Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Oficial american:SUA nu vă cer mutarea ambasadei la Ierusalim, doar concentrare pe anticorupție
Dora Vulcan - - - -
2018-05-15
Actualitate Interna
2

Elisabeth Millard, asistentul-adjunct al lui Steve Mitchell, seful Biroului Secretariatului de Stat pentru Afaceri in zona Europa si Eurasia, al treilea om în ierarhia SUA în domeniul relațiilor cu Europa, se afla intr-o vizita in Romania.

 

 

 

Demersul diplomatic marchează primul pas față de România făcut de noul sef al Departamentului de Stat Mike Pompeo. 

 

Millard a vorbit despre parteneriatul dintre SUA si România ca drespre un bun profitabil ambelor părți, cu accent pe "pozitia strategica foarte buna a Romaniei" in ce priveste asigurarea stabilitatii occidentale.

 

Elisabeth Millard s-a intalnit cu oficiali ai Guvernului, ai institutiei prezidentiale, cu experti in politici publice si reprezentanti ai societatii civile. A facut si o vizita la baza militara de la Mihail Kogalniceanu unde a purtat discutii cu ofiteri din trupele americane si cele romane care desfasoara exercitii comune.

 

Cu privire la mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, Millard a declarat, citată de Ziare.com, la o intalnire cu jurnalistii la sediul Ambasadei SUA din Bucuresti, că "discutiile cu oficialii romani pe aceasta tema sunt discutii deschise intre prieteni, iar aceste lucruri nu vor afecta parteneriatul strategic dintre Romania si SUA. Decizia presedintelui Donald Trump de a muta ambasada SUA la Ierusalim este una care are legatura cu situatia din teren, dar nu are impact asupra niciunei rezolutii finale. Guvernul meu lucreaza din greu la elaborarea unui plan de pace pentru Orientul Apropiat, iar ceea ce doreste Romania sau orice alta tara sa faca in aceasta privinta depinde exclusiv de decizia fiecareia".

 

Aceasta pozitie oficiala a SUA contrazice declaratiile alarmiste facute de Liviu Dragnea care-l acuza pe presedintele Iohannis ca pune in pericol relatia cu Statele Unite: "Noi nu putem sa stam indiferenti sa vedem ca niste aventuri generate de interesele altora pot pune Romania intr-o situatie de confruntare cu Statele Unite. Eu nu accept asa ceva si voi face tot ce-mi sta in putinta legal, constitutional si politic sa prevenim o astfel de atitudine si pozitie", a declarat liderul PSD.

 

Atenția SUA este, însă, îndreptată asupra politicilor anticorupție pe care România le adoptă, spune Millard: 

 

"Concentrarea absoluta pe continuarea procesului de inlaturare a coruptiei din societate nu a suferit nicio modificare si nu exista nici cel mai mic semn ca domnul Mike Pompeo ar fi schimbat ceva in aceasta directie. In fiecare tara regasim un anumit grad de coruptie, dar acest fapt trebuie sa ne faca sa muncim din greu pentru a limita acest fenomen si sunt sigura ca noi vom ramane concentrati pe acest obiectiv si speram sa avem un parteneriat bun in aceasta privinta aici, in Romania".

 
 
"Vom fi alaturi de voi pe drumul reformelor. Sunt sigura ca veti trece peste aceste probleme, iar hotararea voastra de a moderniza tara, de a adopta valorile occidentale se va impune. Din pacate, marea provocare pentru Romania este sa faca fata relei vecinatati cu zonele de tensiune create de Rusia prin anexarea Crimeei si presiunea pusa pe Ucraina, sa faca fata la comportamentul inacceptabil practicat de Rusia", a mai spus Millard.
 
 

Millar spune că oamenii de afaceri americani ar putea și ar trebui să fie mai activi în România, dar a recunoscut că ei au încă temeri legate de "predictibilitatea" și de "transparența" politicii economice a guvernului de la București. "Este România o țară în care banii mei sunt în siguranță?", se întreabă potențialii investitori americani, a explicat Elisabeth Millard, citată de România liberă.

 

Obiectivul AmCham (Camera de Comerț Americană din România) este preocupată de creșterea investițiilor americane în România și unul dintre obiectivele acesteia sale este de a face mai cunoscute oportunitățile din România în rândurile oamenilor de afaceri americani, spune Millard.

 

Vizita lui Elisabeth Millard în România și declarațiile făcute cu acest prilej intervin după ce ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, explicase că firmele şi investitorii "îşi doresc stabilitate, previzibilitate, transparenţă, guverne care desfăşoară consultări autentice cu părţile implicate, precum mediul de afaceri, înainte de a schimba politici". Alte probleme remarcate de ambasadorul Klemm în România au fost infrastructura slabă și lipsa forței de muncă înalt calificate.

 

Diplomat de cariera cu o experienta de 25 de ani in cadrul Departamentului de Stat, Elisabeth Millard a fost ambasador in Tadjikistan in perioada 2016-2017, a lucrat in Kazahstan, Maroc, Nepal, India, Danemarca si Cehia.

 

 

 

 

TAGS : sua romania elisabeth millard departament stat
Comentarii
emil 2018-05-15
Doamna nu ne cunoaste neamul, nici macar Vlad Ţepeş n-a vindecat ţara de mafie si coropţie.
dimache 2018-05-15
Voila! Exact de ce imi era frica. Dragnea face totul dupa cum il taie creierul ala de bolsevic, probabil la comanda Rusiei.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
5675
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22