Nunțiul Apostolic în România: Vizita Papei va fi anunțată simultan doar de Statul Vatican și Președinția României

Dora Vulcan | 11.05.2018

Purtătorul de cuvânt al Arhiodecezei Catolice din București, Francisc Doboș, precizează, în numele Nunțiului Apostolic în România, că Vaticanul nu făcut nicio referire la vizita Papei Francisc în România și că, atunci când aceasta va fi stabilită, anunțul ”va fi făcut simultan de cele două părți: Statul Vatican și Președinția României”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”Vizita Papei în România.

Nunțiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, m-a rugat să fac o precizare pentru presă:

Când se va stabili vizita Papei Francisc în țara noastră, anunțul acesteia va fi făcut simultan de cele două părți: Statul Vatican și Președinția României.

Comunicatul de azi al Sf. Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită”, scrie Francisc Doboș pe Facebook, care redă, pentru conformitate, comunicatul Biroului de presă al Vaticanului cu privire la audiența acordată de Suveranul Pontif premierului Dăncilă. 

 

 

 

 

 

Comunicatul Vaticanului

 

”Audienţa Primului Ministru al României, 11.05.2018

 

Astăzi Sfântul Părinte Francisc a primit-o în audienţă pe E.S. Dna Viorica Dăncilă, Primul Ministru al României, care ulterior s-a întâlnit cu Eminenţa Sa Card. Pietro Parolin, Secretar de Stat, însoţit de Excelenţa Sa Mons. Paul Richard Gallagher, Secretar pentru Relaţiile cu Statele.

 

În decursul discuţiilor cordiale s-au oprit asupra bunelor relaţii bilaterale dintre Sfântul Scaun şi România. Au fost subliniați pașii făcuți pentru favorizarea cooperării în domeniul educației și a fost exprimată speranța că aceasta se va putea consolida în curând prin intermediul unor oportune acorduri. Au fost notate și câteva teme de actualitate, printre care importanța concordiei în interiorul societății românești pentru căutarea binelui comun.

 

În fine, au fost evocate unele perspective pentru viitorul proiectului european, asta și în vederea președinției Consiliului Uniunii Europene pe care România o va asuma în primul semestru din 2019”

 

(sublinierea aparține redacției)

 

 

 

Background

 

  • Dăncilă îl driblează pe Iohannis și pretinde că Papa Francisc vine în România la invitația ei

 

 

În urma cu aproximativ 3 ani, presedintele Klaus Iohannis a facut o vizita la Vatican, ocazie cu care i-a adresat Papei Francisc invitația de a veni în România, invitație pe care Suveranul Pontif a si acceptat-o și care a fost anunțată anul trecut de arhiepiscopul romano-catolic de București, IPS Ioan Robu, ca ”aproape sigură”.

 

 Cu toate acestea, Dăncilă, care a avut vineri o întrevedere cu Suveranul Pontif, și-a atribuit ei invitația și meritul acceptării sale de către Papa Francisc.  

 

 

