Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


„Daliborek și lumea lui albă“ la Cluj, în cadrul KineDok
- - - -
2018-05-08
Cultura
0

2018 / 05 / 16

Miercuri, 16 mai, de la ora 19, la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca (Henri Barbusse 59-61) are loc proiecția documentarului ceh Daliborek și lumea lui albă, în cadrul unui eveniment KineDok powered by One World Romania. Intrarea este liberă.

 

Daliborek este un vopsitor industrial, de aproape 40 de ani, ce încă locuiește cu mama lui, Vera (63 ani). Este regizor amator de filme horror, compune cântece furioase, îi place să se joace pe PlayStation și să stea pe Facebook. Și îl admiră pe Adolf Hitler. Planul lui de a avea o relație serioasă cu o femeie nu s-a concretizat încă. 
Documentaristul ceh Vít Klusák realizează un portret stilizat al unui neo-nazist blând din Prostějov, Republica Cehă. În ciuda faptului că nu poate să facă rău nimănui, sunt multe lucruri pe care nu le suportă: slujba lui, rromii, evreii, refugiații, homosexualii, pe Merkel, paianjenii și dentiștii. Noul prieten al mamei lui, Vladimir, îl irită deasemenea, în ciuda tentativelor sale de solidarizare. Își urăște propria viață, dar nu știe cum să o schimbe. 
Absurdă, corosivă și relaxantă în egală măsură, această tragicomedie investighează viziunea radicală a cehilor obișnuiți și decenți.
 


KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfăsoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal. KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania.

 

 

TAGS : Vít Klusák One World Romania Fabrica de Pensule KineDok
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Cultura
2737
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22