E vremea ciorbelor reîncălzite

Petru Tomegea | 12.06.2018

Victor Ponta se mai vrea o dată șef peste România, deși nu i-am uitat „testamentul politic“:„Asta se va întâmpla după ce vom prelua controlul politic asupra DNA-ului“. Elena Udrea se visează „Doamna de Fier“ a României, Liviu Dragnea poftește poziția lui Ceaușescu, Tudorel Toader se și vede stăpânul justiției, precum odinioară Maria Bobu și Rodica Stănoiu, iar șase judecători ai CCR au devenit Adunare Constituantă fără ca poporul să-i fi desemnat.

Pe aceeași temă

Au dreptate scepticii care citează din Ecleziast: „Ce a fost va mai fi, iar ce s-a făcut se va mai face!“. Am citat din Ecleziast fiindcă, oricum ai da-o, de științele și doctrinele politice s-a ales praful în România. La modă e din nou dictatura. A bunului plac și a nesimțirii.

 

E clar că diriguitorii noștri stau mai mult cu fața spre trecut, motiv pentru care milioane de cetățeni își părăsesc patria. Să nu-și închipuie cineva că mor de fericire părăsind-o. Au nevoie însă de un viitor sigur pentru ei și copiii lor, iar țara nu li-l oferă. Nicicând nu a fost nevoie mai mare de inteligență politică, dragoste de țară și reforme înțelepte, numai că nu e nimeni în stare de așa ceva. Politicienii promit orice și apoi uită. De aceea plagiază și iar plagiază… inclusiv trecutul. Firește că soluția e viitorul, nu trecutul. Ce-ar mai fi de demonstrat?

 

Toate acestea se întâmplă fiindcă în majoritate marii noștri „bărbați de stat“ au apărut din neant, nu au avut cariere ilustre în domenii legate de performanță intelectuală, nici cine știe ce chemare aparte pentru carte, pentru studiu, pentru învățătură. Ba nici pentru cinste și demnitate. Nu prin merite au ajuns în vârful ierarhiei, ci au pornit de jos, de la stadiul lipitorilor de afișe, au beneficiat ca recompensă de protecția unui șef sau a mai multora, ca apoi să ajungă parlamentar sau demnitar „al cutăruia“. Promovarea s-a făcut în general nu pe baza competențelor, ci a loialității, a pilelor, a intereselor, a amantlâcului, motiv pentru care azi politica românească arată ca o corabie beată, merge din hău în hău, din eșec în eșec. Fără profesioniști nu se mai poate înainta.

 

Așa că de 29 ani repetăm experiențele trecutului fără a fi în stare să adăugăm nimic nou. Cât de mic. Mereu reîncălzim ciorbe vechi: FSN s-a întors la PCR și ceaușism, PDSR și PSD au schimbat eticheta bolșevic cu social-democrat, dar esența a rămas neschimbată, ceea ce acum se vede cu ochiul liber. Aici e nevoie și de argumente: niciodată feseniștii de ieri și de azi n-au putut guverna fără să dețină toată puterea; niciodată la ei n-a funcționat separația puterilor în stat; niciodată n-au fost în stare să fie ei înșiși și să nu se închine unui tătuc. Mereu li s-a dictat ce să facă, iar cei ce le dictau erau împătimiți de putere și avere, nu de bibliotecă. De România nici atât.

 

Ce a făcut acum majoritatea de guvernământ? A uitat că România devenise între timp o democrație și un stat de drept, cel puțin așa scrie în Constituție. Au omis cu bună știință că țara noastră e membră NATO și în clubul select al democrațiilor europene și ne-au întors în punctul de plecare de dinainte de 1989. Pentru că, după ei, democrația nu e pentru căței, adică pentru prostime, pentru talpa țării, ci numai pentru ei înșiși. Să nu ne ascundem după deget: pe scena politică românească nu se vor liniști lucrurile până când actualii lideri nu vor obține imunitate totală în fața legii, iar justițiarii le vor ciuguli din palmă. Nu se vor opri până când se va termina de furat. Motiv pentru care poporul se va risipi și nu e departe ziua când măreții lideri se vor zbate pe uscat sau vor fugi din țară și ei după banii trimiși înainte. Au făcut-o deja și alții care se băteau cu pumnul în piept de mari români ce erau.

 

Că poporul se va risipi nu e vorbă goală. Ar fi bine să consulte statisticile să vadă că românii stabiliți peste graniță vin să-și ia copiii și să-i înscrie acolo la școală. Ultima evoluție însă e tragică: mulți dintre ei au deja altă cetățenie, își vând agoniseala din România și își iau cu ei părinții, ba chiar și bunicii. S-a declanșat marele exod. Nicicând nu s-a plecat din țară ca în aceste zile.Mulțumim din inimă partidului!

 

Petru Tomegea

Iunie 2018

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22