Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Proteste în Fâșia Gaza la mutarea ambasadei SUA la Ierusalim: 55 morți, 2700 răniți
Dora Vulcan - - - -
2018-05-15
International
1

Cel puțin 2.700 de persoane au fost rănite, dintre care jumătate cu muniție de război, potrivit Reuters. Ambasadorul palestinian la ONU spune că „8 copii mai mici de 16 ani” se numără printre cei 52 de morți în urma raidurilor aeriene israeliene împotriva unor ținte Hamas din Fâșia Gaza.

 

 

 

 

A fost cea mai sângeroasă zi pentru palestinieni de la conflictul din Gaza din 2014 încoace. Oficialii ministerului palestinian al Sănătății au anunțat în cursul serii că cel puțin 55 de protestatari au fost uciși, iar aproximativ 2.700 au fost răniți - fie de tirurile de armă, de gazele lacrimogene sau în alte moduri, transmite Hotnews.ro. 

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a apărat folosirea forței de către soldații israelieni, afirmând că țara sa are dreptul să își apere granitele în fața organizației "teroriste" Hamas.

 

"Toate țările au obligația să-și apere teritoriul", a scris Netanyahu, pe Twitter. "Organizația teroristă Hamas își proclamă intenția de a distruge Israelul și trimite în acest scop mii de persoane pentru a forța granița", a adăugat el, subliniind că Israelul va acționa "cu determinare" pentru a împiedica astfel de acțiuni. El spune, citat de Mediafax, că trupele israeliene au acționat în legitimă apărare împotriva organizației islamiste Hamas, despre care a afirmat că dorește să distrugă Israelul, informează site-ul postului BBC News.  

 

 

 

Reacții internaționale 

 

Casa Albă spune că mișcarea islamistă palestiniană Hamas este responsabilă pentru violențele izbucnite în Fașia Gaza. SUA au blocat adoptarea unei declarații a Consiliului de Securitatea ONU prin care se solicita demararea unei anchete independente privind violențele de la frontiera Fâșiei Gazul cu Israelul, informează site-ul postului France 24. 

 

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat acțiunile violente ale forțelor de securitate israeliene împotriva demonstranților palestinieni din Fâșia Gaza, se arată într-un comunicat al Președinției de la Paris, informează site-ul agenției de știri Reuters.

 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Israelul de "terorism de stat" şi "genocid". În acelaşi timp, Turcia şi-a rechemat pentru consultări ambasadorii de la Tel Aviv şi Washington. Turcia acuză SUA că împărtășesc responsabilitatea pentru „masacrul” din Gaza. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că SUA și-au pierdut „rolul de  mediator” în Orientul Apropiat după decizia de a-și muta ambasada la Ierusalim. "Respingem această decizie care încalcă dreptul internațional și rezoluțiile Națiunilor Unite", a spus președintele turc, care efectuează o vizită la Londra. "Administrația americană este la fel de responsabilă ca și Israelul pentru acest masacru", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, pe Twitter.

 

Kuweitul a cerut organizarea unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate al ONU

 

Guvernul britanic a făcut un apel la "calm" și "reținere"

 

Aceste decese ridică la 79 numărul de palestinieni uciși în Fâșia Gaza de la începutul unei mișcări masive de proteste, în 30 martie. Aceasta este cea mai sângeroasă zi din conflictul israeliano-palestinian, de la războiul din enclavă, din 2014.

 

 

***

 

 

În cursul dimineții au avut loc confruntări, în condițiile în care mii de manifestanți s-au adunat în mai multe locuri de-a lungul graniței. Statele Unite inaugurează luni după-amiază ambasada la Ierusalim, realizând astfel o promisiune controversată a președintelui Donald Trump. Ivanka Trump și Jared Kushner, fiica și ginerele, dar și consilierii președintelui american, vor lua parte, alături de sute de demnitari din cele două țări, la această ceremonie, care va începe la ora locală.

TAGS : sua israel mutare ambasada ierusalim proteste fasia gaza palestinieni ucisi
Comentarii
?????? 2018-05-15
Fapte de competența TPI, precum cele din Bosnia și Herțegovina ?
Total 1 comments.
Mai multe din International
7504
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22