ArcelorMittal are voie să vândă combinatul de la Galați ca să cumpere oțelăria de la Ilva

Dora Vulcan | 07.05.2018

ArcelorMittal a primit acordul Comisiei Europene acordul de a cumpăra oțelăria Ilva din Italia, cea mai mare din Europa, în schimbul vânzării combinatului siderurgic de la Galați. Muncitorii se tem că rușii, care sunt în cărți pentru cumpărarea combinatului, îl vor închide și vor ajunge pe drumuri.

Pe aceeași temă

 

 

 Grupul ArcelorMittal a anuntat pe site-ul propriu ca a primit, din partea Comisiei Europene, acordul de a cumpara cea mai mare otelarie din Europa, care functioneaza la Ilva, in Italia, si pe care incearca sa o preia deja de doi ani. Dupa ce va cumpara gigantul siderurgic, ArcelorMittal va trebui sa vanda o serie de unitati de productie, printre care si combinatul de la Galati, scrie Ziare.com.

 

Inca de pe 13 aprilie, cand ArcelorMittal si-a anuntat intentia de a vinde combinatul de la Dunare, in orașul de la Dunăre s-a instaurat neliniștea. Combinatul este cel mai mare angajator din judet, avand pe statele de plata peste 5.000 de salariati. In plus, sute de firme locale rezista pe piata doar datorita colaborarii cu unitatea siderurgica.

 

Abia dupa 11 zile de la acel anunt, vicepremierul Viorel Stefan a facut declaratii cu privire la tranzactie, sustinand ca ArcelorMittal nu va putea vinde fara acordul statului roman.

 

Presedintele Consiliului Concurentei Bogdan Chiritoiu a dat, de asemenea, asigurari cu privire la faptul ca nu exista niciun pericol pentru combinatul de la Galati, cata vreme atat Comisia Europeana cat si statul roman isi doresc ca acesta sa prospere.

 

 

Galatenii tot de tem ca rusii le vor inchide combinatul

 

Conducerea sindicatului Siderurgistul AMG si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca rusii vor cumpara combinatul galatean doar ca sa-l inchida.

 

Mai multi parlamentari galateni i-au solicitat premierului Viorica Dancila sa ia in calcul renationalizarea combinatului si desecretizarea contractului de privatizare al acestuia, incheiat in anul 2001, intre statul roman si ArcelorMittal, care a cumparat fostul Sidex SA. Guvernul Nastase a sters datorii de peste un miliard de dolari combinatului, pentru a-l putea vinde grupului ArcelorMittal cu 77 de milioane de dolari. Nu e clar, inca, daca statul a si incasat acea suma de la grupul britanico-indian, cel mai mare jucator din industriile extractiva si a productiei de otel din lume.

 

 

articolul integral pe Ziare.com. 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22