Tudorel Toader pune sub semnul întrebării condamnările făcute pe baza protocoalelor cu SRI

Dora Vulcan | 25.04.2018

În aceeași zi în care avocații din procesul lui Dragnea la Curtea Supremă au invocat protocolul DNA cu SRI pentru a putea cere anularea actelor făcute de procurorii DNA, ministrul Justiției Tudorel Toader vorbește despre faptul că ar trebui anulate condamnările făcute în baza acestor protocoale.

Pe aceeași temă

 

 

 În aceeași zi în care avocații din procesul lui Dragnea la Curtea Supremă au invocat protocolul DNA cu SRI pentru a putea cere apoi anularea actelor făcute de procurorii DNA, ministrul Justiției Tudorel Toader vorbește despre faptul că ar trebui anulate condamnările făcute în baza acestor protocoale.

Deși aceste protocoale nu au fost declarate ilegale.

În afara dispozitivului de partid mobilizat pentru a-și salva liderul cu probleme penale și de eforturile sale de a lovi la temelia DNA, cu imparțialitatea care-l caracterizează, nicio instanță nu a declarat ilegale protocoalele cu DNA. Cu toate acestea, imparțialul ministrul al Justiției dintr-o țară europeană iese ziua în amiaza mare pe post și susține că deși nu știe dacă aceste protocoale sunt nelegale, ar trebui de văzut dacă pe baza acestei ”nelegalități” nu s-au dat sentințe nelegale și netemeinice. O declarație de o gravitate extraordinară!

 

Deși recunoaște că aceste protocoale nu au încălcat legea și că ar trebui verificată legalitatea lor, Toader vorbește deja de condamnări nelegale și netemeinice:

 

 

„Mai există o direcţie de abordare: dacă nu cumva semnatarii protocoalelor, adăugând la lege, s-au substituit legiuitorului, dacă nu s-a creat un conflict juridic de natură constituţională. Semnatarii unor autorităţi care au ocolit legiuitorul au adăugat la lege şi, pe baza acelui protocol, să se fi urmărit penal, să se fi judecat. E doar un început desecretizarea, dar trebuie văzut dacă, în conţinutul lor, protocoalele au adăugat la lege, au avut şi au caracter nelegal, dacă pe baza acestei nelegalităţi s-a ajuns la condamnări nelegale şi netemeinice, a declarat Tudorel Toader la Antena 3, preluată de Digi 24. 

 

 

  • Curtea Supremă a cerut DNA să spună până pe 15 mai dacă a colaborat cu SRI în procesul Dragnea 

 

Curtea Supremă a dat un nou termen în procesul lui Dragnea, după ce a admis două cereri ale avocaților Bombonicăi Prodana și ai Florei Alesu, care au cerut DNA să spună dacă în acest dosar au existat cooperări între procurorii anticorupție și SRI şi să informeze Curtea în ce a constat colaborarea.  

 

Procesul despre care se credea că este la final a fost prelungit cel puțin cu încă un termen după ce judecătorii au admis cererile depuse de avocatul Bombonicăi Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, și de cel al fostului director de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman. Avocații acestora au invocat inclusiv decizii recente de admitere a unor astfel de cereri pronunțate în alte dosare ale ICCJ: dosarul Gala Bute și două dintre dosarele în care este implicată Alina Bica, fostă șefă a DIICOT, transmite Digi 24.

 

Este vorba despre protocolul desecretizat luna trecută și care a fost semnat în 2009 între Ministerul Public și SRI.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22