Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Președintele ceh Milos Zeman anunță mutarea ambasadei la Ierusalim. Guvernul nu confirmă
Dora Vulcan - - - -
2018-04-26
International
4

Preşedintele Milos Zeman spune că Cehia îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Guvernul de la Praga nu a confirmat un plan concret în acest sens, informează agenţia Associated Press şi site-ul israelian Ynetnews.com.

 

 

 

 

Milos Zeman a precizat că mai întâi Cehia va deschide un consulat onorific în Oraşul Sfânt, luna viitoare. Apoi vor fi mutate şi alte instituţii acolo, după care ultimul pas va consta în mutarea ambasadei.

 

O dată fixă nu a fost încă stabilită, dar premierul israelian şi-a exprimat speranţa că acest lucru va fi făcut până la finalul anului. Statele Unite şi Guatemala au fost primele care au anunţat că îşi vor muta reprezentanţele diplomatice în Oraşul Sfânt. Palestinienii consideră gestul drept o provocare, scrie Digi 24. 

 

Preşedintele Cehiei a motivat că ţara sa îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim urmând exemplul Statelor Unite.

 

„În urmă cu câţiva ani spuneam că va trebui să ne mutăm ambasada la Ierusalim. A sosit timpul", a spus Zeman în timpul unei festivităţi, potrivit publicaţiei israeliene Arutz Sheva. Preşedintele ceh a precizat şi cine va fi consulul onorific - omul de afaceri israelian Dan Propper, fost preşedinte al Osem Food Industries.

 

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al statului Israel, Tzipi Hotovely, s-a întâlnit miercuri la Praga cu mai mulţi oficiali cehi, unul dintre subiectele principale de discuţie fiind posibila mutare a Ambasadei Cehiei la Ierusalim. Oficialul israelian şi-a exprimat speranţa că Cehia va urma exemplul Statelor Unite şi Guatemalei, care îşi vor transfera ambasadele la Ierusalim.

 

Hotovely i-a mulţumit preşedintelui Zeman. „A sosit timpul să se facă o dreptate istorică. Sunteţi unul dintre primii lideri ai lumii care vorbeau încă în urmă cu patru ani despre importanţa transferării ambasadelor la Ierusalim (...) Sperăm să sărbătorim în curând deschiderea Ambasadei Cehiei la Ierusalim", a spus adjunctul ministrului israelian de Externe.

 

Pe de altă parte, Guvernul ceh nu făcut însă niciun anunţ pe acest subiect, scrie Associated Press, preluată de Mediafax. La începutul lunii aprilie, premierul ceh Andrej Babis declara că Cehia nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

Cehia ar fi prima ţară membră UE care şi-ar muta ambasada la Ierusalim.

 

Şi Guvernul României a adoptat săptămâna trecută un memorandum privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis. Luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în urma discuţiei telefonice „destul de lungi” pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a înţeles că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie în jurul acestei teme. „O discuţie exploratorie nu este greşită, dar de acolo şi până la o mutare efectivă este cale lungă”, a afirmat Iohannis, avertizând că „cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes”.

 

Preşedintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump - anunţată în decembrie 2017 - a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane şi de Uniunea Europeană.

TAGS : cehia ambasada israel ierusalim
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2018-04-30
Milos Zeman pentru noi
Este taica Brejnev doi.
emil 2018-04-26
Cehia are o motivatie istorica care trebuie respectata inclusiv de arabi.
emil 2018-04-30
Obligatoriu e mult spus, de inteles. Probabil faptele eroice ale evreiilor din timpul blocadei orasului Praga au determinat Cehia sa faca prima anuntul. Iar pe de alta parte Basescu avertiza ca nesabuinta diplomatica a lui Dragnea face ca Romania sa-si piarda statutul de tara onesta in negocierile de mentinere a pacii cu lumea araba.
Elb 2018-04-29
Strict din punct de vedere al cunoasterii istoriei, care este motivatia speciala si obligatoriu de respectat a Cehiei?
Total 4 comments.
Mai multe din International
3396
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22