Dexonline: organizatorul mitingului PSD folosește termeni militari, indiciu despre profesia sa

Dora Vulcan | 06.06.2018

Lista cu indicațiile privind organizarea mitingului PSD de sâmbătă conține numeroase greșeli gramaticale și de exprimare, remarcă Dexonline, care face observația și că termenii militari folosiți dau indicii despre profesia organizatorului.

Pe aceeași temă

 

 

 Mobilizare și agramatisme ca la Armată! Lista cu indicațiile privind organizarea mitingului PSD de sâmbătă conține numeroase greșeli gramaticale și de exprimare, remarcă Dexonline, care face observația și că termenii militari folosiți dau indicii despre profesia organizatorului - altfel, dezordonat în structurarea mesajului și ambiguu în formulări. De remarcat că, până în zece persoane, grupul se numește ”grupă”. Abia de la 40 în sus devine grup. Nu e clar, în logica organizatorului, cum se numesc structurile între 10 și 40 de persoane.

 

 

 ”N-ar fi rău ca cei care doresc să organizeze alte persoane să fie capabili să comunice într-un mod ușor de înțeles de ceilalți (și, dacă se poate într-o limbă română corectă)! De obicei în mesajele de acest tip se fac greșeli de ortografie, însă în cazul de față s-a trecut la alt nivel:

  • *pancardă nu există în lexicul limbii române: este fie pancartă, fie placardă;
  • panotaj: termenul există, dar înseamnă „acoperire a pereților cu panouri (de lemn)”;
  • afluire: termenul există, dar înseamnă „îmbulzire, deplasare într-o direcție unică”; în jargon militar înseamnă, într-adevăr, „deplasare către un punct dinainte stabilit”, dar acest sens nu este înțeles de cei care nu au petrecut mult timp în armată. Împreună cu organizarea în grupe și detașamente, se dau indicii importante despre meseria organizatorului;
  • grup și grupă: grupa este „cea mai mică subunitate militară”, însă grup este un termen generic, care introduce ambiguitate în comunicare dacă i se dă și una alt înțeles (ca în acest caz)!

Este interesant că autorul a simțit nevoia să fie foarte exact în ceea ce privește ora (sau poate că avea dubii față de capacitatea de înțelegere a celor care citesc mesajul?) – „20.00 (opt seara)” –, dar nu s-a sinchisit de restul textului; în plus mesajul nu este ordonat nici din punct de vedere temporal, nici din cel al destinatarilor...

 

NB Alăturarea unui diminutiv („stegulețe”) de adjectivul „mic” nu pare să mai deranjeze în ziua de azi din cauza folosirii iraționale a diminutivelor!” - scriu cei de la Dexonline, pe platforma Cum scriem corect.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22