Ioan Aurel Pop, slăvit de agenția Sputnik: Un mare patriot, adeptul unei politici de cumpănire

Dora Vulcan | 07.05.2018

”Veste minunată de Paști: un Mare Patriot a fost ales în fruntea științei și culturii” și ”O veste bună: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Un nou început!” sunt doar două dintre titlurile agenției de presă a Kremlinului consacrate alegerii lui Ioan Aurel Pop la conducerea Academiei Române.

Pe aceeași temă

 

 

 

 “Veste minunată de Paști: un Mare Patriot a fost ales în fruntea științei și culturii”, scria Sputnik, platforma în limba română a publicației care aparține Kremlinului, în ziua alegerii lui Ioan Aurel Pop ca preşedinte al Academiei. În articol, autorul scrie că “Eruditul român este adeptul unei politici de cumpănire, nefiind un partizan al exagerărilor istorice, dar manifestându-se în repetate rânduri ca un patriot de maximă intensitate. Este unul dintre cei care susțin noua descoperire istorică despre intenția curților europene ca Ștefan cel Mare să devină rege al Daciei”.

 

 

Debordând de patriotism românesc, publicația Kremlinului scrie într-o română stricată, care pare mai degrabă a avea origini google translate, despre românul istoric” în loc de istoricul român,assimilator” al culturilor de pe teritoriul ”nostrum” - fără a explica de când România ar fi teritoriu rusesc și de ce e atât de bucuros Kremlinul, a cărui platformă media e Sputnik, pentru alegerea istoricului Ioan Aurel Pop la conducerea Academiei Române: 

 

 ”Românul istoric al lui Ioan Aurel Pop este un element de stabilitate, un assimilator firesc al culturilor care au ajuns pe teritoriul nostrum, un păstrător al origilor rurale, pentru care creștinismul ortodox a venit în mod firesc (s.n.)”, scrie Sputnik. 

 

După care Sputnk face o înfierare cu mânie proletară a celor care doar se definesc ei ca elită dar se subînțelege că nu sunt, pentru că, iată, o spune Sputnik, se îndepărtează de tradiții și de sacru. 

 

”Despre societatea de azi, Ioan Aurel Pop se distinge de intelectualii ce se autodefinesc ca elită, depărtându-se de tradiții și sacru.”

 

 

 

Un alt articol, “O veste bună: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Un nou început!” decretează pe un ton profetic-sentențios că ”România de azi se va coagula în jurul a două instituții fundamentale cu lideri puternici și cu dragoste de țară și luminați: Academia și Biserica. În jurul acestor doi piloni fundamentali se va ridica din genunchi România”.

 

Articolul este, de fapt, o preluare din presa românească a unui al lui Ionuț Țene din Napoca News.ro și care cu totul altă încărcătură publicat pe un site local autohton și cu totul altul în platforma media a Kremlinului, fie și una de limba română. 

 

Sputnik a sărit imediat în apărarea lui Ioan Aurel Pop când istoricul Mădălin Hodor a publicat în Revista 22 un document al Securităţii în care numele acestuia apărea la capitolul colaboratori ai fostei poliţii politice a regimului comunist. “Un demers incalificabil care vizează incriminarea adevăratei intelectualități românești – și făcut pe banii contribuabilului român! (…) Revista “22”, una dintre publicațiile care au beneficiat de finanțare guvernamentală, a devenit o gură de tun… antiguvernamentală. Și, de multe ori, antiromânească”, se arată în articolul agenţiei ruse.

 

 

 

Sputnik, în apărarea lui Ioan Aurel Pop 

 

Sputnik a sărit imediat în apărarea lui Ioan Aurel Pop când acesta s-a aflat în centrul unor dezvaluiri ale cercetatorului CNSAS Madalin Hodor privind asa-numita Brigada antiemigratie a Securitatii.  Cercetatorul acreditat CNSAS Madalin Hodor a publicat, in Revista "22", o analiza ampla a Brigazii antiemigratie, intarita de Nicolae Ceausescu si mai mult, dupa ce Ion Mihai Pacepa a reusit sa fuga din tara. 

 

 Revista "22", una dintre publicațiile care au beneficiat de finanțare guvernamentală, a devenit o gură de tun… antiguvernamentală. Și, de multe ori, antiromânească.

Astăzi, un colaborator al revistei, un anume Madălin Hodor, alt personaj plătit de stat (cercetător la CNSAS), publică o listă cu "peste două sute de nume a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti", scrie platforma de presă a Kremlinului. 

 

 

***

 

De-a lungul timpului, Ioan Aurel Pop a fost citat de Sputnik cu declaraţii despre starea educaţiei sau despre poziţia României în context european. Ioan Aurel Pop s-a remarcat pe scena publică prin câteva gesturi controversate. În 2012 a votat împotriva verdictului de plagiat la doctoratul lui Victor Ponta, iar în acest an a refuzat să-şi asume semnătura pusă pe o scrisoare de susţinere a ministrului Educaţiei, Valentin Popa. Rector al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, Ioan Aurel Pop a promovat constant un discurs naţionalist, cu accente protocroniste.

 

Pop a şocat comunitatea academică în 2016, când a caracterizat generaţia tânără, numită de el “generaţia Google, Facebook, SMS” ca fiind alcătuită din “oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză”. Pop nu şi-a oprit aici diatribele, continuând într-o notă conspiraţionistă: “Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică”, amintește G4Media.ro. 

 

Sputnik este o platformă media deţinută de agenţia guvernamentală rusă Rossiya Segodnya. Sputnik este descrisă de experţii media internaţionali drept un organ de propagandă a Rusiei, explică sursa citată. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22