Nervos, Trump pornește un război comercial cu restul lumii, rupând acordul G7

Redactia | 10.06.2018

Anunțul bombă al președintelui Donald Trump, că își retrage semnătura de pe comunicat comun al G-7, făcut imediat după ce a părăsit Canada a torpilat ceea ce părea a fi un consens fragil pentru aplanarea disputei comerciale dintre Washington și principalii săi aliați din lume.

Pe aceeași temă

 

 

"Premierul Justin Trudeau al Canadei s-a purtat atât de blajin și moderat în timpul întâlnirilor noastre @ G7, doar pentru a spune într-o conferință de presă organizată după plecarea mea că „tarifele americane sunt insultătoare "și că nu va ceda. Tarifele noastre sunt ca răspuns la cele de 270% pentru produsele lactate! ", a declarat președintele SUA pe Tweeter.

 

În conferința de presă, invocată de Trump, Trudeau a vorbit despre contramăsuri pe care Canada le va lua în iulie ca răspuns la decizia americană de a impune tarife vamale la importurile de oțel și aluminiu din Canada, Mexic și Uniunea Europeană.

 

"Canadienii sunt politicoşi şi rezonabili, dar nu ne vom lăsa îmbrânciţi", a declarat prim-ministrul canadian.

 

Reacționând la mesajele lui Trump, biroul de presă al lui Trudeau a răspuns: "Ne concentrăm pe tot ce am realizat aici la summit. Prim-ministrul nu a spus nimic în plus față de ceea ce a mai spus înainte - atât în ​​public, cât și în conversații private cu președintele american".

 

Reacția explozivă a lui Trump vine după două zile de contre puternice care au început cu propunerea ca Rusia să fie readmisă în G7, și mai apoi urmată de ceea ce un oficial francez a descris ca o „vorbărie” plină de „acuzații” la adresa partenerilor comerciali ai SUA, urmată de negarea lui Trump a divergențelor adânci între liderii prezenți la summit și aprecierea că relația dintre ei este de „10”.

 

Prin ordinul dat de a retrage sigiliul american de pe comunicat, Trump pare să confirme atingerea scopurilor sale anunțate încă din campanie, de a înceta statu-quo-ul actual, prin ieșirea din acordul pentru clima globală, încetarea acordului nuclear cu Iranul, și denunțarea NAFTA, acordul de liber-schimb nord-american.

 

In plus, Donald Trump a reinnoit amenintarea asupra impunerea de tarife vamale pentru masinile europene si straine importate de Statele Unite.

 

Comunicatul, care părea să fi acoperit fisurile apărute între membrii G7, arăta că liderii Statelor Unite, Canadei, Marii Britanie, Franței, Italiei, Germaniei și Japoniei au convenit asupra necesității unor "schimburi comerciale libere, corecte și reciproc avantajoase” și importanța combaterii protecționismului vamal.

 

"Ne străduim să reducem barierele tarifare, barierele netarifare și subvențiile", se arată în declarație.

 

Însă retragerea SUA din înțelegerea parafată prin comunicatul comun, care fusese dat deja publicității, arată că G7 se transformă într-adevăr în G6+1.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22