Adrian Mlădinoiu, fost șofer și aghiotant al lui Dragnea, trimis să-i pregătească vizita în Israel

Dora Vulcan | 24.04.2018

Dragnea face alergie la oamenii serviciilor secrete și de protecție și-i integrează elucubrației pe care a numit-o stat paralel doar dacă nu-i slujesc lui. E cazul fostului ofițer de protecție Adrian Mlădinoiu, fost șofer și aghiotant, încadrat la SGG ca secretar de stat și numit în CA al CNAIR.

Pe aceeași temă

 

 

 

Mlădinoiu, figură extrem de controversată, cu un traseu profesional cel puțin straniu, a fost trimis în vizită oficială în Israel. Vizita premerge celei pe care Dragnea urmează să o facă la invitația premierului Netanyahu, unde va fi însoțit și de omul său de paie căruia i-a încredințat funcția de premier, Viorica Dăncilă. 

 

Adrian Mlădinoiu a fost trimis într-o vizita oficială în Statul Israel în perioada 22 - 25 aprilie 2018, potrivit unui memorandum intern discutat în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 18 aprilie. Mlădinoiu este în Israel alături de Silviu Vexler, reprezentantul în Parlamentul României al Federaţiei comunităţilor Evreieşti din România. Imediat după Mlădinoiu, ar putea ajunge în Israel premierul Vorica Dăncilă împreună cu șeful PSD Liviu Dragnea, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Hotnews.ro. Aceste vizite ar avea loc pe fondul unui scandal stârnit în România în urma anunțului lui Liviu Dragnea că ambasada României la Tel Aviv va fi mutată la Ierusalim.

 

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu l-a invitat pe liderul PSD Liviu Dragnea în Israel, potrivit unui document prezentat luni seara de Antena 3. Documentul reprezintă o scrisoare pe care Benjamin Netanyahu i-ar fi trimis-o președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prin care îl invită pe acesta la Ierusalim.

 

Nu ar fi prima vizită a lui Dragnea în Ierusalim. Liderul PSD a mai avut o intalnire cu Benjamin Netanyahu în perioada 11-13 iulie. Mai amintim și faptul că Dragnea se bazează pe servicii oferite de consultanți politici israelieni.  

 

În privința vizitei Vioricăi Dăncilă în Israel, până în acest moment Guvernul nu a transmis nicio informare oficială.

 

Memorandumul Intern aprobat în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor din 18 aprilie vizează "participarea domnului deputat  Silviu Vexler, reprezentantul în Parlamentul României al Federaţiei comunităţilor Evreieşti din România, la delegaţia care îl va însoţi pe domnul Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, în vizita oficială în Statul Israel (22 - 25 aprilie 2018)". 

 

Reamintim că Liviu Dragnea încearcă de mai mult timp să se apropie de oficiali din Israel, stârnind chiar și controverse uriașe cum a fost cea legată de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Liviu Dragnea a anunțat săptămâna trecută că Executivul a aprobat un memorandum în acest sens. A doua zi, anunțul făcut de Dragnea a fost dur criticat de președintele Klaus Iohannis, dar a fost salutat, în schimb, de autoritătile din Israel. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a spus că "nu este o decizie, ci este lansarea unei platforme de discuții".

 

Adrian Mladinoiu, fost aghiotant al liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost numit în ianuarie 2017, secretar de stat in cadrul Secretariatului General al Guvernului, fiind printre primele numiri făcute în guvernul format după câștigarea alegerilor de către PSD, amintește sursa citată. 

 

 

 

Background

 

 

  • Iohannis: Nicio țară UE nu-și mută ambasada până nu se decide statutul Ierusalimului

 

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și luni seara despre controversa privind mutarea ambasadei României la Ierusalim. Șeful statului a explicat ca decizia poate fi luată numai după ce oficialii israelieni și cei palestinieni ajung la un acord privind statutul orașului. 

 

 

"Suntem membru ONU si ONU abordeaza clar si serios aceasta chestiune, exista numeroase rezolutii care spun clar ca, pana nu se inteleg cele doua part, nu se vor muta ambasade la Ierusalim. Argumentul logistic nu are niciun sens in aceasta chestiune. Tuturor le-ar fi mai usor sa lucreze alaturi de domiciliu, dar nu este cazul.

