SRI: Nu-i corect să amestecăm mandatele de siguranță națională cu cele de drept comun

Redactia | 01.06.2018

Într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a contrazis cifrele anunțate de Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, privind numărul de interceptări telefonice realizate de SRI, 6 milioane de români fiind urmăriți.

Pe aceeași temă

 

 

Marincea susține că SRI nu poate comenta acele cifre, deoarece institutia nu le-a furnizat niciodata. A facut doar mentiunea că nu este correct sa se amestece mandatele care se refera strict la siguranta nationala cu cele pentru infractiuni ca traffic de persoane, talharii si altele de drept comun.

 

Declaratia de presă a SRI:

 

„Datele pe care SRI le-a pus la dispoziţia Comisie de control asupra activităţii SRI încă din luna noiembrie a anului trecut au transmise şi public în comunicat de presă remis ieri. Le reiau şi aici:

 

În perioada 11.12.2004 și 16.02.2016 numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale. Aceste sunt cifrele exacte ale mandatelor solicitate de SRI. Numărul de persoane pentru care au fost restrânse drepturi şi libertăţi, în baza autorizaţiilor eliberate de judecătorii ICCJ, este de 20.907 persoane.

 

În afară de acestea, mai există şi mandatele de supraveghere tehnică. Aici intră toate infracţiunile de drept comun, toate mandatele de supraveghere ale poliţiei, pentru infracţiuni precum furtuni, tâlhării, violenţă domestică etc.

 

Aici nu vorbim de interceptarea convorbirilor telefonice făcută de SRI. Este profund incorect să amestecăm toate infracţiunii de drept comun săvârşite în România, pentru care au fost emise de către judecători mandate de supraveghere tehnică, cu mandatele de securitate naţională.

 

Ieri, în mass-media au fost vehiculate trei cifre neoficiale. Am primit multe solicitări din mass-media pentru a explica aceste cifre, însă cred că e rolul celor care le-au emis să le explice, întrucât din partea SRI nu au fost trimise aceste cifre prin vreo adresă niciunei instituţii", afirmă Ovidiu Marincea.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22