Black Cube ar fi spionat pentru echipa Trump, ca să denigreze oficiali ai lui Obama

Redactia | 07.05.2018

Black Cube ar fi fost implicată în spionarea a doi consilieri din administrația Obama care sprijineau acordul nuclear cu Iranul, pentru a-i denigra ulterior. Compania israeliană de intelligence a fost acuzată de spionaj și în România, când cauta date compromițătoare despre Laurei Codruța Kovezi.

Pe aceeași temă

   

 

Jurnaliștii de la New Yorker scriu că angajați a firmei israeliene Black Cube, fondată de foști ofițeri ai serviciului secret Mosad, au încercat să afle informații compromițătoare de spre oficiali ai administrației Obama, implicați în negocierea acordului nuclear cu Iran. Persoane cu identitate falsă au încercat să realizeze profiluri și au cules cât mai multe informații referitoare la viața privată și activitatea lui Colin Kahl și ben Rhodes, consilieri ai președintelui Barack Obama.

 

Duminică și cotidianul The Obeserver a scris că mai mulți consilieri de-ai presedintelui american Donald Trump ar fi angajat o "agentie privata de informatii din Israel", pentru a orchestra o campanie de "operatiuni murdare" impotriva persoanelor care au contribuit la negocierile privind acordul nuclear cu Iranul, scrie Ziare.com

 

Este cunoscută poziția categorică a lui Donald Trump față de acordul încheiat de administrația precedentă cu Iranul și pe care în nenumărate rânduri a amenințat că-l va denunța la 12 mai.

 

The New Yorker relateaza cazul lui Ann Norris, fost oficial al Departamentului de Stat, casatorita cu Ben Rhodes, si pe cel al sotiei consilierului de politica externa al adinistratiei Obama Colin Kahl, Rebecca, ambele fiind abordate printr-un e-mail de persoane diferite, in ambele cazuri, abordarile fiind considerate ciudate.

 

In iunie 2017, Ann Norris, care este casatorita cu Ben Rhodes, fost consilier de politica externa si sustinator al acordului nuclear cu Iranul, a fost abordata de o femeie care s-a prezentat ca fiind Eva Novak si care a sustinut ca lucreaza pentru o companie cinematografica din Londra interesata sa realizeze un film despre "vietile personale ale oficialilor guvernamentali care pot influenta pacea sau razboiul" in perioade de crize geopolitice, inclusiv "negocieri nucleare cu un stat ostil". Norris a sustinut ca solicitarea i s-a parut bizara si ca nu i-a dat curs.

 

Rebecca Kahl a fost abordata tot pe mail, cu aproximativ o luna inaintea lui Norris, de catre o femeie care a spus ca se numeste Adriana Gavrilo si ca este reprezentant al unei firme din Londra care vrea sa lanseze o initiativa privind educatia si viza scoala la care invata fiica cuplului Kahl si la care Kahl facea voluntariat. Desi s-a oferit sa discute cu staff-ul scolii, Gavrilo a insista sa vorbeasca doar cu ea, iar Kahl a sustinut ca s-a simtit cumva vizata si a intrerupt corespondenta.

 

Conform The New Yorker, Eva Novak si Adriana Gavrilo s-au dovedit a fi identitati false, paginile lor de Linkedin prezentand o femeie blonda, slaba, care spune ca este vorbitor fluent al limbii sarbe, iar dupa ce a fost contactata firma Black Cube, contul lui Novak a fost sters. Mai mult, nici cele doua adrese de mail nu functionau si nici la nunarul de telefon indicat de Novak nu raspundea nimeni. Nici companiile la care acestea au spus ca lucreaza, cu adrese in cladiri de birouri, nu pareau sa fi functionat vreodata acolo.

 

Conform autorului articolului, documente obtinute releva ca Black Cube - firma despre care se afirma că beneficiază și de serviciile unor ofițeri de elita din armata israeliana si din serviciile secrete, inclusiv Mossad - a realizat profiluri mai multor persoane, inclusiv Rhodes si Kahl, si a cules date referitoare la familiile acestora.

 

De asemenea, conform sursei citate, agenti ai Black Cube au fost instruiti sa incerce sa gaseasca informatii compromitatoare despre ei, inclusiv lansarea de acuzatii conform carora cei doi consilieri ar fi lucrat indeaproape cu oameni de lobby iranieni si ca si-ar datora bunastarea tocmai acestui fapt sau zvonul ca Rhodes ar fi unul dintre cei aflati la originea "demascarii" oficialilor din perioada de tranzitie a lui Trump ale caror nume apareau in documente ale serviciilor de informatii, lucruri negate de cei doi consilieri.

 

Însă jurnaliștii americani remarca similitudinile dintre modul de acțiune când a lucrat in beneficiul producatorului Harvey Weinstein și prezinta și punctul de vedere al companiei Black Cube care precizeaza ca nu poate sa furnizeze detalii despre clientii sai si a negat orice legatura cu administratia Trump sau despre fosti oficiali care au lucrat pentru acordul nuclear cu Iranul, in contextul in care The Observer a sustinut ca Black Cube a fost angajata de consilieri ai presedintelui Donald Trump, pentru a submina acordul cu Iranul.

 

Black Cube implicata si in scandul productorului de firme Weinstein

 

In dosarul Weinstein, agentii Black Cube au incercat sa stopeze publicarea articolelor in New York Times si in New Yorker, articole care descriau comportamentul producatorului american si publicau marturiile unor actrite care povesteau cum au fost hartuite sexual si violate.

