În aprilie, suntem din nou campionii Uniunii Europene la rata anuală a inflației

Redactia | 16.05.2018

România se plasează din nou pe primul loc în UE din punct de vedere al creșterii prețurilor în Uniunea Europeană, cu o rată anuală de trei ori mai mare, reiese din datele cominicate miercuri de Eurostat.

Pe aceeași temă

 

Suntem țara cu cea mai mare inflație în luna aprilie din Uniunea Europeană, informează Eurostat, cu 4,3%. Următoarele sunt Slovacia (3%) și Estonia (2,9%). La polul opus, cele mai mici creșteri de prețuri s-au consemnat în Irlanda (-0,1%), Cipru (0,3%) și Portugalia (0,3%).

 

Pentru cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, media a fost 1,4%, puțin mai mică de cât a fost în martie, iar pentru zona euro inflația a fost de 1,2%. Pentru aceeaşi perioadă din anul precedent, rata inflației a fost de 2,0%.

 

Comparativ cu luna martie, inflaţia anuală a scăzut în 12 state membre, a rămas stabilă într-un stat şi a crescut în 14 ţări membre UE.

 

În aprilie, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din alimente, alcool şi tutun (plus 0,47 puncte procentuale), urmată de servicii (plus 0,45 pp), energie (plus 0,25 pp) şi bunuri industriale neenergetice ( plus 0,07 pp).

 

Diferența față de cifra comunicată de Institutul național de Statistică pentru rata inflației în aprilie, indicele prețurilor de consum (IPC) de 5,2%, constă în faptul că Eurostat calculează indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), care pentru România corespunde valorii 4,3%

 

Cea mai recentă prognoză a BNR, indică rata anuală a inflației (IPC) să urce la 3,6% 3,6% la sfârșitul anului 2018 și 3,0% atât la finele anului 2019, cât și la orizontul prognozei, trimestrul I 2020.

 

După saltul semnificativ din primul trimestru al acestui an, inflația va oscila în jurul valorii de 5% până la finele trimestrului III al acestui an. Creșterea inflației a fost determinată de scumpirea fructelor proaspete, a citricelor și fructelor meridionale, a prețului gazelor, cartofilor, a biletelor de avion și a combustibililor. Consumul în creștere are la bază creșterile salariale ”inevitabile”, după cum spunea recent și Guvernatorul BNR, dar care se vor reflecta în preţuri. 

 

„Nu cred că cineva mai poate opri creşterile de salarii în România, putem doar să le temperăm. Banca Naţională nu se împotriveşte creşterilor de salarii, dar cerem de fiecare dată atenţie şi iar atenţie. Cum vreţi să-i oprim pe medici să plece, dacă nu le mărim salariile? Cum să oprim corupţia în spitale, dacă nu prin creşteri de salarii? Dar trebuie să fim atenţi, că majorările de salarii, create de tensiunile de pe piaţa muncii, se vor reflecta mai devreme sau mai târziu în preţuri”, a spus marţi, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei. 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22