Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Paie pentru măgari
Lucica Albinescu - - - -
2018-05-08
Scrisori
4
Măgarul este în general un animal docil și trage cotiga sau duce samarul încotro îl mână stăpânul. Uneori, însă, dacă nu e hrănit și adăpat ori povara depășește puterile lui, se revoltă: nu se mișcă din loc nici măcar un pas, oricâte îndemnuri mai mult sau mai puțin contondente i s-ar aplica. Dar omul, în șiretenia lui, a găsit soluția. Leagă un mănunchi de paie în capătul unui băț și îl ține astfel încât măgarul să-l vadă, să-l miroase, dar să nu îl poată ajunge. Astfel, bietul animal trage cu sârg, nădăjduind că va prinde paiele râvnite.

 

Pentru d-l Dragnea și pentru cei asemenea lui, măgarii suntem noi, contribuabilii. Știe că a secătuit bugetul, știe că nici măcar una dintre promisiunile sale electorale nu s-a realizat și nici nu are șanse să se realizeze prea curând, că nemulțumirile cresc pe zi ce trece, că manevrele obișnuite de abatere a atenției au din ce în ce mai puțin succes, așa că s-a gândit la ceva în genul mănunchiului de paie de la botul măgarului: a anunțat că va concepe o strategie de guvernare pe termen lung și că va fi înființată o comisie (cuvântul ăsta începe să sune ca o piază rea) care să dezbată și să aprobe elementele „minunatei“ strategii. În povestea asta plină de incertitudini, doar un lucru e dat ca sigur: că „fructul“ dezbaterilor comisiei va fi un fel de Cărticica lui Mao pentru toate guvernele ce vor urma, deci nu se va putea abate nimeni de la vreun paragraf, oricât de inept ar fi, până la fericirea finală care se va instala tocmai în 2040.

Desigur, formarea unei comisii atât de importante va dura ceva timp și, pentru o mai mare credibilitate, va avea mulți membri. Așa-zisele dezbateri vor dura și ele, chiar dacă nici măcar unul dintre participanți nu va îndrăzni să-l contrazică în vreun fel pe marele gânditor Liviu Dragnea. Presa va diseca mărunt toate aspectele problemei, timpul va trece și se vor apropia noile alegeri, iar în campania electorală actualii guvernanți își vor prezenta eșecurile drept mari realizări, așa cum fac și acum cu bulversanta lege fiscală. Se vor găsi destui care să-i mai creadă și, poate, ne vom trezi la Cotroceni cu d-na Firea sau cu cineva asemenea ei. Astfel, d-l Dragnea își va vedea visul împlinit: va controla ambele palate, iar alegerile parlamentare vor fi doar o formalitate. În tot acest scenariu pesimist, culmea ironiei este că pesediștii și acoliții lor vor fi primii nevoiți să aplice gogoșile strategiei pe termen lung. Nu se vor intimida, însă, ci vor spune că e prea devreme să venim cu reproșuri, pentru că mai e destul timp până în 2040.

P.S. În legătură cu măgarii amăgiți de stăpân nu s-a făcut încă o statistică în stare să ne spună câți au ajuns cu bine la destinație și câți și-au dat duhul pe la mijlocul drumului tot adulmecând paiele la care nu puteau ajunge.

 

Lucica Albinescu,

Aprilie 2018

TAGS :
Comentarii
ion ion 2018-05-13
Lucica draga mata traiesti din buget de plangi de mila lui???
Lucica Albinescu 2018-05-16
Domnule Ion Ion, Nu traiesc din buget, ci contribui la cresterea lui prin taxele si impozitele pe care le platesc. Asadar, am dreptul sa stiu cum se cheltuiesc acesti bani.
Marius Nicolescu 2018-05-09
Interesant, doamnă Albinescu, totuși v-aș aminti că în tot acest interval 2018-2040 dumneavoastră nu amintiți nimic despre Justiție. Sau bănuiți că și Justiția va fi momită cu mănunchiul de paie precum măgarii din poveste.
Și apoi măgarii despre care vorbiți suntem chiar noi. Iar dacă măgarilor români le place dresajul învățat în comunism ce putrem face. Suntem atât de puțini, doamnă Albinescu.....

Lucica Albinescu 2018-05-16
Domnule Marius Nicolescu,
Continui sa am incredere in DNA ca institutie si in faptul ca se va curata de „uscaturi”. Ce ma ingrijoreaza e faptul ca, daca lucrurile isi continua evolutia actuala, munca procurorilor va deveni zadarnica, intrucat judecatorii nu vor tine seama de probe si-i vor achita pe inculpati.
Total 4 comments.
Recomandari
1079
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22