Presa străină: 150.000 de PSD-iști aduși la București ca să pună presiune pe magistrați

Redactia | 10.06.2018

Mitingul de sâmbătă organizat de PSD a fost remarcat și de presa străină care subliniază că președintele partidului, Liviu Dragnea, cu o condamnare definitivă la activ și aproape de o nouă sentință în alt dosar de corupție, se luptă cu magistrații ca să scape de condamnările penale.

Pe aceeași temă

 

 

Jurnaliștii străini remarcă faptul că participanții la miting au fost aduși de către partid la București, dându-se directive precise fiecărei filiale din teritoriu și subliniază că liderul PSD are probleme în justiție, inclusiv implicare într-un dosar pentru fraudarea fondurilor europene.

 

Zeci de mii de membri şi de simpatizanţi ai stângii aflate la putere în România au manifestat sâmbătă la Bucureşti contra "abuzurilor" din justiţie, "o demonstraţie de forţă fără precedent într-un moment în care mai mulţi lideri ai săi sunt vizaţi de dosare de corupţie", a scris AFP, citată de Agerpres, scrie HotNews.ro

 

Dragnea spune că este victima unei „structuri subterane”

 

Agenţia citată aminteşte că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat în 2016 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală şi ameninţat de un verdict iminent într-un alt proces, pretinde că este victima unei "structuri subterane" care "parazitează instituţiile statului".

 

"Această figură controversată a scenei politice, care nu a putut candida pentru postul de prim-ministru din cauza condamnării sale, nu a încetat, de la revenirea partidului său la conducerea României, la finalul lui 2016, să accentueze presiunea asupra magistraţilor", adaugă AFP.

 

Aceasta mai scrie că manifestanţii au venit din toată ţara la bordul unor autocare închiriate de partid, iar, pentru "a ocupa" Piaţa Victoriei, de peste un an locul unor proteste regulate împotriva guvernului, "PSD a stabilit cote obligatorii de participanţi pentru fiecare filială locală şi a cerut membrilor săi contribuţii financiare". 

 

Totodată, "semn al dorinţei de a-şi face auzită vocea în străinătate, organizatorii au distribuit manifestanţilor pancarte în engleză care criticau 'poliţia politică' ce ar acţiona în România", mai arată agenţia franceză de presă. 

 

150.000 de participanți, conform estimărilor poliției

 

Coaliția de guvernământ din România a organizat un miting în București împotriva a ceea numește "abuzuri în sistemul judiciar", parte a eforturilor de a contracara protestatarii care spun că guvernul vrea să stopeze lupta anti-corupție, scrie Bloomberg.

 

Agenția estimează la 150.000 numărul de participanți la miting „conform estimărilor poliției” și care au afișat banere pe care scria „Opriți procesele staliniste” și „Vrem justiție, nu poliție politică”.

 

În continuare se explică că „revizuirea controversată a sistemului de justiție a provocat cele mai mari proteste de stradă, obligând guvernul să-și revizuiască planurile. În prezent se încearcă concedierea procurorului care acționează împotriva corupției.

 

În final, Bloomberg  prezintă si situația juridică a lui Liviu Dragnea, liderul social-democrat, „care este perceput ca cel puternic politician din țară”.

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, are probleme în justiție

 

Agenţia EFE notează la rândul ei problemele în justiţie ale lui Liviu Dragnea, precum şi acuzaţiile acestuia, din timpul mitingului, la adresa procurorilor. Totodată, EFE relevă că, înconjurat de prim-ministrul Viorica Dăncilă, de primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, şi de toţi miniştrii cabinetului, liderul PSD i-a atacat şi pe cei doi ''mari rivali'' ai săi, preşedintele Klaus Iohannis şi şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. 

 

Referindu-se la mitingul din Piaţa Victoriei, EFE scrie că au participat pentru a-şi arăta susţinerea pentru guvern "zeci de mii de simpatizanţi ai PSD, majoritatea în vârstă". "În plus, ei şi-au exprimat nemulţumirea pentru ceea ce consideră a fi o „confiscare a votului”.

 

Aceasta cu referire la protestele opoziţiei conservatoare faţă de reformele guvernului din sistemul judiciar, criticate şi de Comisia Europeană ca o încercare de subminare a independenţei judiciare a ţării", adaugă EFE. Sursa citată conchide că manifestaţia de sâmbătă este "cea mai numeroasă organizată de un partid politic de la la căderea comunismului în 1989, însă a rămas foarte departe de jumătatea de milion de manifestanţi pe care Dragnea intenţiona să îi mobilizeze".

 

AP: România este una dintre cele mai corupte țări din UE

 

„Peste 100.000 de simpatizanti ai guvernului roman s-au adunat sambata in capitala, imbracati in alb, pentru a protesta față de presupusele abuzuri comise de procurorii anti-coruptie", scrie Associated Press, care a fost preluata de medii precum Fox News si AbcNews, precizand ca Partidul Social Democrat considera ca procurorii au o putere prea mare.

 

Agentia noteaza insa ca Romania este una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana si ca anul trecut au fost condamnati 713 oficiali, printre care 28 de primari si un senator, care au fost trimisi in judecata de DNA.

 

Criticii sustin ca mitingul pro-guvernamental are drept scop intimidarea judecatorilor si a presedintelui Klaus Iohannis, care sprijina lupta anti-coruptie, mai arata Associated Press, care aminteste ca anul trecut a avut loc cel mai mare protest din Romania dupa ce guvernul a incercat sa dezincrimineze abuzul in serviciu.

 

Miting de răspuns la manifestațiile împotriva corupției

 

Reuters noteaza ca mitingul de sambata este vazut ca raspuns al coalitiei de guvernare la protestele anti-guvernamentale de amploare din ultima vreme. La randul sau, agentia de stiri insista ca Romania este una dinte cele mai corupte tari din UE si mentioneaza ca autoritatile de la Bruxelles mentin o monitorizare speciala asupra sistemului sau juridic.

 

De asemenea, Reuters aminteste ca presedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat intr-un caz pentru manipularea alegerilor si ca a fost trimis in judecata de DNA pentru instigare la abuz in serviciu, dar si ca este investigat in prezent pentru fraudarea fondurilor europene.

 

Aleșii locali au fost obligați să aducă manifestanți la București

 

France 24 noteaza ca Partidul Social Democrat a depus toate eforturile pentru asigurarea succesului demonstratiei, de la transportarea simpatizantilor cu autocarele la Bucuresti la trimiterea de pliante prin posta.

 

Totodata, publicatia franceza citeaza presa in Romania potrivit careia numerosi oficiali locali, dar si manageri de spital si directori de scoli, si-au obligat angajatii sa participe la miting si il citeaza pe presedintele Iohannis, care a numit mitingul de sambata "ciudat si putin caraghios".

 

Participanții mai preocupați de economie decât de politică

 

Washington Post reda cateva dintre declaratiile participantilor la miting date pentru Associated Press.

 

"Romania nu a inventat coruptia. S-a exagerat mult, in conditiile in care au existat achitari", a spus Oana Florea, in varsta de 42 de ani, expert legal.

 

Publicatia americana remarca faptul ca unii participanti sunt mai preocupati de economie decat de politica.

 

"Vrem mai multe locuri de munca, locuri de munca mai bine platite, drumuri mai bune", a spus Calin Marius Cosmin, 23 de ani, din Tulcea, membru al partidului aflat la guvernare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22