Iohannis: Curtea Constituțională ar trebui să fie prima care să respecte Constituția

Dora Vulcan | 05.06.2018

Controversa din jurul mandatului judecătorului Petre Lăzăroiu este una cât se poate de serioasă, consideră preşedintele Klaus Iohannis, care a cerut, marţi dimineaţă, CCR şi preşedintelui instituţiei să "analizeze cu maximă răspundere" situaţia creată.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Da, consider că este o problemă", a fost răspunsul şefului statului la întrebarea adresată de un jurnalist, referitor la statutul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu, adăugând că "nu este deloc o problemă simplă", iar mai presus de asta "toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia" să fie "chiar Curtea Constituţională".

 

Prin tolerarea acestor mandate mai lungi chiar Curtea Constituţională s-a pus singură în situaţia de a-i fi chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei, a mai apreciat Klaus Iohannis, care a precizat că responsabilitatea de a rezolva problema îi revine preşedintelui CCR, nu preşedintelui ţării.

 

"Preşedintele României nu are nicio atribuţie practică în a constata vacantarea unui mandat, dar cred că CCR trebuie să analizeze cu maximă răspundere această chestiune, pentru a nu rămâne o umbră. Eu voi respecta Constituţia indiferent de ce se întâmplă", a explicat Iohannis, ciat de Digi 24.

 

"Eu voi respecta Constituţia indiferent de ce se întâmplă", a mai puctat şeful statului.

 

Tot marţi, Iohannis s-a referit şi la situaţia delicată în care sunt puşi procurorii, dar şi la situaţia creată de decizia CCR privind revocarea şefei DNA.

 

 

**

 

Săptămâna trecuta, judecătorul Bogdan Mateescu a semnalat pe pagina sa de Facebook că un judecător constitutional „stă în functie de 10 ani, deși CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo două luni că e neconstituțional mecanismul prin care se tinde la depășirea termenului constituțional de 9 ani”.

 

„Așadar dânsul este în funcție și azi. Situația juridică e neatinsă în pofida deciziei CCR general obligatorii”, a arătat Bogdan Mateescu. Acesta s-a referit la judecătorul Petre Lăzăroiu, care a fost numit în funcție în 2008 pe un rest de mandat și reinvestit în 2010.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22