Trei documentare etnologice la Clubul Țăranului

Fara Autor | 23.04.2018

2018 / 04 / 30

Pe aceeași temă

Luni, 30 aprilie, de la ora 20, la Clubul Țăranului de la MȚR, sub egida „Culese din Balkani“, vor fi proiectate 3 filme documentare etnologice:
- Paștele blajinilor (19 min., 2015; R: Claudiu Mitcu). Potrivit credinței populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ. Trăiesc fără femeile lor, conviețuiesc cu ele numai 30 de zile pe an. Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzuta, pe unde se varsă Apa Sâmbetei. Preocupările Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. 
- Bune și blânde (30 min., 2017; R: Florin Andreescu). Ion și Mircea sunt doi bucovineni care încearcă să trăiască astăzi așa cum au făcut părinții și bunicii lor, deoarece cred în valoarea acestui mod de viață, dar și pentru că schimbările petrecute în societate în ultimele decenii nu le-au oferit o posibilitate mai lucrativă. Aceștia cresc animale cu dragoste, încearcă să își producă mâncarea în gospodărie și respectă rânduiala și tradițiile.
Bune și blânde este un film despre o lume pe cale de dispariție, o mărturisire despre bucuriile, greutățile și dezamăgirile crescătorului de animale din Bucovina, spusă direct, neprotocolar. 
- Meserie naturală (15 min., 2015; R: Florin Andreescu). O familie de ciobani este încercată de dispariția tatălui. Trei frați din cei 8 copii rămași orfani de tată se hotărăsc să continue tradiția familiei. Greutățile vieții sunt privite cu optimism de către cei trei ciobani și nimic nu-i împiedică să-și manifeste dragostea față de animale și familiile lor. Prin interviurile realizate și imaginile cu activitatea din timpul iernii putem cunoaște aspirațiile a trei tineri crescători de animale, dar și provocarile față de această meserie ancestrală în contextul modernizării vieții din România.

 

Intrarea este liberă.

Culese din Balkani - Festival internațional de film antropologic“ are loc în acest an între 1 și 4 noiembrie la Muzeul Național al Țăranului Român & Clubul Țăranului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22