Proiectul privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, adoptat de Senat

Dora Vulcan | 07.05.2018

Senatorii au adoptat în şedinţa de luni proiectul legislativ privind organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Proiectul a fost adoptat cu 91 de voturi "pentru", o abţinere şi 14 voturi "împotrivă".

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit expunerii de motive, proiectul îşi propune "reformarea DIICOT pe trei componente distincte: management, întărirea şi eficientizarea funcţiei de conducere; organizarea internă şi funcţionarea Direcţiei, raportat la noile necesităţi de investigare şi analiză a fenomenului infracţional reprezentat de criminalitatea organizată şi urmărirea penală, întărirea eficacităţii acesteia prin întărirea capacităţii de efectuare a investigaţiilor financiare şi prin completarea personalului Direcţiei cu lucrători de poliţie judiciară", scrie Agerpres. 

 

Senatorul Traian Băsescu, preşedinte PMP, a solicitat în plenul Senatului amânarea votului pe acest proiect până la promulgarea legilor Justiţiei, apreciind că este un moment "nepotrivit" pentru acest lucru.

 

"S-a făcut referire şi în intervenţia reprezentantului Guvernului şi în cea a Comisiei la corelarea cu legile Justiţiei, în condiţiile în care probabil în două-trei săptămâni vom avea noile legi ale Justiţiei, pe de o parte. Deci cred că este un moment nepotrivit în care vrem să votăm o lege, care schimbă structura şi funcţionarea DIICOT. Pe de altă parte, ni se spune că se doreşte îmbunătăţirea funcţionării DIICOT-ului, aş vrea să aud ce nu funcţionează bine în DIICOT în momentul de faţă, adică vreau să ştiu argumentele. În mod cert, această modificare legislativă în funcţionarea DIICOT este lipsită de credibilitate, având în vedere şi momentul şi lipsa de argumente pentru modificarea legislativă, de aceea aş recomanda să aşteptăm cu votul până vor fi promulgate cele trei legi ale Justiţiei. Pe de altă parte, rog Ministrul Justiţiei să ne spună motivele exacte pentru care trebuie modificată funcţionarea DIICOT-ului", a afirmat Băsescu.

 

În replică, senatorul PSD Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice, a susţinut că acest proiect nu are nicio legătură incidentală cu legile Justiţiei în ceea ce priveşte raţiunea principală a acestui act normativ.

 

"Cu privire la legile Justiţiei, interferenţa cu această lege este doar în ceea ce priveşte cariera procurorului, şi anume transferarea ei de la Secţia de procurori la plen sau invers. Deci nu are nicio legătură incidentală cu privire la raţiunea principală a acestui act normativ şi anume de a face din DIICOT un instrument cu adevărat eficient în lupa împotriva crimei organizate", a punctat Cazanciuc.

 

Senatorii din Comisia juridică au eliminat din forma adoptată de Camera Deputaţilor alin. (10') de la art. 7, cu următorul cuprins: "Prin derogare de la prevederile art. 301 din Codul penal exercitarea atribuţiilor prevăzute în alineatul precedent nu poate fi considerată conflict de interese".

 

De asemenea, la art. 4 s-a respins un amendament aprobat anul trecut şi s-a adoptat reformularea articolului, în sensul de a se stabili prin regulament intern cine să conducă departamentele sau compartimentele din cadrul DIICOT.

 

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a trecut de Camera Deputaţilor, textul legislativ făcând parte din categoria legilor organice.

 

 

 

  • Ultima zi în care se mai pot depune candidaturi pentru procuror-șef DIICOT

 

 

Cererile de înscriere în cadrul procedurii de selecţie pentru funcţia de procuror - şef al DIICOT pot fi depuse până luni, inclusiv, iar rezultatul va fi anunţat în 14 mai pe site-ul Ministerului Justiţiei. Mandatul actualului procuror-şef, Daniel Horodniceanu, expiră în 19 mai.

 

 

Ministerul Justitiei a anuntat in 14 aprilie ca organizeaza, in perioada 13.04.2018 - 14.05.2018, selectia procurorilor in vederea efectuarii propunerii de numire in functia vacanta de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

 

Cererile de participare la selectie trebuie sa fie insotite de:

 

  • dovada indeplinirii conditiilor de vechime prevazute de lege;

 

  • declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu au colaborat cu acestea

 

  • declaratie de interese care se actualizeaza anual sau in termen de 15 zile de la aparitia unei schimbari sau de la data la care judecatorul a luat cunostinta despre aceasta;

 

  • un proiect managerial de cel mult 30 de pagini cu anexe de cel mult 10 pagini, privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care participa la selectie, care se depune atat pe suport hartie, cat si in format electronic, pe suport specific;

 

  • un curriculum vitae al procurorului, conform modelului comun european;

 

  • minim 10 lucrari intocmite de procuror in compartimentele in care si-a desfasurat activitatea, in ultimii 5 ani;

 

  • ultimul raport de evaluare a activitatii profesionale a procurorului participant la selectie;

 

  • orice alte inscrisuri relevante.

 

Lista procurorilor care indeplinesc conditiile legale de participare la selectie si programarea interviurilor se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina de Internet a acestuia, marti, 8 mai.

 

Procurorii participanti la selectie vor sustine, in perioada 9- 11 mai 2018, un interviu cu ministrul Justitiei. In cadrul interviului, ministrul este sprijinit de secretarii de stat.

 

Rezultatele selectiei se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina de Internet a acestuia, pe 14 mai.

 

Propunerea/Propunerile ministrului Justitiei va fi/vor fi inaintate Consiliului Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori, in vederea obtinerii avizului acestei institutii. Ulterior, ministrul Justitiei inainteaza propunerea presedintelui Romaniei, in vederea numirii in functia de conducere.

 

Calendarul aprobat va putea suferi modificari in functie de numarul procurorilor inscrisi.

 

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, în 16 martie, solicitarea actualului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Daniel Horodniceanu de a reveni la Serviciul Teritorial Iaşi al DIICOT, după încheierea mandatului la conducerea instituţiei, respectiv din 19 mai.

 

Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT expiră în luna mai, el fiind numit în funcţie în urmă cu trei ani, la data de 19 mai. Anterior numirii, din 2012, a deţinut funcţia de procuror-şef în cadrul Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT.

 

Au existat informaţii conform cărora ar fi fost vizat într-un dosar DNA care a fost clasat. Daniel Horodniceanu a declarat, întrebat despre aceste informaţii, că a cerut Direcţiei Naţionale Anticorupţie să studieze acest dosar, el spunând că ar fi fost normal să fie anunţat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22