GRECO: România trebuie sa se supuna recomandarilor din raportul de evaluare

Redactia | 10.05.2018

GRECO, sau Grupul Statelor Împotriva Coruției din cadrul Consiliului Europei (GRECO) răspunde afirmațiilor lui Tudorel Toader, care a susținut în plenul Senatului că raportul referitor la România a beneficiat de ajutor intern, experții GRECO nefiind așa bine pregătiți.

Pe aceeași temă

 

 

GRECO îl contrazice pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, căruia i-au transmis că recomandările făcute României nu sunt facultative sau opționale.

 

„Regulile noastre sunt clare: membrii GRECO trebuie sa se supuna recomandarilor din raportul de evaluare si sa le implementeze in totalitate, in termenul stabilit de GRECO. Romania nu e o exceptie. GRECO este un corp de monitorizare, nu un corp consultativ al Consiliului Europei", se arata intr-un raspuns al organismului international obținut de Realitatea TV.

 

De asemenea, GRECO aminteste ca raportul de tara a fost realizat de o echipa GRECO, dupa mai multe discutii cu autoritatile relevante, printre care s-a numarat si ministrul Justitiei, insusi Tudorel Toader.

 

In raspunsul citat se precizeaza ca "evaluatorii si raportorii GRECO sunt desemnati de statele membre si au nivelul necesar de competenta si profesionalism ca sa-si faca munca", iar "echipa care a mers in Romania nu reprezinta o exceptie".

 

Raspunsul vine in contextul in care, miercuri, Tudorel Toader a fost audiat in Senat, iar in plen acesta a afirmat ca "isi exprima speranta faptului ca raportul GRECO este opera exclusiva a expertilor GRECO (...) fara eventuale contributii venite din spatiul national".

 

De asemenea, ministrul a mai spus ca a stat de vorba personal cu expertii, insa nu l-au convins ca "profesional se ridica la nivelul continutului acelui raport".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22