Panteonul românesc

Serenela Ghiteanu | 08.05.2018

Doina Cornea a plecat dintre noi. Deşi era absentă din viaţa publică de mulţi ani, oricine voia să îşi însenineze mintea şi sufletul, otrăvite de politica actuală, de nivelul de decădere a României în toate domeniile, de lipsa de speranţă, se putea gândi la dânsa.

Pe aceeași temă

 Şi trăia, dintr-o dată, un moment de Graţie: puritatea absolută a luptei acestei doamne, care a înfruntat, alături de fiul ei, regimul comunist în anii lui cei mai duri, în anii ’80, îndrăznind să răspândească manifeste, să îi scrie lui Ceauşescu, şi care a scăpat din închisoare datorită presiunii Occidentului, puritatea absolută a acestui caracter care, odată maculat în mod infernal de presa fesenistă la începutul anilor ’90, pentru că a arătat cu degetul spre impostura acestora, a făcut-o să se  retragă la Cluj şi, de acolo, să transmită câte un mesaj cu ocazia evenimentelor care i se păreau foarte grave.

 

Nu a cerut nicio recompensă pentru actele sale de curaj şi a fost dezgustată de ideea de a fi complice noii puteri instalate abuziv după ’89. A considerat mereu că ceea ce a făcut a fost un gest firesc şi a mărturisit, cu sinceritatea şi modestia specifică marilor spirite, că s-a antrenat mulţi ani ca să îşi învingă frica de a protesta împotriva regimului comunist. Nu i-a acuzat niciodată pe români că nu şi-au pus semnătura pe textele ei, cu excepţia câtorva zeci, puţini, pe care îi menţionează într-un interviu. Nu şi-a permis să dea nicio lecţie de morală, pur şi simplu a acţionat, a spus adevărul şi numai Dumnezeu ştie cât o fi fost de dezamăgită că nu stârneşte solidaritate. Poate era mult mai înţelegătoare decât ne închipuim noi, înţelegând Frica semenilor săi.

 

Ne-a lăsat nişte însemnări de jurnal şi niște interviuri care nu au fost nişte best-seller-uri la data apariţiei lor. Poate vor deveni acum, când nu mai e. Ca şi pe Rege, pe care Doina Cornea îl venera, unii o descoperă abia acum.

 

Nu avem, fizic, un Panteon românesc, ar fi poate imposibil să îl realizăm după modelul franţuzesc. Dar dacă s-ar imagina o clădire care să conţină, dacă nu rămăşiţe trupeşti, atunci măcar fotografii, filme documentare şi informaţii despre figurile importante de luptă împotriva comunismului, alături de Toma Arnăuţoiu, Gh. Arsenescu, Ion Gavrilă Ogoranu, Ion Ilioiu, Elisabeta Rizea, adolescentul Mugur Călinescu, Vasile Paraschiv, Liviu Babeş, Teodor Mihadaş, Ion Ioanid, Corneliu Coposu şi Călin Nemeş,  mi-o imaginez de acum înainte şi pe Doamna Doina Cornea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22