Reuters: Majorarea inflației nu este rezultatul politicii fiscale, spune liderul PSD

Redactia | 20.04.2018

Reuters scrie despre declarația năucitoare a lui Liviu Dragnea, care a declarat la joi seara la Antena 3 că inflatia a fost provocata de BNR, companiile straine și importatori si nu este rezultatul politicii fiscale si salariale a Guvernului PSD-ALDE.

Pe aceeași temă

 

 

Liderul partidului social-democrat de guvernământ a combătut criticile potrivit cărora creșterea inflației a fost determinată de politica fiscală și salarială a partidului său și a acuzat banca centrală că exagerează impactul deficitelor comerciale mai mari, scrie Reuters.

 

Prețurile mai mari la energie și combustibili ca și reducerile de taxe care au favorizat consumul din țara membră UE dependentă de importuri au făcut ca inflația să atingă în martie 5%, un vârf al ultimilor cinci ani, semnificativ mai mult decât ținta propusă de BNR de 1,3 – 3,5%.

 

Banca centrală a ridicat de două ori dobânda cheie în acest an, iar analiștii se așteaptă la noi majorări în continuare.

 

Guvernul și-a schimbat planurile de impozitare și salarizare de la preluarea puterii cu mai mult de un an în urmă, ceea ce afectat activele românești, inclusiv leul.

 

„În nici un caz nu sunt de acord că inflația a crescut din cauza politicii de majorare a salariilor românilor”, a spus Dragnea la Antena 3 joi seara.

 

El a spus că inflația a crescut din cauza prețurilor mai ridicate la energie după dereglementarea pieței, a prețurilor mai ridicate la produsele alimentare și a petrolului, precum și a deciziei „companiilor străine de a-și majora prețurile după ce au văzut creșterea veniturilor românilor".

 

Reducerile anterioare ale impozitelor și creșterea salariilor din sectorul public au alimentat consumul, ceea ce a dus la o creștere a deficitului de comerț și de cont curent.

 

Deși deficitele nu sunt aproape de nivelurile observate înaintea crizei economice, traiectoria ascendentă a acestora a îngrijorat atât Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional cât și banca centrală care au spus că România ar putea fi vulnerabilă la o nouă criză.

 

"Cred că banca centrală a României este cea a României, nu proprietatea cuiva, trebuie să acționeze în folosul românilor", a spus Dragnea, liderul PSD și considerat un conducător de facto al guvernului.

 

"Sunt convins că ar trebui să colaboreze cu guvernul pentru a reduce inflația și pentru a găsi cele mai bune soluții de politică monetară, în loc să-i auzim întotdeauna pe angajații băncii centrale, făcând estimări publice care conduc la dezavantajul României".

 

Nu este prima dată când liderii social-democrați au atacat verbal banca centrală, care este independentă față de executiv.

 

Fostul premier Mihai Tudose l-a criticat pe guvernatorul BNR pentru că nu a limitat creșterea ratelor dobânzilor interbancare și pentru că a nu intervenit pentru a opri deprecierea leului.

 

Banca centrală a afirmat că se așteaptă ca inflația să depășească intervalul țintă în prima parte a anului 2018, deoarece efectul de bază statistic al reducerii a taxei pe valoarea adăugată din anul 2017 se estompează, înainte de a reveni în interiorul intervalului de variație propus, până la sfârșitul anului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22