Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis, șah la Dragnea: O invită pe premierul Dăncilă la Cotroceni pentru consultări
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-05-14
Actualitate Interna
1

Președintele Klaus Iohannis i-a lansat o invitație oficială pentru consultări la Palatul Cotroceni pe tema relocării Ambasadei României la Ierusalim, după ce premierul nu l-a lăsat pe Meleșcanu să se ducă. În invitație e scris că poate fi însoțită de miniștrii de resort. Dragnea nu este membru al Guvernului.

 

 

UPDATE: Premierul Viorica Dăncilă a acceptat invitatția lansată de președintele Iohannis și a răspuns afirmativ, a anunțat Digi 24.

 

Presedintele Klaus Iohannis a decis sa il convoace chiar pe premier, marti, la aceeasi ora 11:00 la care fusese initial anuntata intalnirea cu Teodor Melescanu.

 

Dacă iniţial ministrul ALDE a confirmat prezenţa la întâlnirea cu şeful de stat, după ce premierul Viorica Dăncilă şi liderul PSD Liviu Dragnea au declarat public că Meleşcanu nu poate fi convocat fără acceptul premierului, ministrul de Externe şi-a reevaluat decizia.

 

Conform RTV, Meleşcanu ar fi telefonat la Cotroceni, acolo unde a anunţat că nu mai poate lua parte la discuţii cu preşedintele decât cu acordul premierului.

 

Ca urmare, președintele Iohannis a mutat strategic și a lansat invitația către prim ministrul Viorica Dăncilă, care poate să vină însoțită de ministrul de Externe.

 

Ramane de vazut daca liderul PSD, Liviu Dragnea îi va permite premierului Viorica Dăncilă să se ducă la Palatul Cotroceni, el neputând să fie prezent la discuții.

 

Pentru Dăncilă este foarte dificil să refuze pentru a doua oară invitația.

 

Textul invitației oficiale:

 

"Stimata doamna prim-ministru, avand in vedere opiniile exprimate de Guvern in legatura cu evolutii recente din politica externa, in temeiul dispozitiilor art. 86 din Constitutie, va invit pentru consultari in data de 15 mai a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni.

 

Consultarile vizeaza clarificarea unor aspecte ce tin de politica externa a Romaniei, inclusiv problematica relocarii ambasadei Romaniei din statul Israel, care constituie probleme urgente si de importanta deosebita. La aceasta intalnire puteti fi insotita de ministrii de resort".

 

Articolul 86 din Constitutia Romaniei prevede ca "presedintele Romaniei poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita". Deci îi va fi cu atât mai greu premierului să justifice un refuz fără să încalce Constituția României.

 

Filmul evenimentelor:

 

Iohannis a reactionat sambata dur, anuntand ca Guvernul nu s-a consultat cu el cand a actionat pentru blocarea declaratiei UE, ca PSD face politica externa dupa ureche si risca sa ne scoata din UE.

 

In acest context, consultarile dorite de Iohannis cu ministrul Melescanu ar fi putut aduce putina lumina in acest caz. Insa, la scurt timp dupa anuntul Cotroceniului, seful PSD Liviu Dragnea, care a sustinut ca ministrul de Externe nu poate merge la intalnire fara sa aiba mai intai acordul premierul Viorica Dancila.

 

"La singura intalnire pe care am avut-o dupa instalarea Guvernului Dancila s-a convenit ca presedintele sau consilierii prezidentiali nu convoaca si nu cer ministrilor sa vina la Cotroceni, ci ca e o discutie intre presedinte si premier si ii spune ca vrea sa se intalneasca cu un ministru. Acest lucru nu s-a respectat. Va decide doamna premier ce se intampla, pentru ca presedintele nu conduce Guvernul, chiar daca asta isi doreste".

 

Nu a durat mult si a vorbit public pe subiect si Dancila, anuntandu-l pe Iohannis ca daca vrea sa discute cu Melescanu va trebui sa o sune intai pe ea.

 

Viorica Dancila a precizat ca Melescanu a discutat cu premierul, referindu-se, asadar, la sine, la persoana a III-a singular.

 

"Domnul Melescanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, si, bineinteles, daca isi va da acordul primul ministru, va merge. Eu nu pot sa-mi dau acordul pentru ceva in care nu am fost intrebata", a spus Viorica Dancila.

 

 


 

TAGS : klaus iohannis viorica dancila psd politica externa vatican israel
Comentarii
emil 2018-05-15
Va tachinati degeaba, evreii nu vor accepta niciodata plotogariile mioritice.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
4231
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22