Neconflictuala Dăncilă îl driblează pe șeful statului și pretinde că venirea în România a Suveranului Pontif ar fi făcută la invitația ei. În ciuda faptului că invitația a fost făcută de șeful statului în urmă cu trei ani și confirmată de Papa Francisc iar arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, IPS Ioan Robu, a anunțat încă de anul trecut că "aproape sigur" Papa Francisc va vizita Romania, explicand ca vizita va coincide si cu momentul beatificarii a sapte episcopi greco-catolici martiri. Momentul precizării IPS Ioan Robu venea tot pe fondul unei confiscări mediatice de aceeași natură cu cea comisă de Dăncilă vineri, atunci din partea Gabrielei Firea. A fost momentul în care, pusă la punct de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București, Firea a cerut nici mai mult nici mai puțin decât schimbarea sa din funcție, pe motiv că ar fi făcut-o țoapă cu tupeu În relatarea pe care Viorica Dăncilă a făcut-o vineri, la Antena 3, întrevederii avute cu Suveranul Pontif am putut afla că Papa vine în România la invitația sa, pe care Papa a și acceptat-o pe loc deși se știe că agendele la acest nivel se fac cu ani înainte, că Dăncilă l-a fericit și pe Papa Francisc cu un agramatism când i-a spus ce ”mi-ar place” (sic!) și că i-a spus și Papei că-și va duce mandatul de premier până la capăt, mai ales că e femeie și că a fost fericită cu cadouri de suflet care merg la suflet și cu mesaje de suflet din partea Suveranului Pontif. Dăncilă a a tradus și mesajele Papei Francisc tot printr-un filtru personal care-i dă marca: "A avut un mesaj de suflet, in care a facut apel la pace, liniste, unitate, si la faptul ca toti trebuie sa ne temem de Dumnezeu, ca atunci cand exista teama, oamenii nu pot face rele, ci doar lucruri bune. A transmis mesaje pliate pe realitatea din Romania". Exact ca într-o telenovelă. Pe banii, pe nervii și pe imaginea României. De remarcat că Guvernul nu a riscat să transmită înregistrarea video de la întâlnirea lui Dăncilă cu Suveranul Pontif cu sonor, pentru ca românii să nu mai riște să audă vestitul ”he-he” ca replică la urarea de bun venit, așa cum a făcut Viorica Dăncilă la întâlnirea cu premierul israelian. De precizat că, în stilul delicat-buldozeresc cu care ne-a obișnuit Dăncilă, și această vizită în străinătate a fost anunțată tot cu o zi înainte de realizarea ei.

 

 

Anul trecut, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, IPS Ioan Robu, a declarat ca "aproape sigur" papa Francisc va vizita Romania, explicand ca vizita va coincide si cu momentul beatificarii a sapte episcopi greco-catolici martiri.

 

Dăncilă pretinde că Papa Francisc ar fi întrebat-o daca vrea sa isi duca mandatul de premier pana la sfarsit. 

 

De asemenea, prim-ministrul a spus, intr-un mini-interviu acordat Antena3 dupa intalnirea de la Vatican, ca l-a invitat pe papa in Romania, iar acesta a acceptat si a confirmat ca urmeaza sa vina in tara noastra la inceputul anului viitor, scrie Ziare.com. Dăncilă a făcut astfel uitate demersurile care se fac de trei ani de Președinție și de Episcopia Romano-Catolică, semn că Papa Francisc trebuie să fi fost răvășit de personalitatea și farmecul său de a acceptat pe loc invitația, când se știe că agendele la acest nivel se fac și cu ani înainte.

 

 

Dăncilă și-a luat în vizită și soțul. Vizita nu figurează pe site-ul oficial al Vaticanului. 

 

 

 „Premierul României Viorica Dancila i-a oferit Papei un set de seminţe de diferite tipuri de legume, printre care ceapa din Buzău, două tipuri de castraveţi, roşii şi fenicul sălbatic. «Un meniu întreg», a comentat în glumă Papa Francisc. Întâlnirea, desfăşurată cu uşile închise, între premierul român şi Papa Francis din Palatul Apostolic din Vatican a durat 24 de minute. Dancila a fost însoţită de soţul ei“, scriu jurnaliştii italieni, citați de Adevărul. 

 

 

 

Dăncilă l-a luat cu ea în vizita de la Vatican și pe soțul Cristinel - ceea ce propaganda guvernului a omis să anunțe. S-a aflat din presa italiană și din imaginea de mai jos care aparține EPA-EFE

 

 “Am avut emoţii foarte mari. Nu este un lucru obişnuit să te întâlneşti cu Papa şi să simţi acel fior de emoţie prin mesajele date. Întâlnirea a durat cam 45 de minute. Am să fiu foarte deschisă. Am discutat despre faptul că sunt prima femeie prim-ministru în România, l-a bucurat acest lucru. M-a întrebat cum văd provocările din România. I-am zis că România trebuie să se axeze pe mesaje pozitive, să-şi găsească consensul. Mi-ar place să nu mai văd dezbinare între generaţii, categorii socio-profesionale şi toţi să mergem pe acelaşi drum. Papa a fost foarte încântat de mesajul meu. Mi-a pus întrebări dacă în România oamenii au credinţă, dacă există înţelegere între ordocşi şi catolici şi i-am spus că da. M-a întrebat dacă am puterea să duc la sfârşit acest mandat. Am spus că da. Mi-a spus că la începutul anului viitor va veni în România”, a povestit Dăncilă la Antena 3.

