Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Lansare la Humanitas: Eminescu – „Publicistică literară“
- - - -
2018-05-15
Cultura
0

2018 / 05 / 16

Miercuri, 16 mai, de la ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, are loc lansarea volumului Mihai Eminescu, Publicistică literară. Convorbiri literare, Curierul de Iași, Timpul, Fântâna Blanduziei, cu note și prefață semnate de Cătălin Cioabă și Ioan Milică.
La eveniment vor participa Ioana Pârvulescu, Dan C. Mihăilescu, Ioan Milică și Cătălin Cioabă.

 

A-l descoperi pe gazetarul Eminescu înseamnă a trece peste câteva obstacole nevăzute. Mai întâi, faima sa de poet, care ne ispitește să credem că tot ce a avut de spus a scris doar în vers. Apoi, varietatea deconcertantă a textelor publicistice, care-l descumpănește pe cititorul de azi, părându-i-se că se pierde în noianul de relatări ale unor scene dintr-un alt veac. Se simte oare în ele spiritul lui Eminescu? Pe de altă parte, prea adesea s-a spus că publicistica aparține mai mult unei ideologii decât autorului ei. Dar este acest lucru adevărat? Sau e doar o scuză pentru uitare?
O voce se distinge totuși aici, aceeași ca în marile poeme, dacă avem răbdarea de a trece peste prejudecățile noastre hrănite de nerăbdare. Îl vom descoperi pe scriitorul Eminescu, chiar și atunci când rezumă știrile zilei, când descrie faptul divers, când redactează cronici de război sau când polemizează.
Aflăm în aceste pagini un adevărat ziarist-regizor ce rotește caleidoscopul de întâmplări al lumii și pune în mișcare un cortegiu de imagini pline de nuanțe, vii și pregnante, îndemnându-l pe cititorul din orice epocă să devină contemporanul său.

 

Accesul este gratuit în baza unei rezervări prin Eventbook.

TAGS : Eminescu Humanitas Ioana Pirvulescu Dan C. Mihailescu
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Cultura
485
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22