Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Toader: Opoziția este de vină pentru decizia de infrigement a CE împotriva României
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-05-27
Actualitate Interna
4

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, consideră că pentru a evita impunerea de sancțiuni de Comisia Europeană, directiva privind prezumția de nevinovăție trebuie transpusă în legislația națională până la sesizarea Curții Europene de Justiție (CJUE).

 

 

În opinia ministrului Justiției, decizia de declanșare a procedurii de infrigement împotriva României putea fi evitată dacă Opoziția nu ar fi blocat dezbaterea proiectului de lege și a sesizat Curtea Constituțională.

 

Ce uită să spună Tudorel Toader este că această directivă a constituit un pretext pentru coaliția PSD-ALDE de a face modificări ample codurilor penale, diminuând capacitatea procurorilor de a întreprinde anchete penale.

 

”Simple precizări, referitoare la ne/transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție! În iulie 2017, Ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Guvern. În ședința din 18 august 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru transpunerea Directivei privind prezumția de nevinovăție, proiect care a fost transmis la Senat. În 4 decembrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de către Senatul României, apoi a fost transmis la Camera Deputaților. Camera deputaților a stabilit ca dezbaterea să se facă în procedură de urgență, printr-o comisie specială. Dezbaterile au fost blocate iar opoziția a contestat respectiva comisie la CCR! Pentru evitarea sancțiunilor, este necesar ca prevederile Directivei să fie transpuse în legislația națională până la momentul în care Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiție”, a scris Toader pe pagina sa de Facebook.

 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D2084847278426278%26id%3D100007030777053&width=500" width="500" height="294" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

 

El nu face nicio referire la varianta emiterii unei ordonanțe de urgență pe această temă.

 

Este puțin probabil ca România să fie trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene(CJUE) pentru netranspunerea directivei privind respectarea prezumției de nevinovăție, însă „doar o minune” mai poate salva România de la a fi dată în judecată de Comisia Europeană și obligată la plata de sancțiuni pentru netranspunerea unei alte directive, care se referă la combaterea spălării banilor - a declarat, vineri seara, pentru HotNews.ro, Răzvan Horațiu Radu, fostul agent guvernamental care a reprezentat România în fața CJUE.

Acesta a spus că împotriva României sunt declanșate 30 de proceduri de infrigement, însă neaplicarea directivei privind combaterea spălării banilor este cea mai gravă. Această directivă, survenită după scandalul „Panama Papers” reduce mult din posibilitățile de fraude financiare. În acest scop se cere schimbarea Legii societăților comerciale și desființarea instituției acțiunilor la purtător, care ascunde acționariatul real al unei companii.

 

Comisia Europeană a informat, joi, 11 state membre, printre care și România, că în aprilie 2018 a expirat termenul până la care aceste țări ar fi trebuit să transpună în legislațiile lor naționale o directivă europeană care obligă autoritățile să protejeze prezumția de nevinovăție a justițiabililor. În cazul Românei, Comisia Europeană nu a solicitat în niciun fel reforma generală a codurilor penale, au declarat, pentru HotNews.ro surse europene. În schimb, modificările solicitate de CE pentru transpunerea directivei au fost deja transmise la Parlament de către Ministerul Justiției, încă de la finalul anului trecut, însă nu au fost adoptate până acum.

TAGS : tudorel toader infrigement codurile penale prezumtia de nevinovatie
Comentarii
MARIAN BORIS 2018-05-28
Rar specimen de homo non-sapiens, tudorel la pătrat, ne-am procopsit cu ultimii tovarăși din fostul pionierat pecerist.
Rottendame 2018-05-28
Da, tovarase Toader, toate relele din Romania se datoreza oricui, cu exceptia PSD-ului. Rusine pentru a asemenea gandire!
Marius 2018-05-27
Tudorele nici nu stii ....... ca IQ-ul tau este subunitar cu tendinte negative!!!!
emil 2018-05-27
Primul vinovat este ben Laden care a incurajat mafia si terorismul statului de drept.
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
7178
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22