Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Macron: Europa este garantul ordinii mondiale multipolare ce se clatină sub actiunile SUA
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-05-10
International
1

Europa a devenit garantul ordinii mondiale multilaterale, a spus președintele francez Emmanuel Macron la o zi după ce Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iran. „Este un moment istoric pentru Europa”, a mai spus Macron.

 

 

 

„Suntem în fața unui moment istoric pentru Europa – Europa este responsabilă pentru garantarea ordinii mondiale multipolare creată după cel de-al Doilea Război Mondial și care în prezent este în pericol” a spus șeful statului francez, într-un interviu pentru televiziunea publică germană, al cărui conținut a fost difuzat de Palatul Elysée.

 

Decizia lui Trump de a scoate SUA din acordul nuclear i-a lasat pe aliații europeni cu putine posibilități să salveze întelegerea îndelung negociată cu Teheranul și punctează o lovitură puternică data ideii de multilateralism.

 

Decizia SUA de acum un an de a se autoexclude din acordul climatic al ONU, precum și amenințarea lui Trump din acest an de a impune tarife punitive pentru importurile de oțel și aluminiu, inclusiv din țările aliate, au provocat deja temeri privind deteriorarea ordinii de lungă durată și a cooperării  între aliații occidentali tradiționali.

 

"Există elemente de tensiune dar există de asemenea și elemente de ancorare și legături foarte strânse", a subliniat Macron, care va primi joi în Germania premiul Charlemagne pentru "viziunea sa puternică pentru o nouă Europă".

 

Pe plan comercial, "cred că Europa trebuie să se facă respectată, suntem o mare putere a comerțului internațional, SUA sunt un aliat, un partener", a continuat Macron, în condițiile în care Donald Trump amenință mai multe țări, inclusiv din UE, cu impunerea de drepturil vamale la importurile de oțel și aluminiu.

 

"Avem reguli, cele ale Organizației Mondiale a Comerțului, trebuie să le facem respectate și să le respectăm reciproc", a insistat președintele francez.

 

Șeful statului german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat în urmă cu câteva zile foarte preocupat de evoluția relațiilor transatlantice după ce Donald Trump a ajuns la putere.

 

"Pentru a vorbi deschis, sunt realmente îngrijorat de evoluția relației transatlantice", a spus el.

 

"Nu din cauza unui președinte care trimite câteva mesaje iritante pe Twitter, ci pentru că o evoluție substanțială este în curs și pentru că avem o nouă administrație americană care nu ne mai consideră ca făcând parte din comunitatea internațională în cadrul căreia acționăm împreună, ci vede lumea în mod fundamental ca o arenă în care fiecare trebuie să-și găsească propriul drum", a apreciat acesta.

TAGS : emmanuel macron europa ordine multilaterala trump
Comentarii
emil 2018-05-10
Niciodata Europa n-a fost apta sa faca ordine mondiala.
Total 1 comments.
Mai multe din International
1752
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22