Daca nu ati luat încă un credit ipotecar, s-ar putea sa nu mai puteti; BNR pune frână

Redactia | 11.06.2018

Condițiile mai stricte pentru evaluarea solicitantului de credit imobiliar sau ipotecar vor fi indeplinite in mod evident de un numar mai mic de romani. Corelate cu o înăsprire a progarmului Prima Casă, va duce la o relaxare a pietei imobiliare, care dadea tendinte de încălzire în ultimul timp.

Pe aceeași temă

 

 

 

Banca Națională este în curs de modificare a regulamentului 17/2012 privind condițiile de creditare impuse de Directiva UE nr. 17/2014.

 

BNR atrage atenția asupra faptului că regulamentul privind condițiile de creditare pe care le pot aplica băncile în condițiile în care își stabilesc ofertele de împrumut va fi modificat pentru că România, ca stat al Uniunii Europene, este obligată să transpună toate prevederile Directivei 17/2014.

 

"Distinct, menționăm că se află într-o fază procedurală relativ avansată un demers de modificare a Regulamentului nr. 17/2012, dar care vizează preluarea prevederilor privind evaluarea bonității solicitantului de credit pentru bunuri imobile rezidențiale și politicile de remunerare a personalului creditorului implicat în evaluarea bonității din Directiva 2014/17/UE privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale. Prevederile comunitare în discuție sunt distincte de cele referitoare la modalitatea de îndestulare a creditorului din executarea garanției stabilite de Directiva 2014/17/UE (aflate în administrarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor) și transpunerea lor este obligatorie în contextual atribuțiilor ce revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene, astfel încât demersul de modificare s-ar fi realizat indiferent de evoluția proiectului Legii privind darea în plată a unor bunuri immobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite", explică BNR.

 

BNR a dorit să atragă atenţia că schimbarea regulamentului nu are legătură cu legea dării în plată.

 

"Direcția Reglementare și Autorizare nu a realizat demersuri de modificare a Regulamentului nr. 17/2012 privind unele condiții de creditare, cu modificările și completările ulterioare, pentru scopuri legate de contracararea unor eventuale efecte nedorite ale implementării de către creditori a unor acte normative de tipul "legii dării în plată". Precizăm că, până în prezent, direcțiile cu atribuții vizând supravegherea creditorilor și, respectiv, menținerea stabilității finaciare nu au semnalat/fundamentat necesitatea unei ajustări a cadrului de reglementare în domeniul creditării", spun reprezentanții BNR.

 

Condiții noi pentru accesarea unui credit ipotecar

 

Atunci când banca va analiza bonitatea unui client va trebui să ia în calcul următoarele caracteristici: scoringul clientului, categoriile de venit care pot fi luate în calcul pentru stabilirea bonității clientului, nivelul costului coșului zilnic care poate fi luat în calcul, nivelul maxim admis pentru stabilirea gradului total de îndatorare, categoriile de clienți eligibili, etc.

 

Dacă toate aceste aspecte vor fi modificate prin viitorul regulament, vom asista la rescrierea condițiilor de acordare a creditului cu destinație imobiliară rezidențială. Mai mult, unii bancheri se gândesc că modificarea Regulamentului 17 ar putea aduce chiar impunerea unei perioade maxime de rambursare a creditului, de la 30 de ani cât este acum, la 20 de ani au chiar 10 ani, cum se practica de către băncile comerciale în anii 2000.

 

În vederea eliminării potențialelor credite neperformante, analiza mai strictă a bonității beneficiarilor vor reduce și valoarea maximă a sumelor acordate de bancă.

 

Vor mai exista modificări și la modul în care creditorul va realiza executarea silită, condițiile în care se va acoperi creditul din valoarea garanției.

 

Proiectul de reglementare în cauză este în curs de finalizare, urmând a fi demarată consultarea publică, prin publicare pe site-ul BNR.

 

"Arătăm că proiectul de regulament introduce – în linie cu Directiva 2014/17/UE - cerințe suplimentare care vor restrânge clientela eligibilă pentru acordarea creditelor pentru bunuri imobile rezidențiale în accepțiunea directivei. Totodată, menționăm și faptul că BNR dispune și de alte pârghii pentru a interveni în cazul în care constată deteriorarea indicatorilor prudențiali ai entităților ce operează în sectorul creditării", spun oficialii băncii centrale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22