Isarescu: Inflația se va plafona la 5% si va scadea pana la sfarsitul anului la 3,5%

Redactia | 09.05.2018

Banca Națională a început lupta împotriva inflației. Creșterea dobânzilor duce la scumpirea banilor și implicit la scăderea presiunilor inflaționiste. Unii analiști consideră că înăsprirea politicii fiscale este cam tardivă și că vor fi efecte negative.

Pe aceeași temă

 

 

Luni, BNR a decis o nouă majorare a dobânzii cheie până la 2,5% pe an. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a explicat că decizia a fost luată în contextul noillor date despre inflație.

 

In luna martie, rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimele 12 luni , a urcat la 5%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.

 

Iata principalele declaratii ale lui Mugur Isarescu din prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, transmise de Ziare.com:

 

- Evolutia inflatiei este cea care ne-a determinat sa luam deciile pe care le-am luat pana acum.

 

- Inflatia a crescut din cauza ca s-a suprapus o majorare a tarifelor energiei eectrice si gazelor naturale, s-a depreciat leul.

 

- Este greu sa iti atingi tinta cu atatea masuri fiscale din ultimii ani. Cand am spus despre masuri fiscale nu ne-am referit la ce a facut actualul guvern, ci ce s-a intamplat de-a lungul anilor. Ca sa il citez pe presedintele Iohannis, aceasta topaiala fiscala.

 

Raportul asupra inflatiei il puteti citi AICI

 

- Noi nu ne spalam pe maini, incercam sa explicam cu fapte ce s-a intamplat. Un rau nu vine niciodata singur. Nu a crescut doar TVA ci s-a majorat si pretul petrolului.

 

- Au fost multe cauze pentru cresterea inflatiei. Majorarea accizei la combustibil, dupa ce a fost scauzta. Ce poti sa ii faci ca sa contracarezi inflatia? Nici nu este bine, inseamna sa sugrumi economia.

 

- A fost scumpirea energiei electrice, am inteles ca trebuia sa se intample.

 

- A urmat criza oualor in UE, nu aveam cum sa ne batem cu ea.

 

- Am vazut printre colegii dumneavoastra ca multi spun ca BNR a iesit si a anuntat inflatie de 5% si toti au majorat preturile. Fals. Inseamna ca nu stiti ce inseamna indice de preturi.

 

- Daca aceasta putere o am, eu am spus ca la finalul anului inflatia va fi 3,5%, deci se rezolva aceasta problema. Crede cineva din piata ca eu stabilesc preturile? Nu BNR stabileste preturile, nu noi stabilim cursul euro.

 

- Cata vreme cursul ramane stabil, credem ca pe acest segment problemele se vor tempera.

 

- Energia electrica si gazele naturala au avut cresteri, nu mici, si au contribuit la cresterea inflatiei.

 

- Important este sa temperam salariile in Romania, nu sa le blocam. Problema salarizarii in Romania este reala.

 

- Consumul s-a mai temperat. Increderea consumatorilor este in scadere.

 

- Bancile au problema lor, ati vazut ca ne-am retras, le lasam sa se descurce singure. Debitorii trebuie sa fie responsabili.

 

- Lucrarile din constructii din pacate au trenat. A venit primavara sa speram ca lucrurile sa se imbunatateasca.

 

- Economia, treptat, incepe sa se bazeze si pe investitii.

 

- Creditele pentru locuinte sunt cele care au impins creditarea. Creditarea in lei si-a revenit, cea in valuta s-a stabilizat.

 

- Sa trecem si la statistica. Este aproape nemodificata fata de cea precedenta. Pana prin toamna vom avea o relativa plafonare. Preturile vor fi extrem de calme. Apoi indicele vine rapid in jos.

 

- Va fi o plafonare a inflatiei la 5% si apoi urmeaza o scadere pana la 3,5% la finalul anului.

 

- Am revizuit in jos, semnificativ, excedentul de cerere. Ne-am apropiat datelor Comisiei de Prognoza.

 

"In sedinta de astazi, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei reconfirma perspectiva cresterii usoare si a plafonarii ratei anuale a inflatiei pe parcursul catorva luni deasupra intervalului tintei, urmate de revenirea acesteia la finalul anului curent in apropierea limitei superioare a intervalului. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria anticipata a ratei anuale a inflatiei se mentine pe coordonate cvasi-similare celor din prognoza precedenta.

 

Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei provin in principal din partea preturilor administrate, a conditiilor de pe piata muncii si a evolutiei viitoare a pretului international al petrolului. Relevante sunt si ritmul cresterii economice si dinamica inflatiei in zona euro si, implicit, conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune", a declarat Mugur Isarescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22