Jurnalist vs PDG-TVR:Doina, stai liniștită, oamenilor le place să fie numiți ”cap de porc”

Dora Vulcan | 05.05.2018

Adelin Petrişor a reacţionat, vineri, la mesajul prin care Doina Gradea, preşedinte-director general (PDG) al Televiziunii Române, s-a scuzat după ce a jignit un reporter al televiziunii publice, despre care a spus că are „cap de porc”.

Pe aceeași temă

 

 

 Jurnalistul Adelin Petrișor îi dă o replică acidă președintelui-director general al TVR, Doina Gradea, care și-a cerut scuze ”în cel mai lamentabil mod cu putință”. Gradea, la rându-i, acuză presiuni şi susţine că dezvăluirile făcute de jurnalistul Dragoș Pătraru sunt neadevărate şi aduc atingere vieţii ei private.  Pătraru a făcut publice o serie de înregistrări audio în care Gradea (foto) a spus despre o jurnalistă din subordine că are ”cap de porc”, după ce jurnalista a fost prea insistentă în întrebările adresate primarului PSD al Capitalei, Gabriela Firea.

 

”După ce a jignit o colegă de-ale mele, Doina Gradea și-a cerut scuze în cel mai lamentabil mod cu putință”, scrie jurnalistul Adelin Petrișor pe pagina sa de Facebook. 

 

 

“În măsura în care a fost lezată demnitatea vreunui coleg doresc să îl asigur că nu am avut nicio clipă intenţia de a-l jigni în vreun fel, drept pentru care înţeleg să îmi cer scuze public pentru situaţia creată.”

 

Doina, stai liniștită, nu ai lezat demnitatea nimănui. Oamenilor le place să fie numiți “cap de porc”. Se simt chiar prost când nu le spune nimeni așa. Nu trebuie să-ți ceri scuze. Noi ar trebui să mulțumim Divinității și Parlamentului ca ni te-au dat. Pe bune? Astea-s scuze?”, mai scrie jurnalistul. 

 

 

” Dupa 24 de ore, mesajul “haterilor” de la StirileTVR a fost semnat de peste 90 de angajati din cei aproape 200 ai departamentului. Pe lista sunt reporteri, editori, producatori, cameramani, editori de imagine si prezentatori. Nu a semnat niciun sef, insa studentele angajate cu jumatate de norma sunt pe lista. Avem deci ceva sanse in viitor. Au fost cativa colegi de la alte departamente si de la TVR Cluj care si-au aratat sustinerea”, scrie în alt mesaj jurnalistul. 

 

 

Background

 

  • Doina Gradea acuză presiuni ale realizatorului Dragoş Pătraru şi susţine că dezvăluirile făcute joi de către jurnalist sunt neadevărate şi aduc atingere vieţii ei private

 

„Formulez următoarele rânduri în dubla calitate, aceea de Preşedinte-Director General al SRTv şi aceea de persoană privată”, se arată în mesajul publicat pe site-ul televiziunii publice.

 

„În calitate de persoană privată, mărturisesc că nu am crezut că voi fi pusă în situaţia ca unele conversaţii private, unele purtate telefonic, în timp ce mă aflam singură în birou, să devină subiect de presă. În orice ţară civilizată, aşadar şi în România, înregistrarea, fără acordul meu, a acestor conversaţii este o acţiune nelegală şi cel care a făcut-o va răspunde în faţa legii.

 

Mă întreb, de data aceasta ca oficial al acestei instituţii de interes public, ce alte şedinţe şi discuţii cu caracter strategic, conţinând poate informaţii cu caracter confidenţial, au fost înregistrate în acelaşi mod, ilegal?

 

În cele şapte luni de la numirea în funcţia de Director General Interimar şi de Preşedinte-Director General al SRTv, presiunile făcute asupra mea de către un realizator aflat în preajma perioadei de negociere a contractului său extrem de lucrativ cu televiziunea publică nu au încetat. Ele s-au intensificat şi s-au transformat treptat în ameninţări făţişe. Evident, aceste ameninţări au fost evitate cu grijă atunci când s-a procedat la trunchierea şi montarea înregistrărilor realizate nelegal, în întrevederi sau convorbiri purtate cu acelaşi realizator de program sau din discuţii avute în spaţii private, el nefiind prezent.

 

Din prima zi a mandatului meu de director general interimar, am fost ţinta unei campanii premeditate a acestui realizator – cum el însuşi a declarat că face o investigaţie din ultimele 7 luni -, de defăimare prin discreditarea mea constantă şi, implicit, a instituţiei pe care o conduc. Campania a constat în prezentarea de informaţii trunchiate şi scoase din alt context şi montate cu rea credinţă, acestea nefiind adevărate.

 

Aceeaşi persoană a folosit spaţiul emisiunii pe care o prezintă la TVR1 pentru o răfuială personală şi unilaterală cu conducerea SRTv, în timp ce – în mod paradoxal – acuză cenzura şi îngrădirea libertăţii sale de exprimare.

 

Nicăieri în lume, un post de televiziune, fie el public sau privat, nu permite unui angajat sau colaborator să defăimeze instituţia în care îşi desfăşoară activitatea şi cu care se află într-o relaţie contractuală clară! Nicăieri în lume, în niciun fel de organizaţie media, prevederile unui contract nu sunt aplicabile unilateral şi opţional.

