Pentru Primăria Capitalei, episcopul Iuliu Hossu este totuna cu actorul Emil Hossu

Redactia | 18.05.2018

Se întâmplă la instituția a cărui conducător este, sau cel puțin așa vrea să pară, un intelectual: Primăria Capitalei. În cadrul evenimentelor organizate (pe bani publici) șidedicate centenarului Unirii, episcopul Iuliu Hossu este confundat cu actorul Emil Hossu.

Pe aceeași temă

 

 

În expoziția de istorie organizată în pasajul de la Universitate, într-una dintre imagini, episcopul Iuliu Hossu este confundat cu actorul Emil Hossu. Greșeala evidentă a fost observată inclusiv de Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Expoziția conține 50 de fotografii unde sunt prezentate evenimente istorice, dar și monumente arhitecturale care descriu ultimul secol de istorie a României.

 

Pe unul dintre stâlpi, sub fotografie, explicația vorbește despre ”Episcopul Emil Hossu, citind declarația Unirii”. De fapt, este vorba despre Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic care a citit la 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României

 

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a scris pe Facebook despre eroare:

Trebuie scos în evidență rolul central al Bisericii Greco-Catolice în făurirea Marii Uniri de la 1918. Se pare că este un pic neglijat rolul ei la ceas aniversar.

Iar atunci când este amintit ar trebui evitate astfel de erori. Episcopul greco-catolic IULIU (și nu Emil) Hossu a citit Declarația Unirii.

Am văzut semnalată această eroare pe facebook și am venit în Pasajul Universității să mă conving personal.

Există un material video aici în pasaj care îi menționează corect numele.

 

Expoziția se numește  „Arhitectura Centenarului”  și este organizată de Creart, instituție de cultură care se află în subordinea Primăriei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22