Iohannis o ia din nou peste picior pe Viorica Dăncilă după vizita la Vatican: Nu a înțeles

Redactia | 12.05.2018

Președintele Klaus Iohannis a făcut sâmbătă o declarație ironică ironică la adresa premierului Viorica Dăncilă: „Nu cred că doamna a înțeles ce s-a vorbit acolo!”, referitor la spusele ei că suveranul pontif va vizita România anul viitor.

Pe aceeași temă

 

 

„Dați-mi voie să cred că nu a înțeles doamna despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluție și, într-un final, a apărut și comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire și acolo se spune că s-a vorbit de președinția României la  Consiliul Uniunii Europene în prima parte a lui 2019. Singura explicație a mea e că doamna a înțeles ca e vorba de vizită și nu de președinție, deci o confuzie inexplicabilă”, a spus președintele.

 

Președintele a mai spus că are informații și că relațiile cu Vaticanul au reguli și norme foarte clare.

 

„Atunci când vor fi lămurite toate detaliile, se va anunța simultan de către Vatican și de către Administraţia Prezidenţială, nu de alți vizitatori”, a spus preşedintele.

 

Premierul României a reușit să se pună din nou într-o situaţie penibilă după ce a anunţat vineri, într-un interviu acordat Antenei 3, că Papa Francisc va veni în România anul viitor.

 

La scurt timp după anunţ, Nunţiul Apostolic în România (ambasadorul Vaticanului) a reacţionat prin intermediul purtătorului de cuvânt al Arhidiecezei Catolice Bucureşti.

 

"Vizita Papei în România. Nunţiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, m-a rugat să fac o precizare pentru presă: Când se va stabili vizita Papei Francisc în ţara noastră, anunţul acesteia va fi făcut simultan de cele două părţi: Statul Vatican (Sf. Scaun) şi Preşedinţia României. Comunicatul de azi al Sf. Scaun nu face vreo referire la viitoarea vizită", a transmis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, Francisc Doboş.

 

Totodată președintele Klaus Iohannis a lansat sâmbătă un atac extrem de dur la adresa guvernării PSD, spunând că în privința politicii externe guvernează după ureche și riscă să ducă România la marginea Europei. El a precizat că-l va chema pe ministrul Afacerilor Externe să-i explice decizia de a bloca documentul UE privind ambasada din Israel.

 

”Iată un nou exemplu cum PSD-ul guvernează foarte prost. Ei s-au folosit, acești pesediști s-au folosit de lipsa unei clarități în legislația în vigoare și au blocat un document la nivel european fără să se consulte. Este a doua oară când încearcă să facă politică externă după ureche și iese foarte prost”, a spus Iohannis.

 

Iohannis a mai spus că prin blocarea unei declarații a UE ”România este readusă în marginea Europei împreună cu țări care sunt de esență mai degrabă eurosceptice”. ”Vreau să le reamintesc acestor pesediști că românii sunt pro-europeni. Aceste măsuri care vin pe o guvernare contraperformantă care riscă realmente să ne scoată din Europa. Așa ceva nu se poate, nu este admisibil ca PSD-ul, printr-o guvernare după ureche, să ia din ce în ce mai des anumite decizii care sunt convins că sunt dictate de la nivelul partidului și să ne aducă la marginea Europei” a insistat el.

 

Președintele a acuzat populismul actualei guvernări. ”Am impresia că ne afundăm într-o gaură de diletantism, populism și antieuropenism din care o să ieșim din ce în ce mai greu”, a mai spus el. Șeful statului a precizat că îl va chema pe ministrul afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, că dea explicații legate de poziția României în ceea ce privește declarația UE de condamnare a mutării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim.

 

În ceea ce privește ambasada României, el a subliniat că nu s-a făcut niciun pas în această direcție: ”Ambasada nu poate fi mutată fără acordul meu. Punct.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22