Kovesi: Corupția reprezintă o vulnerabilitate majoră a sistemului de sănătate

Redactia | 08.05.2018

Procurorul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat marți că în sistemul sanitar, corupția induce creșteri ale costurilor suportate de către pacienți, atât din propriul buzunar cât și prin fraudarea bugetului asigurărilor de sănătate și sociale.

Pe aceeași temă

 

   

Șefa DNA a explicat că din analiza efectuată de DNA pe baza dosarelor solutionate de instante prin hotărâri rămase definitive între 2015 -2017 s-a constatat ca fenomenul coruptiei in domeniul sanatatii este repetitiv, iar vulnerabilitățile si riscurile de a se comite astfel de fapte nu au fost eliminate prin masuri de prevenire eficiente.

 

Pentru a combate flagelul corupției trebuie schimbate procedurile, să fie introduse mecanisme de prevenire si efectuarea de controale eficiente, astfel încât cetățenii să nu mai fie afectați de infracțiunile din sistematice din sistemul de sănătate.

 

"Este evident ca nu doar prin anchetele procurorilor eliminam coruptia din sanatate", a explicat Kovesi. "Costul suplimentar pe care firmele il platesc cu titlu de mita se reflecta in calitatea si pretul serviciilor de care beneficiaza publicul", a mai precizat sefa DNA. Toate acestea produc efecte asupra calitatii serviciilor medicale de care beneficiaza pacientul roman.

 

Kovesi a citat rezultatele raportului Special Eurobarometer 4706 - Corruption, publicat in octombrie 2017, și realizat la solicitarea Comisiei Europene: 68% dintre respondentii romani percep ca viata de zi cu zi le este afectata de coruptie.

 

"Acest procentaj a pozitionat Romania pe primul loc in topul tarilor din Uniunea Europeana, in ceea ce priveste perceptia prezentei coruptiei in viata zilnica a cetatenilor (la nivelul UE, procentajul celor care considera ca viata de zi cu zi le este afectata de coruptie este doar de 25%) ", a explicat sefa DNA.

 

In particular, fiind solicitata opinia cu privire la institutiile percepute ca fiind afectate de coruptie, in Romania, sistemul de sanatate publica este cel mai des mentionat.

 

Astfel, procentul romanilor care au aceasta opinie (58%) este aproape dublu fata de cel al respondentilor din tarile UE in ansamblu, unde numai 31% din populatie apreciaza sistemul de sanatate ca fiind afectat de coruptie.

 

"Aceasta realitate, dar si tipologiile repetitive identificate in anchetele noastre dovedesc ca exista vulnerabilitati majore ale sistemului de sanatate", a conchis Kovesi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22