Paie pentru măgari

Lucica Albinescu | 08.05.2018

Măgarul este în general un animal docil și trage cotiga sau duce samarul încotro îl mână stăpânul. Uneori, însă, dacă nu e hrănit și adăpat ori povara depășește puterile lui, se revoltă: nu se mișcă din loc nici măcar un pas, oricâte îndemnuri mai mult sau mai puțin contondente i s-ar aplica. Dar omul, în șiretenia lui, a găsit soluția. Leagă un mănunchi de paie în capătul unui băț și îl ține astfel încât măgarul să-l vadă, să-l miroase, dar să nu îl poată ajunge. Astfel, bietul animal trage cu sârg, nădăjduind că va prinde paiele râvnite.

Pe aceeași temă

 

Pentru d-l Dragnea și pentru cei asemenea lui, măgarii suntem noi, contribuabilii. Știe că a secătuit bugetul, știe că nici măcar una dintre promisiunile sale electorale nu s-a realizat și nici nu are șanse să se realizeze prea curând, că nemulțumirile cresc pe zi ce trece, că manevrele obișnuite de abatere a atenției au din ce în ce mai puțin succes, așa că s-a gândit la ceva în genul mănunchiului de paie de la botul măgarului: a anunțat că va concepe o strategie de guvernare pe termen lung și că va fi înființată o comisie (cuvântul ăsta începe să sune ca o piază rea) care să dezbată și să aprobe elementele „minunatei“ strategii. În povestea asta plină de incertitudini, doar un lucru e dat ca sigur: că „fructul“ dezbaterilor comisiei va fi un fel de Cărticica lui Mao pentru toate guvernele ce vor urma, deci nu se va putea abate nimeni de la vreun paragraf, oricât de inept ar fi, până la fericirea finală care se va instala tocmai în 2040.

Desigur, formarea unei comisii atât de importante va dura ceva timp și, pentru o mai mare credibilitate, va avea mulți membri. Așa-zisele dezbateri vor dura și ele, chiar dacă nici măcar unul dintre participanți nu va îndrăzni să-l contrazică în vreun fel pe marele gânditor Liviu Dragnea. Presa va diseca mărunt toate aspectele problemei, timpul va trece și se vor apropia noile alegeri, iar în campania electorală actualii guvernanți își vor prezenta eșecurile drept mari realizări, așa cum fac și acum cu bulversanta lege fiscală. Se vor găsi destui care să-i mai creadă și, poate, ne vom trezi la Cotroceni cu d-na Firea sau cu cineva asemenea ei. Astfel, d-l Dragnea își va vedea visul împlinit: va controla ambele palate, iar alegerile parlamentare vor fi doar o formalitate. În tot acest scenariu pesimist, culmea ironiei este că pesediștii și acoliții lor vor fi primii nevoiți să aplice gogoșile strategiei pe termen lung. Nu se vor intimida, însă, ci vor spune că e prea devreme să venim cu reproșuri, pentru că mai e destul timp până în 2040.

P.S. În legătură cu măgarii amăgiți de stăpân nu s-a făcut încă o statistică în stare să ne spună câți au ajuns cu bine la destinație și câți și-au dat duhul pe la mijlocul drumului tot adulmecând paiele la care nu puteau ajunge.

 

Lucica Albinescu,

Aprilie 2018

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22