Meleșcanu își asumă blocarea declarației UE de condamnare a mutării ambasadei SUA din Israel

Redactia | 13.05.2018

Ministerul Afacerilor Externe a afirmat sâmbătă, după ce presa israeliană dezvăluise că România, Cehia și Ungaria au blocat o declarație comună a UE care să condamne recunoașterea Ierusalimului drept capitala Israelului, că textul declarației „era lipsit de echilibru”.

Pe aceeași temă

 

 

România, Cehia și Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declarații comune a Uniunii Europene prin care se condamna mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten, care citează surse diplomatice, informează site-ului cotidianului Times of Israel, citat de Mediafax.

 

 Comunicatul transmis de MAE:

 

 

”Ținând cont de contextul regional deosebit de complicat și în urma unei analize complexe a textului propus aprobării statelor membre de către Serviciul European de Acțiune Externă, la nivelul MAE s-a considerat că textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentanțelor diplomatice europene în Israel la Ierusalim. Menționăm, de asemenea, că poziții similare au fost adoptate și de alte state membre UE, Ungaria și Cehia. În urma procesului de analiză desfăşurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaraţii în numele Înaltului Reprezentant Federica Mogherini”.

 

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost întrebat, în cadrul audierilor din Comisia de politică externă a Camerei Deputaţilor, ce se poate întâmpla dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va accepta analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim.

 

Meleşcanu a declarat că, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu acceptă analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim, atunci se poate ajunge ”din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional” şi că poate fi sesizată CCR, transmite Mediafax. 

 

”În opinia mea, cel puţin, doresc să facem această evaluare şi analiză cât mai rapid cu putinţă şi să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenţii politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional, ne ducem la Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

 

Menționăm că poziția exprimată de MAE vine pe fondul disputelor politice interne dintre șeful statului Klaus Iohannis și guvernul PSD-ALDE ca urmare a discutării în cadrul Executivului a unui memorandum secret privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. După ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat discutarea memorandumului în ședința de guvern, acesta a efectuat o vizită în Israel, alături de premierul Viorica Dăncilă.

 

Președintele Klaus Iohannis a invocat încălcarea prevederilor constituționale potrivit cărora șeful statului este cel care coordonează politica externă, dar și prevederi privind dreptul internațional. Iohannis a mai spus că discuțiile privind memorandumul au avut loc fără consultarea sa, la fel și vizita efectuată în Israel, fără mandat.

 

 

”Președintele Klaus Iohannis îndeamnă toți factorii guvernamentali și politici la responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea și cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale, decizia finală aparținând, din punct de vedere constituțional, Președintelui României”, transmitea Administrația Prezidențială, la sfârștiul lunii aprilie. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22