37 de organizații cer consultări cu președintele Iohannis după decizia CCR

Redactia | 04.06.2018

Organizațiile civice, atât din țară, cât și din străinătate îi solicită președintelui Klaus Iohannis să înceapă consultări publice înainte de a decide să acționeze în sensul deciziei CCR de a o revoca pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

 

Acestea consideră că decizia CCR este ”contrară legii, prevederilor constituționale și obligațiilor asumate prin Mecanismul de cooperare și verificare și prin Tratatul de aderare la UE și subminează atribuțiile altor puteri în stat”. Comunitățile civice consideră necesare aceste consultări pentru că ”România a ajuns într-un moment critic al istoriei, în care locul nostru în Uniunea Europeană, democrația și statul de drept sunt puse cu intenție în pericol chiar de către cei aleși sau numiți să le apere”, arată HotNews.ro

 

În total, sunt 37 de comunități civice, printre care și Corupția Ucide, care solicită președintelui Iohannis să organizeze consultări, atît cu atât cu organizații ale societății civile, cât și cu partide politice și organizații profesionale din sistemul judiciar.

 

Scrisoarea deschisă a organizațiilor civice:

 

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

 

Urmare a deciziei Curții Constituționale în dosarul nr. 589E/2018 prin care 6 judecători ai CCR au acordat ministrului Justiției prerogative discreționare privind revocarea magistraților cu funcții de conducere și au impus Președintelui României revocarea din funcție a Procurorului-șef al DNA, organizațiile semnatare vă solicită organizarea de consultări publice atât cu organizații ale societății civile, cât și cu partide politice și organizații profesionale din sistemul judiciar care să preceadă și să ajute la formularea hotărârilor și acțiunilor subsecvente deciziei CCR. Acestea nu trebuie să se reducă la disputa în jurul cererii de revocare a Procurorului-șef DNA, ci trebuie să privească și viitorul luptei anticorupție, independența Justiției, respectarea statului de drept și rolul Curții Constituționale.

 

Considerăm necesare aceste consultări pentru că România a ajuns într-un moment critic al istoriei, în care locul nostru în Uniunea Europeană, democrația și statul de drept sunt puse cu intenție în pericol chiar de către cei aleși sau numiți să le apere.

 

În opinia noastră, a celor 37 de grupuri și organizații civice semnatare, decizia CCR este contrară legii, prevederilor constituționale și obligațiilor asumate prin Mecanismul de cooperare și verificare și prin Tratatul de aderare la UE și subminează atribuțiile altor puteri în stat. Pe scurt, decizia ne întoarce cu rea intenție la momentul preaderării la UE, când Justiția era complet aservită puterii politice, dosarele se deschideau sau închideau în ședințe de partid la comandă politică, iar procurorii erau anchetați și dați afară din magistratură dacă investigau corupția politică.

 

Credem, în același timp, că CCR este și trebuie să rămână o instituție fundamentală în arhitectura constituțională a statului român, că este o instituție care trebuie respectată, chiar dacă acțiunile unor membri CCR, care au folosit instituția pentru interese politice sau răfuieli personale, au diminuat momentan prestigiul și profesionalismul Curții.

 

Pentru toate acestea, vă rugăm, domnule Președinte, să demarați consultări publice înainte de a acționa în baza deciziei CCR și să ascultați opiniile tuturor celor interesați.

 

Cu stimă,

 

#ActivAG Pitești

Acțiunea Civică Galați

Asociația Aradul Civic

Asociația România Vie

Corupția Ucide

Diaspora Franța solidară cu România

Evident Deva

Geeks for Democracy

Grupul civic #insist

Grupul pentru Dialog Social

#Iașulnutace

Inițiativa Craiova

Inițiativa Timișoara

Inițiativa România

Mureșul Civic

Noul Orizont Valencia

Oradea Civică

Organizatia Eu Ro Aleg 2.0

Procivic Baia mare

#Reset

#Rezist Birmingham WMW

#Rezist Constanța

#Rezist Dublin

#Rezist Liguria

#Rezist Lyon

#Rezist Milano

#Rezist München

#Rezist Râmnicu Vâlcea

#Rezist Toronto

#Rezist Bruxelles

#REZISTENȚA

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Timișoara Civică

Umbrela Anticorupție Cluj

#Văvedem din București

Vă Vedem din Sibiu

VeDem Just - Voci pentru Democrație și Justiție

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22