 

Conform New York Times, o agenta Black Cube s-a prezentat ca fiind o aparatoare a drepturilor femeilor, incercand sa se apropie de actrita Rose McGowan, cea urma să publice o carte despre suferintele la care a fost supusa de celebrul producator, castigator a numeroase premii Oscar, dar care obisnuia să abuzeze sexual femeile.

 

Aceeasi agenta a jucat si rolul unei victime a lui Weinstein care vrea sa depuna marturie pentru realizarea articolului pe care-l pregatea cotidianul american, incercand sa faca rost de lista actritelor care au facut marturisiri despre agresiunile sexuale ale acestuia,  scria New York Times.

 

"Weinstein a monitorizat personal progresele investigatiilor. De asemenea, i-a indemnat pe fosti angajati din firmele sale sa se alature eforturilor agentiei, sa colecteze nume si sa trimita apeluri care, potrivit unor surse care le-au primit, au fost intimidante. In unele cazuri, investigatia a fost condusa de avocatii lui Weinstein, printre care David Boies, un avocat celebru care l-a reprezentat pe Al Gore in disputa electorala prezidentiala din 2000 si a pledat pentru drepturi egale ale partenerilor in cadrul casatoriei in fata Curtii Supreme a Statelor Unite. Boies a semnat personal contractul cu Black Cube", se arata in articolul publicat de New Yorker.

 

Laura Codruta Kovesi, vizată de agentii firmei Black Cube

 

Și în România, în anul 2016 agenții Black Cube au acționat după același tipic. Cei doi spioni care au fost prinși de către autoritățile române, Ron Weiner si David Geclowicz, au încercat să ia legătura cu membri ai familiei sefei DNA Laura Codruța Kovesi pentru a obtine informatii ce ar fi putut fi folosite ulterior în campanii de denigrare.

 

"Coinculpatul Weiner Ron a exercitat atacuri de tip phishing impotriva celor trei persoane (n.r. tatăl, fratele si Codruta Kovesi), trimitandu-le acestora anumite mesaje electronice inselatoare care i-au determinat in final sa acceseze linkurile catre paginile false de phising ce imitau platformele serviciilor de e-mail si sa introduca astfel credentialele de acces ale conturilor, respectiv user-ul si parola aferenta", a fost trecut in mandatul de retinere a agentului israelian.

 

Pana in prezent se stie ca pentru operatiunea din Romania, agentia Black Cube a fost contactata de fostul ofiter SRI, Daniel Dragomir, care in data de 27 iunie 2016 se intalneste cu un reprezentant al companiei israeliene, Dan Zorella, caruia ii spune ca reprezinta "oameni foarte bogati" care nu doresc ca Laura Codruta Kovesi sa obtina un nou mandat de trei ani pentru pozitia de sef al DNA.

 

Cine este fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, omul de legătură al Black Cube in Romania

 

Daniel Dragomir si-a dat demisia din SRI, la cerere, in anul 2012 pentru a incepe o cariera in domeniul relatiilor publice. Probabil, pe aceasta filiera, a primit in 2016 si cererea unor clienti "bogati", a caror identitate nu a fost dezvaluita, de a contacta firma Black Cube.

 

De amintit si ca in anul 2015, Dragomir a fost "acuzat de trafic de influenta si folosirea in mod direct sau indirect de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite", dupa cum a scis jurnalistul Alex Costache, intr-un articol pentru "Romania Curata".

 

Cutremur in serviciile romanesti

 

Cazul Black Cube din Romania a reprezentant o bomba pentru institutiile statului. La cateva luni de la aparitia primelor informatii publice despre implicarea unor fosti spioni israelieni in compromiterea unui oficial al statului roman, Mihai Razvan Ungureanu, seful SIE de la acea vreme, isi da demisia.

 

Nu a existat nicio declaratie oficiala in acest sens, dar Laura Codruta Kovesi a facut o referire la faptul ca SIE nu a informat niciodata DNA despre o posibila afacere de coruptie cum au facut alte institutii ale statului cu cateva luni inainte de aparitia primelor informatii publice despre operatiunea Black Cube.

 

Miliardarul Beny Steinmetz, Printul Paul - retrocedarile ilegale de terenuri din Romania

 

Exista banuieli ca aceasta operatiune de spionaj asupra sefei directiei anti-coruptie din Romania a fost declansata de miliardarul israelian Beny Steinmetz care a fost deranjat de ancheta DNA in ce priveste retrocedarile ilegale de terenuri si paduri din Romania. E vorba de grupul format in spatele printului Paul de Romania, suspectat ca falsifica acte de proprietate pentru a obtine apoi de la statul roman retrocedarea unor suprafete de teren cu valoare mare pe piata imobiliara. Din grup faceau parte, printre altii, Remus Truica, Calin Popescu-Tariceanu, Beny Steinmetz si reprezentanti ai acestuia.

 

In august 2017, autoritatile din Israel i-au retinut pe Beny Steinmetz si consultantul politic Tal Silberstein, acestia fiind acuzati de fals si spalare de bani. Intr-un articol publicat de cotidianul Haaretz din Israel se face legatura intre operatiunea Black Cube din Romania si problemele juridice ale miliardarului israelian.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22