Coreea de Nord și Coreea de Sud au convenit asupra denuclearizării complete a Peninsulei

Dora Vulcan | 27.04.2018

Preşedintele sud-coreean Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au convenit vineri, în cadrul unui summit istoric, că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare "completă" a Peninsulei Coreene.

Pe aceeași temă

 

 

 Acordul face parte din declaraţia comună transmisă după întrevederea celor doi lideri în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul între cele două părţi după războiul din 1950-1953, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, preluată de AFP. 

 

"Coreea de Sud şi Coreea de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a obţine o denuclearizare completă a Peninsulei Coreene", se arată în declaraţia semnată de cei doi lideri, transmite Agerpres. 

 

Moon Jae In şi Kim Jong Un împărtăşesc opinia că măsurile recente adoptate de Phenian sunt "extrem de semnificative" şi "importante" pentru eforturile de denuclearizare şi au convenit ca fiecare să-şi respecte obligaţiile care îi revin în privinţa acestei chestiuni, se mai menţionează în document.

 

Cele două Corei au convenit de asemenea să atragă sprijin şi cooperare din partea comunităţii internaţionale în favoarea denuclearizării Peninsulei Coreene.

 

Acordul în problema nucleară vine în contextul în care Coreea de Nord şi SUA ar urma să organizeze un summit fără precedent fie în mai, fie la începutul lui iunie. Chestiunea denuclearizării va fi cel mai probabil unul din principalele subiecte de pe agenda de discuţii dintre Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

 

Moon Jae In şi Kim Jong Un au participat vineri la un summit istoric, după o strângere de mână cu un puternic caracter simbolic la Linia de demarcaţie militară care divizează Peninsula Coreeană.

 

Kim Jong Un s-a declarat "copleşit de emoţie" după ce a trecut linia de demarcaţie, devenind primul lider nord-coreean care calcă pe teritoriul sud-coreean de la Războiul din Coreea (1950-1953).

 

La invitaţia neaşteptată a liderului nord-coreean, cei doi şefi de stat au dat scurt mâna de partea nord-coreeană a frontierei, după care s-au deplasat pe jos la Casa Păcii, structură de sticlă şi beton situată în partea de sud a satului Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul.

 

"Am venit aici hotărât să transmit un semnal de pornire, la pragul unei noi istorii", a spus, în debutul întâlnirii, Kim Jong Un, a cărui ţară este acuzată de abuzuri generalizate asupra drepturilor omului.

 

Arsenalul atomic nord-coreean s-a aflat în centrul discuţiilor, iar Moon şi-a exprimat speranţa la începutul întrevederii că va fi încheiat "un acord ambiţios pentru a oferi întregului popor coreean şi oamenilor care vor pacea un mare cadou".

 

Kim a fost însoţit de Kim Yo Jong, sora sa şi cel mai apropiat consilier, precum şi de responsabilul său pentru relaţiile intercoreene. Moon a fost flancat de şeful serviciilor de informaţii sud-coreene şi de şeful său de cabinet.

 

Această reuniune ilustrează spectaculosul dezgheţ diplomatic care se produce în peninsulă de când Kim a surprins întreaga lume când a anunţat la 1 ianuarie că ţara sa va participa la Jocurile Olimpice de iarnă organizate în Coreea de Sud.

 

 

 

 Cele două Corei vor încerca să ajungă la un ''regim de pace''; Kim: ''Nu există niciun motiv să ne luptăm''

 

 

Cele două Corei vor încerca în acest an să pună permanent capăt războiului, conform comunicatului comun publicat vineri la finalul unui summit istoric, la 65 de ani după conflictul care s-a încheiat cu un armistiţiu, şi nu cu un tratat de pace, relatează AFP.

 

Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor încerca să se întâlnească cu SUA şi posibil şi cu China - ambele semnatare ale armistiţiului - "pentru a declara sfârşitul războiului şi pentru a stabili un regim de pace permanent şi solid", se arată în textul declaraţiei comune.

 

Cele două Corei au anunţat de asemenea că liderul de la Seul, Moon Jae In, va efectua în acest an o vizită la Phenian.

 

Moon se va deplasa în capitala nord-coreeană în toamnă, se menţionează în declaraţia comună făcută publică după întâlnirea dintre Moon Jae In şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în satul Panmunjom, locul unde a fost semnat armistiţiul de după Războiul din Coreea (1950-1953).

 

"Nu există niciun motiv să ne luptăm între noi - suntem o singură naţiune", a spus Kim Jong Un în timpul summitului.

 

El a mai promis că va face astfel încât acordul încheiat cu preşedintele sud-coreean să fie pus în aplicare.

 

Cele două Corei se vor concentra împreună pentru a garanta "că nu se va mai repeta trecutul nefericit" care nu a mai permis aplicarea acordurilor intercoreene precedente, a declarat el.

 

"S-ar putea ca pe parcurs să mai apară unele regrese, dificultăţi şi frustrări. Însă nu se poate ajunge la victorie fără durere", a mai spus liderul nord-coreean.

 

În plus, cele două state au anunţat că vor organiza în august o nouă reuniune a unor familii separate în urma războiului de acum 65 de ani.

 

"Coreea de Sud şi Coreea de Nord au decis să continue programul de reuniune a familiilor separate, cu ocazia Zilei eliberării naţionale din acest an, la 15 august", se arată în comunicatul comun, unde se face referire la ziua care marchează capitularea Japoniei la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22