Ioan Aurel Pop va câștiga 500.000 lei/an după cumulul funcțiilor de rector și șef al Academiei

Dora Vulcan | 25.04.2018

Ioan Aurel Pop va avea venituri anuale de peste 500.000 de lei după ce va cumula funcțiile de președinte al Academiei Române cu cea de rector al Universității Babeș-Bolyai.

Pe aceeași temă

 

 

 

Ioan Aurel Pop a încasat anul trecut un salariu de 271.143 lei ca profesor universitar la Universitatea Babeș-Bolyai al cărui rector este din 2012, la care a adăugat peste 150.000 lei pentru calitatea de membru al Academiei Române, de membru al Filialei Cluj-Napoca a Academiei și din indemnizație de merit tot de la Academie. În total, pe 2017 Ioan Aurel Pop a câștigat 424.491 lei, venit anual.

 

Pe lângă banii din salariu, Ioan Aurel Pop are economii și bani plasați în investiții în sumă totală de aproape 2 milioane de lei.

 

Statutul Academiei Române prevede că funcția de președinte al Academiei Române este asimilată cu funcţiile de demnitate publică și este retribuită cu indemnizaţie la nivel de ministru. Ceea ce înseamnă că Ioan Aurel Pop va primi un salariu lunar, ca președinte al Academiei Române, de 19.950 lei.

 

Anual, Ioan Aurel Pop va încasa un salariu de 239.400 lei ca președinte al Academiei Române. Dacă adăugăm doar salariul de la UBB (271.143 lei), ajungem la un total de 510.543 lei pe care noul președinte al Academiei îl va câștiga din cumulul funcțiilor, scrie Hotnews.ro. 

 

Declarația de avere,  AICI

 

 

Background

 

  • Ioan Aurel Pop va cumula funcțiile de rector al UBB și de președinte al Academiei Române

 

 

Istoricul Ioan-Aurel Pop va putea exercita simultan functiile de rector al Universitatii "Babes-Bolyai" si presedinte al Academiei Romane.

 

Potrivit unui comunicat de presa al UBB, decizia a fost luata cu 76 de voturi "pentru". Astfel, Senatul UBB a decis alinierea Cartei Universitatii Babes-Bolyai la legislatia nationala privind regimul incompatibilitatilor, votul exprimat marti stabilind faptul ca nu exista incompatibilitate intre functia de rector si functiile de reprezentare academica, stiintifica si culturala obtinute prin vot direct, nu prin numire din partea legislativului sau a executivului, scrie ziare.com. 

 

La vot au fost prezenti 81 dintre cei 102 senatori ai Universitatii.

 

Ioan-Aurel Pop ocupa functia de rector al Universitatii Babes-Bolyai din luna martie 2012, iar in luna aprilie a fost ales si in functia de presedinte al Academiei Romane.

 

Istoricul Ioan Aurel Pop s-a aflat de curand in centrul unor dezvaluiri ale cercetatorului CNSAS Madalin Hodor privind asa-numita Brigada antiemigratie a Securitatii.

 

Cercetatorul acreditat CNSAS Madalin Hodor a publicat, in Revista "22", o analiza ampla a Brigazii antiemigratie, intarita de Nicolae Ceausescu si mai mult, dupa ce Ion Mihai Pacepa a reusit sa fuga din tara.

 

Astfel, in februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, seful Centrului de Informatii Externe (CIE, continuatorul DIE), a emis un ordin prin care le cerea tuturor unitatilor subordonate sa-si actualizeze situatia surselor aflate in legatura si sa transmita datele lor complete catre UM 0503 (Cartoteca CIE).

 

Drept urmare, la 13 mai 1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmarirea emigratiei romanesti, a intocmit un tabel continand numele colaboratorilor pe care ii avea in legatura la acea data, tabel pe care l-a inaintat conform ordinului catre UM 0503.

 

Asa numita "Brigada Antiemigratie" se ocupa cu "contracararea actiunilor ostile RSR desfasurate de centrele de propaganda din strainatate."

 

Printre cei 200 de oameni de pe respectiva lista se afla nume sonore ale intelectualitatii romanesti: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Stefan Costea), ziaristi (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Stefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) si altii.

 

De departe cel mai cunoscut si actual nume este cel de la pozitia 149: Pop Aurel Ioan, "n. 01.01.1955, Sintioara, jud. Cluj, istoric, Universitatea Cluj-Napoca". Acesta a devenit recent presedinte al Academiei Romane. Profesor universitar, doctor in Istorie, membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Romane din 2010 si membru al Academiei Europene de Stiinte si Arta (Salzburg) din 2013 a primit, in 2015, Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

 

Intr-un scurt dialog cu Ziare.com, academicianul Ioan Aurel Pop a negat orice acord semnat cu Securitatea si, mai mult, a mentionat ca, in perioada comunista, nu i se aprobau plecarile in Europa occidentala, pentru a fi putut lua macar legatura cu diaspora.

 

Intre timp, CNSAS a decis cercetarea disciplinara a lui Madalin Hodor, pentru ca a publicat listele cu presupusii colaboratori ai Securitatii in asa-numita Brigada Antiemigratie, scrie sursa citată.

 

 

  • Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, ales președinte al Academiei Române

 

 

Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este noul președinte al Academiei Române după ce a fost ales pe 5 aprilie cu 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat Victor Voicu, cu 56 de voturi. Președintele Academiei Române este ales din rândul membrilor titulari, pentru un mandat de 4 ani și poate fi reales o singură dată.

 

Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Științe, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Artă (Salzburg) din 2013.

 

În 2015, a primit Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler.

 

La începutul anului, numele lui Ioan Aurel Pop a aparut in scrisoarea deschisa prin care 45 de rectori și-au afirmat sprijinul pentru nominalizarea lui Valentin Popa ca ministru al Educației. Amintim că rectorii au lansat acea scrisoare după ce Valentin Popa a fost surprins facând  greseli gramaticale si de exprimare și o înregistrare cu mai multe astfel de greșeli a făcut turul televiziunilor. În momentul în care mare parte a societății civile a criticat rectorii care au semnat scrisoarea de susținere a lui Popa la Minister, Ioan-Aurel Pop a declarat pentru Adevarul că nu l-ar fi susținut pe acesta și nici nu ar fi semnat scrisoarea: "Nici n-am auzit până acum că ar apărea numele meu pe lista susținătorilor săi, mi se pare ciudat". 

 

În 2012, Ioan Aurel Pop a fost împotriva verdictului de plagiat dat lui Victor Ponta de CNATDCU. Amintim că acest Consiliu de Atestare a Titlurilor Universitare a fost prima instituție care a constatat că Ponta a plagiat în teza sa de doctorat, însă a fost reorganizat de ministrul Liviu Pop, în aceeași zi în care conducerea a dat verdictul, astfel că Ministerul nu a recunoscut concluziile de plagiat. Membru al Consiliului general al CNATDCU la acea vreme, Ioan Aurel Pop s-a delimitat de verdictul colegilor săi.

 

În 2016, o serie de declarații ciudate făcute de Ioan Aurel Pop, la adresa tinerilor, au atras atenția. Într-un articol publicat pe site-ul AmosNews.ro, rectorul UBB a scris: "Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația 'Google', generația 'Facebook', generația 'SMS' sau toate la un loc!" 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22