Percheziții DIICOT la cel mai mare exportator de lemn: Holzindustrie Schweighofer

Dora Vulcan | 30.05.2018

Procurorii DIICOT şi structuri din poliţie au descins miercuri dimineață la sediul central al companiei Schweighofer Holzindustrie, anunță Digi 24, precum şi la alte 23 de domicilii de pe raza a cinci județe și din municipiul București. Compania este cel mai mare exportator de lemn din România.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE:  Holzindustrie Schweighofer a transmis ca va coopera cu autoritatile romane si ca "ofera tot sprijinul" in ancheta. "Principiul fundamental al companiei este de a respecta intotdeauna legea si reglementarile in vigoare din tarile in care opereaza. Compania pune la dispozitia autoritatilor toate informatiile necesare pentru buna desfasurare a anchetei in curs si sprijina autoritatile prin toate mijloacele sale pentru o solutionare corecta a investigatiei, pe baza unor date transparente. Compania nu a fost instiintata de obiectul acestei investigatii. Compania Holzindustrie Schweighofer este prima interesata de solutionarea rapida si corecta a acestei situatii", a anuntat compania intr-un comunicat de presa,

 

 

UPDATE - Percheziţiile declanşate de procurorii DIICOT, miercuri dimineaţă, în cinci judeţe şi în Bucureşti în domeniul afacerilor cu lemn vizează şi sediul societăţii Schweighofer Holzindustrie din Bucureşti şi fabricile acesteia din Sebeş şi Rădăuţi, au precizat pentru Agerpres surse judiciare. Potrivit surselor citate, directori de la aceste fabrici de prelucrare a lemnului vor fi aduşi la audieri. De asemenea, sunt vizate Direcţiile Silvice din Suceava, Alba şi Hunedoara.

 

Miercuri dimineaţă, DIICOT a anunţat printr-un comunicat de presă că procurorii şi poliţiştii efectuează 23 de percheziţii în cinci judeţe (Suceava, Hunedoara, Alba, Bihor şi Braşov) şi în Bucureşti la persoane şi instituţii publice pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

 

Prejudiciul estimat de anchetatori este de 25 de milioane de euro. Societatea austriacă este acuzată că, din 2011 până acum, ar fi cumpărat lemn tăiat fără avize sau cu acte false şi l-ar fi exportat.  

 

 

Comunicatul DIICOT:

 

„La data de  30.05.2018  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura  Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi BCCO Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalitatii Economice şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică au pus în executare 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti,  la persoane fizice şi juridice (din care 4 la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

 

 

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

 

În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz,  impuşi alţii.

 

Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

 

De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.

 

În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

 

Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

 

În cauză urmează a fi  conduse la sediul DIICOT- Structura Centrală mai multe persoane, în vederea audierii.

 

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

 

Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”.

 

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.”

 

 

 

 Europarlamentar austriac: Dacă Schweighofer ar lucra la noi ca în România, ar avea dosare grele

 

 

Dacă Holzindustrie Schweighofer şi-ar desfăşura activitatea în Austria aşa cum o face în România, ar avea mari probleme legale. O spune europarlamentarul austriac Thomas Waitz, după ce zilele trecute a vizitat una dintre fabricile companiei. El spune că Holzindustrie Schweighofer nu poate garanta 100% că lemnul cumpărat nu provine din defrişări ilegale. Şi asta pentru că o parte din lemnul achiziţionat provine din locuri care nu pot fi verificate.

 

 

„Numai la fabrica din Sebeş se taie zilnic 4.000 de metri cubi. Am atacat Holzindustrie Schweighofer şi în Austria pentru că modul în care operează în România nu respectă legea austriacă. Dacă ar lucra aşa şi în Austria ar fi cercetaţi, ar avea dosare grele. Am văzut acolo că sunt sub presiuni mari, am văzut că presiunea publică schimbă lucrurile un pic. Trebuie să spun că pe partea de monitorizare a buştenilor care vin direct din pădure s-au înregistrat progrese. Sistemul lor de monitorizare este cu un pas înainte, dacă toată industria lemnului din România şi fiecare bucată de lemn ar fi monitorizată, ar fi un pas înainte. Dar, în realitate, doar o mică parte din lemnul pe care îl cumpără este acoperit de sistemul de monitorizare. Cumpără foarte mult lemn de la aşa-numitele depouri forestiere, iar asta e în continuare o mare lacună a sistemului, pentru că lemnul obţinut în mod legal poate fi amestecat cu cel obţinut ilegal, iar ei nu pot certifica faptul că lemnul nu provine din tăierile ilegale de păduri”, a spus Thomas Waitz, europarlamentar si reprezentant al Partidului Verde Austria, citat de Digi 24. 

 

 

Europarlamentarul s-a aflat zilele trecute la Domogled, unde este o arie protejată de interes naţional, dar în realitate 123 de metri cubi de pădure au fost raşi de pe faţa pământului în mod ilegal.

 

 

„Ceea ce am văzut la fața locului este exploatare intensivă a pădurilor, făcută în mod profesional, într-un mod sustenabil pentru comerț, dar asta nu are nimic de-a face cu apărarea mediului într-un parc național”, a spus Thomas Waitz.

 

 

El a mai spus că toate companiile de procesare a lemnului trebuie mai atent verificate, legislația înăsprită și trebuie atrași mai mulți bani europeni, inclusiv pentru proiecte de dezvoltare a potențialului turistic în zonă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22