Pleşu la RFI: Doina Cornea a salvat onoarea acestui popor. Nu a primit recunoaşterea meritată

Dora Vulcan | 04.05.2018

Doina Cornea a salvat onoarea poporului român, înainte de 1989, prin curajul ei, declară la RFI scriitorul Andrei Pleşu, care crede că fosta disidentă nu a avut parte de recunoaşterea meritată.

Pe aceeași temă

 

 

Andrei Pleşu povesteşte în ce împrejurări a auzit prima dată de Doina Cornea: Numele Doina Cornea mi-a ajuns în faţă în momentul în care domnul Constantin Noica la Păltiniş ne-a arătat două-trei scrisori ale dânsei către el, scrisori în care-şi manifesta interesul pentru Mircea Eliade, pentru istoria religiilor, nu se bănuia îndărătul textului un temperament de erou civic, dar ulterior s-a dovedit că asta era vocaţia ei”.

 

A primit Doina Cornea recunoaşterea meritată, la nivel de societate, dincolo de decoraţiile acordate de statul român şi de cel francez?

 

„Mă tem că nu. Titlurile astea îşi au greutatea lor şi simbolistica lor, dar de ani de zile nu se mai vorbeşte de Doina Cornea şi se vorbeşte iată, acum, când a dispărut, pentru că, o spun mereu, românii au vocaţia parastasurilor. Când un om e în viaţă, nu-l preţuiesc întotdeauna cum se cuvine, iar când dispare, atunci există un mic moment de pietate. Ea e totuşi omul care a salvat, aş spune, înainte de 1989, onoarea acestui popor, pentru că a fost între cei foarte puţini şi încă cineva cu un profil foarte aparte, care a înţeles să se manifeste curajos, iar curajul pe vremea aia se plătea scump şi ea a fost dispusă şi a plătit preţul curajului ei”, spune Andrei Pleşu, la RFI.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22