Premierul Dăncilă a anulat întâlnirea cu Iohannis.Președintele face declarații la Cotroceni

Redactia | 27.04.2018

Premierul Dăncilă a anunțat că nu se mai prezintă vineri la Palatul Cotroceni, unde fusese invitată de către Iohannis, pentru a media între Guvern și BNR și să ofere explicații despre vizita din Israel. Președintele Iohannis a anunțat pentru ora 11.00 că va face declarații de presă. Este o sfidare fara precedent la adresa sefului statului.

Pe aceeași temă

 

 

 

Întâlnirea între președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă care urma să aibă loc vineri, la ora 11.00, a fost anulată, pentru că Dăncilă a refuzat să mai meargă la discuții, susțin surse politice citate de Antena 3. Informația a fost confirmată de Administrația Prezidențială, care a transmis că șeful statului va face declarații de presă.

”Guvernul a comunicat la cabinetul preşedintelui Klaus Iohannis faptul că premierul Viorica Dăncilă nu va veni vineri la Cotroceni, a precizat Administraţia Prezidenţială. Preşedintele Klaus Iohannis va susţine vineri o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în jurul orei 11,00. Joi, şeful statului preciza că vineri urma să aibă o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă pe tema armonizării politicilor BNR cu politicile fiscale guvernamentale”, potrivit Agerpres.

Refuzul lui Dăncilă de a mai merge la Cotroceni este un gest fără precedent în relația cu șeful statului care anunțase că vrea să medieze relația dintre Guvern și BNR.

Decizia de a boicota discuțiile cu președintele vine însă pe fondul mai multor declarații conflictuale între cele două părți legate de vizita în Israel întreprinsă de premier și președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea.

 

*****
 

„Mâine mă vizitează doamna Dăncilă și sper ca într-un viitor foarte apropiat, poate după vacanța de 1 mai, să se înțeleagă cele două părți direct (Guvernul și BNR – n.r.). Nu e normal sa apara aceste abordari contondente intre doua institutii importante", a declarat, joi, Klaus Iohannis, citat de Ziare.com.

 

"Dacă observăm declaraţiile făcute şi de membri ai Guvernului, şi de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem să constatăm că există o tendinţă accentuată în rândul PSD de a arunca vina pentru inflaţie şi pentru creşterea dobânzilor în curtea BNR. Există, în acelaşi timp, o încercare la BNR de a explica măsurile pe care le-au luat ei", a declarat preşedintele Iohannis.

 

El a mai spus că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv PSD, Guvernul, preşedintele Camerei Deputaţilor, că cea mai importantă calitate a BNR este independenţa din punct de vedere politic, fiind o condiţie esenţială de membru UE.

 

"(...) Eu cred că trebuie să înţeleagă toată lumea, inclusiv Guvernul, PSD, preşedintele Camerei şi aşa mai departe, că cea mai mare calitate a BNR este independenţa. Şi asta nu fiindcă eu vreau aşa sau că este scris într-o lege, că mai nou legile se schimbă dupa bunul plac al PSD. Nu, este condiţie esenţială de membru în Uniunea Europeană. BNR trebuie să fie independentă. BNR nu trebuie să facă politică guvernamentală, dar, pe de altă parte, este evident că trebuie să vorbească împreună şi trebuie să încerce, în măsura independenţei fiecăruia, să îşi armonizeze politicile în interesul României", a afirmat Iohannis.

 

Preşedintele a mai spus că a discutat aceste lucruri cu reprezentanţii BNR şi că vrea să le transmită şi Guvernului.

 

În acest context, Iohannis l-a atacat pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: "Că la ministrul Finanţelor nu există dorinţa de mediere îl priveşte, nu despre el este vorba în propoziţie".

 

Întrebat cu cine va veni premierul la întâlnirea de vineri de la Cotroceni, Iohannis a răspuns: "Este decizia doamnei Dăncilă cu cine vine la Cotroceni".

 

Şeful statului a mai spus că speră ca într-un viitor foarte apropiat cele două părţi să se întâlnească şi să clarifice problemele, fiindcă "nu este absolut normal să apară aceste abordări contondente între două entităţi din arhitectura stautului”.

 

Liviu Dragnea sustine ca politicile guvernelor PSD-ALDE din ultimul an si jumatate nu ar avea nicio legatura cu cresterea inflatiei, ci ca de vina ar fi companiile cu capital strain care, "cand au vazut ca veniturile romanilor cresc, au majorat preturile".

 

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încât cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României, se arată în comunicat.

 

La finalul întrevederii, preşedintele şi-a exprimat speranţa că vor exista discuţii între Guvern şi BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătăţească dialogul instituţional şi cooperarea în domeniul politicilor economice.

 

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat, miercuri, că nu există un conflict între Guvern şi Banca Naţională a României şi a criticat demersul preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că doreşte să fie mediator între cele două instituţii. ”Dacă părţile nu-şi exprimă această nevoie, dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze?”, a spus ministrul de Finanţe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22