 

Încălcările contractului cu SRTv sunt evidente prin întreprinderea de acte sau fapte de natură să prejudicieze bunul renume al staţiei publice sau al activităţilor acesteia. El ne acuză de cenzură, presiune şi ameninţări, însă lipsa de cenzură este probată de însăşi continuarea difuzării pe TVR1 a emisiunii «Starea naţiei», chiar în condiţiile exprimării pe post a acuzelor sale.

 

În calitate de Director General Interimar şi mai apoi de Preşedinte-Director General al SRTv, am dreptul de a interveni în politica de ştiri, editorială în general, pentru a asigura echilibrul şi echidistanţa cerute de Legea nr. 41/1994, de Statutul jurnalistului din TVR şi de Codul deontologic. Cu toate că aveam dreptul, nu am participat niciodată la şedinţele de sumar, la şedinţele de ştiri, nu am avut acces la sumarul ştirilor şi nu am dispus scoaterea sau introducerea din programe a unor materiale. Am cerut, în toate discuţiile cu managementul Ştirilor, să fie respectată condiţia de echidistanţă cerută de lege.

 

Fără dubiu, cele prezentate de Dragoş Pătraru sunt neadevărate, neexistând nicio măsură luată împotriva vreunui jurnalist din Direcţia Ştiri sau de eliminarea a vreunei ştiri din program, acestea fiind difuzate în mod normal, fără imixtiuni.

 

În măsura în care a fost lezată demnitatea vreunui coleg doresc să îl asigur că nu am avut nicio clipă intenţia de a-l jigni în vreun fel, drept pentru care înţeleg să îmi cer scuze public pentru situaţia creată.

 

Ca Preşedinte-Director General al TVR, voi întreprinde toate demersurile legale pentru a apăra interesele acestei instituţii.

 

Ca persoană privată, îmi rezerv dreptul ca, prin aceleaşi mijloace legale, să îmi protejez spaţiul personal de orice încălcare brutală şi nelegală a acestuia”.

 

 

 

  • Opoziția cere audierea Doinei Gradea în Parlament

 

 

Partidul Naţional Liberal, prin preşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu, a cerut joi demisia preşedintelui director general SRTV, Doina Gradea şi a directorului TVR 1 Eduard Dârvariu sau audierea în comisie a Doinei Gradea, după înregistrările cu aceasta făcute publice de Dragoş Pătraru.

 

 Aceeaşi solicitare a venit, într-un comunicat comun, şi din partea conducerii USR şi a lui Dacian Cioloş, fondator ”Mişcarea România Împreună”.

Reacţiile vin ca urmare a unor înregistrări făcute publice de jurnalistul Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii de la TVR, “Starea Naţiei”. Acesta îi acuză pe Doina Gradea (preşedinte director general SRTV) şi Eduard Dârvariu (producător executiv, director TVR1) de acţiuni de intimidare, cenzură şi decizii editoriale împotriva interesului public.

 

 

 

  • Jurnaliștii îi cer șefei TVR să-și prezinte scuze pentru limbajul suburban utilizat

 

 

Jurnalistii din redactia de stiri a TVR s-au solidarizat fată de afirmatiile și insultele pe care le aduce șefa TVR Doina Gradea reporterilor și îi cer să-și prezinte public scuze colegei lor pe care a denumit-o „cap de porc”.

 

De asemenea, ei se declara indignați în scrisoarea deschisă adresată conducerii postului public față de dispretul pe care atat Gradea, cat si seful TVR 1 și producătorul executiv Eduard Darvariu il au fata de principiile meseriei de jurnalist, asa cum reiese din inregistrarile facute publice joi de Dragos Patraru.

 

Scrisoarea este semnată de majoritatea jurnaliștilor din redacția de știri a TVR, iar lista rămâne deschisă a scris Ramona Avramescu pe Facebook: "M-am trezit de dimineata cu gandul ca ar trebui sa scriu ceva de ziua meseriei noastre si a celor care o fac. N-am avut nici o idee geniala si am lasat-o balta. Pana la urma, impreuna cu colegii mei de la Stirile TVR am scris asta, desi mi-as fi dorit din tot sufletul sa nu fie nevoie sa o fac. #sieusuntcapdeporc (Lista de semnaturi se tot mareste si ramane deschisa)”.

 

Textul integral al scrisorii:

 

Noi, jurnaliștii Direcției Știri a TVR, suntem consternați și indignați de limbajul folosit de președintele-director general Doina Gradea la adresa unui reporter și a redacției în general. Îi solicităm doamnei PDG să îi ceară scuze colegei noastre, un jurnalist onest și profesionist, care a acționat în interesul public.

 

În același timp, ne declarăm îngrijorați de disprețul pe care doamna doina Gradea și domnul Eduard Dârvariu îl arată față de principiile și misiunea televiziunii publice și față de cei care încearcă să le respecte și să le pună în practică, într-un peisaj mediatic tot mai dificil și lipsit de reguli. O asigurăm pe doamna Doina Gradea că nu suntem „hateri de profesie”, încercăm doar să facem meseria și să ne respectăm publicul, deși de cele mai multe nu este deloc ușor.

 

De Ziua Libertății de Expresie, dar nu numai, ne asigurăm telespectatorii că vom continua să respectăm regulile profesiei, misiunea TVR și interesul public și nu ne vom lăsa intimidați.

 

Petiția, aici

 

Realizatorul TV Dragos Patraru a publicat o inregistrare  in care directorul SRTV, Doina Gradea, ii insulta si ii jigneste pe jurnalistii televiziunii publice.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22