 

 

 

Cadouri de suflet care merg la suflet și cu mesaje de suflet

 

Intrebata ce mesaj a avut Suveranul Pontif pentru romani, Dancila a raspuns: "A avut un mesaj de suflet, in care a facut apel la pace, liniste, unitate, si la faptul ca toti trebuie sa ne temem de Dumnezeu, ca atunci cand exista teama, oamenii nu pot face rele, ci doar lucruri bune. A transmis mesaje pliate pe realitatea din Romania".

 

Dancila i-a dus cateva cadouri Sanctitatii Sale, iar ea a primit la randul ei o sculptura, trei carti si mesajul papei despre pace: "Sunt cadouri de suflet si care au mers intr-adevar la suflet".

 

Premierul a mai afirmat ca a avut emotii mari in timpul intrevederii.

 

"Emotii foarte mari inca din prima clipa am avut. Nu este un lucru obisnuit sa te intalnesti cu papa, sa ii asculti cuvintele calde, sa simti acel fior de emotie pentru ca vorbesti cu un om care merge la sufletul tuturor. Este un exemplu", a subliniat Viorica Dancila.

 

Mai mult, Dăncilă spune că întalnirea trebuia sa dureze jumatate de ora, insa "papa a vrut sa discute mai mult", asa ca a durat in jur de 45 de minute.

 

Intrebata ce alte subiecte au mai fost abordate in cadrul intalnirii, Viorica Dancila a fost foarte mandra sa spuna ca unul dintre acestea a fost functia ei si faptul ca este prima femeie premier din Romania.

 

 

 

Dăncilă l-a fericit și pe Suveranul Pontif cu un mesaj agramat, potrivit propriei relatări

 

"Am discutat despre faptul ca sunt prima femeie prim-ministru in Romania. M-a intrebat cum vad provocarile din noua postura. Provocarile se pliaza pe mesajul dumnealui, ca exista in tara mai multa dezbinare, ca cuvintele frumoase ar trebui sa le inlocuiasca pe cele urate si ar trebui sa acordam mai multa atentie la mesajele pozitive, in loc de cele negative. Romania trebuie sa dea dovada de unitatea de care a dat dovada odata", a mai spus Dancila.

 

Prim-ministrul a mai povestit ca i-ar fi zis Suvernaului Pontif: "Mi-ar place (sic!) sa nu mai vad dezbinare intre generatii, categorii socio-profesionale si toti sa mearga pe acelasi drum. Papa a fost foarte incantat de mesajul meu", adresandu-i apoi mai multe intrebari despre tara noastra.

 

"Mi-a pus intrebari despre Romania, despre romani, credinta romanilor, intrebari legate de daca in Romania oamenii au credinta, de Biserica Catolica, daca exista o intelegere intre biserici, i-am zis ca da, chiar cred in acest lucru. M-a mai intrebat daca vreau sa duc acest mandat pana la sfarsit, raspunsul meu a fost un DA categoric, imi doresc acest lucru", a continuat Dancila.

 

Premierul Viorica Dancila a anuntat abia joi ca va efectua o vizita oficiala in Vatican, unde s-a intalnit deja cu papa Francisc. La inceputul sedintei de guvern de ieri, Dancila a anuntat scurt: "Astazi (joi - n.red.) plec la Vatican unde voi fi primita de papa Francisc".

 

 

 

 

De remarcat că Guvernul nu a riscat să transmită cu sonor înregistrarea video de la întâlnirea lui Dăncilă cu Suveranul Pontif, pentru ca românii să nu mai riște să audă vestitul ”he-he” ca replică la urarea de bun venit, așa cum a făcut Viorica Dăncilă la întâlnirea cu premierul israelian. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22