 

Uniunea Europeană – și noi suntem în Uniunea Europeană – are o line foarte clară în această chestiune: nimeni din UE nu își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părțile de acolo care este statutul Ierusalimului”, a explicat președintele, citat de Digi 24 și Ziare.com.

 

Presedintele a explicat de ce o astfel de decizie ar fi periclitat diplomatia romaneasca in regiune, unde tara noastra a fost mereu perceputa ca fiind un partener echilibrat si de incredere.

 

"Noi avem o abordare care de mai bine de jumatate de secol caracterizeaza diplomatia romaneasca. Daca am face o astfel de miscare, toate partile si-ar pierde increderea in diplomatia romaneasca. Cine ar forta o astfel de miscare ar da cu piciorul la jumatate de secol de diplomatie serioasa", a spus Iohannis.

 

„Nu poate nimeni să vină din afară să spună statului Israel sau Autorității Palestiniene cum să-și împartă Ierusalim. Când se lămuresc lucrurile, nu mai există acest impediment și atunci, numai atunci se poate discuta concret mutarea ambasadei la Ierusalim”, a adăugat Klaus Iohannis.

 

"A existat argumentul cu SUA. Imi amintesc de un banc: Cum facem sa fie mai bine in Romania? - Declaram razboi Statelor Unite. Nu puteam compara situatia Romaniei cu situatia SUA. SUA sunt cea mai mare putere politica si economica si au o abordare care le apartine", a spus Iohannis, inainte de a se urca pe bicicleta, pentru a-si continua plimbarea de seara prin Bucuresti.

 

Klaus Iohannis a precizat totusi ca memorandumul adoptat de guvern si secretizat nu a fost expediat la Cotroceni. 

 

Șeful statului a mai spus că a înțeles că Guvernul „a vrut, de fapt, să creeze o platformă de în jurul acestei teme”. „Nu este greșit, dar de acolo până la o mutare efectivă mai este cale lungă”, a mai spus președintele.

 

 

 

 

 

 

  • Iohannis vs Dragnea: relocarea ambasadei României la Ierusalim încalcă dreptul internațional

 

 

Klaus Iohannis a reacționat vineri față de intenția guvernului de a reloca ambasada României în Israel și consideră că o astfel de intenție ar reprezenta o incalcare a dreptului international relevant.

 

 

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, presedintele sustine in continuare asa-numita "soluție a celor doua state".  Preşedintele României, care nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, spune că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că „un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”.

 

 ”Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public referitoare la intenția Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

 

Președintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administrația Prezidențială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecințele şi implicațiile politice externe ale acestuia.

 

Președintele Klaus Iohannis consideră că inițiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.

 

Președintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, reiterează faptul că poziția constantă a țării noastre în ceea ce privește Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Președintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state”, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților.

 

Președintele României reafirmă faptul că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie.

 

Administrația Prezidențială reamintește faptul că există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional relevant.

 

Ținând cont de toate aceste aspecte, Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României.”

 

 

 

  •  Dragnea: Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim

 

 

Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim, a hotărât Guvernul Dăncilă, în ultima şedinţă. Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, la Antena 3, că decizia are o valoare istorică uriaşă.

 

 

„Noi, practic, ne prefacem de ani de zile, toţi, că avem ambasada la Tel Aviv, dar, de fapt, personalul diplomatic face naveta la Ierusalim. În fapt, activitatea ambasadei României, de exemplu, zilnic, se desfăşoară la Ierusalim, nu în Tel Aviv. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru. În primul rând, o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani. Un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo. Are o valoare foarte mare pentru administraţia americană, suntem practic a doua ţară care face acest anunţ. Este această decizie luată, pentru care eu am ieşit prima dată, o susţin, Guvernul a acţionat în consecinţă şi încep procedurile”, a spus Liiviu Dragnea, citat de Digi 24. 

 

 

 „Cred că această decizie e una cu reverberaţii puternice din punct de vedere politic. România e ţară UE, stau şi mă uit şi ce fac ceilalţi europeni, ne uităm şi la partenerul strategic care e SUA şi trebuie să vedem şi care e avantajul României”, a spus și Călin Popescu Tăriceanu. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22