Președintele jucător. Iohannis se întâlnește cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu

Redactia | 25.04.2018

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește, miercuri, la ora 12.00, cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. La întâlnire participă și prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Discuțiile vor avea loc la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială.

Pe aceeași temă

 

 

Președintele Karl Iohannis insistă să aducă la masa discuțiilor Guvernul și Banca Națională, cu toate că ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici,  a respins marți inițiativa prezidențială, susținând că între Guvern și BNR nu există disensiuni.

 

O discuție privind (ipoteticul) conflict BNR-Guvern va avea loc și cu premierul Viorica Dăncilă, întâlnirea fiind programată pentru vineri, a comunicat de asemenea Administrația Prezidențială.

 

Iohannis a spus luni că „s-a mers cam departe cu unele afirmații destul de contondente”, mai ales din partea lui Liviu Dragnea, care consideră că nu e doar o coincidență creșterea inflației și a dobânzilor, tocmai când programul PSD dăduse aripi economiei. Iar de acest sabotaj nu este străină nici BNR, alături de companiile străine și cele importatoare.

 

"Legat de modul in care nu colaboreaza BNR cu Guvernul, BNR e proprietatea Romaniei, trebuie sa lucreze in beneficiul Romaniei, ar trebui sa lucreze pentru diminuarea inflatiei, nu sa ascultam mereu cum oameni de la BNR fac tot felul de previziuni publice care produc deservicii Romaniei.

 

E vorba de un mesaj din partea BNR, poate sa produca deservicii serioase Romaniei, nu ia nicio masura BNR? Inseamna ca isi asuma declaratia. Sub nicio forma, inflatia nu provine din politicile de crestere a salariilor. (...) Incerc sa inteleg, prea seamana, prea sunt coordonate unele actiuni de la BNR, unele declaratii ale presedintelui, ale Opozitiei, stiri false... Poate cineva unde e nervos ca Romania chiar incepe sa-si foloseasca potentialul propriu in propriul interes", susținea Dragnea, la Antena3.

 

De altfel, liderul PSD a dezvăluit că în luna martie, împreună cu premierul Dăncilă, i-au adresat o scrisoare guvernatorului BNR, căruia i-au cerut socoteală pentru deciziile incorecte de politică monetară. „Eu o sa trimit o scrisoare domnului guvernator cu niste puncte de vedere adunate de la mai multi specialisti si din partea mea. Si vreau sa primesc niste raspunsuri. Nu vreau sa discut acum pe genunchi, pentru ca e un subiect foarte important. As vrea sa vad si care a fost implicarea BNR in asta, pentru ca este o chestiune foarte serioasa", a declarat Dragnea.

 

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a arătat a fi de cu totul altă părere decât șeful lui de partid, spunând că există o bună colaborare între Guvern și BNR și nu este necesară organizarea unei medieri prezidențiale atât timp cât el vorbește cu oficialii BNR.

 

"Cred că nu este nevoie de o mediere. Avem un Guvern, avem o relaţie instituţională cu Banca Naţională a României, am spus şi cu alte ocazii că, în calitate de ministru al Finanţelor, am avut discuţii cu domnul guvernator (al BNR - n.r.), aşa că nu cred că este nevoie să avem o astfel de mediere din partea unei alte instituţii ale statului", a spus Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă.

 

El a arătat că, probabil, preşedintele va adresa o invitaţie la Cotroceni premierului Viorica Dăncilă, urmând ca aceasta să ia o decizie în consecinţă. "Nu este niciun război (între BNR şi Guvern - n.r.). Eu am spus că noi colaborăm, BNR şi Ministerul Finanţelor, nu am spus că nu ne criticăm. În cadrul acestor discuţii, noi colaborăm, dar asta nu înseamnă că nu ne putem exprima alte opinii vizavi de acţiunile băncii centrale", a continuat şeful Finanţelor.

 

Numai că președintele l-a scurtcircuitat, antamând discuții separate atât cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cât și cu premierul Dăncilă. Așa că vineri, Eugen Teodorovici va trebui să se prezinte la Palatul Cotroceni împreună cu Dăncilă pentru a discuta cu președintele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22