Noul statut al polițistului permite înlăturarea rapidă a celor incomozi

Redactia | 17.05.2018

Modificările care sunt aduse Statutului polițistului includ și niște prevederi-capcană, care permit eliminarea mai ușoară a poliâiștilor incomozi de către șefii din Ministerul de Interne, atenționează specialiștii, citați de Adevărul.

Pe aceeași temă

 

 

Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a pus recent în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Numai că experții din sistem atrag atenția că prevederile ascund adevărate capcane, menite să pună botniță polițiștilor incomozi, relatează Adevărul

 

Una dintre cele mai controversate modificări se referă la posibilitatea șefilor MAI de a revoca dintr-o funcție de conducere un ofițer, doar în baza unei simple analize a activității. Asta cu toate că funcțiile sunt obținute prin concurs.  „În situația în care nu mai sunt întrunite condițiile necesare pentru îndeplinirea funcției de conducere ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor manageriale, polițistul este eliberat din funcție.

 

Existența situațiilor de exercitare necorespunzătoare a funcției de conducere se constată cu ocazia evaluării activității profesionale individuale a polițistului“, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.  

 

Studiu de caz: comisarul șef Radu Gavriș

 

„Nu suntem de acord cu schimbarea de pe o funcție de conducere în urma unei evaluări! Funcția a fost obținută prin concurs. Polițiștii incomozi pot fi îndepărtați foarte ușor. Asta are corespondent în realitate cu situația șefului Serviciului Omoruri, Radu Gavriș“, a explicat, pentru „Adevărul“, Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).   

 

Astfel, dacă această prevedere ar fi fost în vigoare, șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, comisarul șef Radu Gavriș, ar fi putut fi demis foarte ușor, în ciuda rezultatelor sale excepționale. Radu Gavriș i-a deranjat pe mai marii de la Interne cu declarațiile sale referitoare la modificările aduse Codurilor penale.  Ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a somat atunci pe Gavriș „să facă pasul înapoi“, dar polițistul nu s-a conformat.  

 

 Puși la dispoziție în timpul cercetării prealabile

 

O altă modificare controversată este reglementarea prin care polițiștii pot fi puși la dispoziție pe timpul cercetării prealabile, pentru maximum 3 luni, timp în care li se rezervă postul și beneficiază, integral, de drepturile bănești.

 

„Această măsură elimină posibilitatea ca polițiștii să influențeze în vreun fel verificările care se fac asupra lor“, precizează MAI.   Fals, susțin polițiștii, pentru că în cele 3 luni cât sunt puși la dispoziție pierd toate sporurile, deoarece nu mai muncesc în aceleași condiții și primesc doar salariul de bază. Polițiștii mai spun că în felul acesta s-ar creea o pârghie subiectivă la îndemâna managerilor, pentru intimidarea anumitor subordonați. „Putem vorbi chiar de aspecte de neconstituționalite, suntem în zona abuzului, pentru că atunci când folosești această instituție a punerii la dispoziție, oricând și oricine poate să declanșeze o cercetere disciplinară doar prin emiterea unui act administrativ“, afirmă Dumitru Coarnă.   

 

„Nu poți să pui un polițist la dispoziție doar în baza unei simple cercetări disciplinare. Atunci când vor să scape de un polițist incomod, îl bagă în cercetare prealabilă și 3 luni nu mai e pe funcție, timp în care oamenii își fac treaba“, spune și Iulian Surugiu, liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție.  

  

Mutați la cheremul șefilor

 

Și mutarea polițistului, temporară sau definitivă, în interesul serviciului, fără acordul acestuia, este susceptibilă de a crea abuzuri. „Nu putem să acceptăm că polițistul poate fi mutat oriunde fără niciun fel de explicații. Nu pot să iau un polițist din Iași să-l mut în Timiș dacă am polițiști într-un județ învecinat. Măsura poate genera abuzuri“, a explicat Iulian Surugiu. Fostul șef al Serviciului Omoruri, din Poliția Capitalei, Dan Antonescu, spune că mutarea discreționară a polițiștilor se făcea doar în epoca Ceaușescu. 

 

„Este una dintre cele mai inepte prevederi. Acordul polițistului este necesar, pentru că are o familie, o casă... nu poți să-i dai viața peste cap. Numai pe timpul lui Ceaușescu se putea face asta. Se trezeau mutați cei care deranjau șefii de partid. Și acum poate fi la fel. Polițistul care deranjează pentru că este icoruptibil, cum este cazul lui Traian Berbeceanu, dacă nu se pot confecționa probe împotriva lui, este mutat. La fel se poate întâmpla și la posturile de poliție. Primarii îi pot amenința cu mutarea în cine știe ce cătun pentru că și-au permis să deranjeze afaceri sau alte matrapazlâcuri“, afirmă Dan Antonescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22