Liderul PSD amenință pe toată lumea. Discursul urii și șobolaniada lui Dragnea

Iulia Mincu | 12.06.2018

Cine l-a ascultat si privit pe Liviu Dragnea in ultimele zile a fost socat de ura care musteste in fiecare discurs, in fiecare fraza. ”Brigadierul in alb”, cum s-a autointitulat, ameninta pe toata lumea, loveste imprastiat in cei pe care ii considera adversari si nu raspund comenzilor sale.

Pe aceeași temă

 

 

 

De la procurori si judecatori la presedintele Iohannis si sefa DNA Laura Codruta Kovesi si pina ong-uri si protestarii  #rezist, nu a scapat nimeni de amenintarile lui Dragnea. ” Am avertizat societatea”, a spus acesta, anunțând ”masurile” care vor fi luate impotriva celor care vor mai indrazni sa-l ”provoace”.

 

 

”Ura e paranoică: orice lucru o confirmă, fiecare detaliu îi arată necesitatea și totul o face obligatorie. E implacabilă și înfometată: nicio dezmințire nu o potolește, nicio pedeapsă nu o satură, nicio ispășire nu o satisface, niciun fapt dovedit nu o infirmă, niciun argument nu o dezarmează. Este ceva înspăimântător în iraționalitatea ei hămesită. E ceva teologic înspăimântător: pentru că, în absența vreunei crime oribile sau a unei înjosiri îngrozitoare, teribile, care să te fi devastat, nu există riguros niciun motiv să-ți urăști semenul. Noi toți suntem niște bieți oameni, suntem vulnerabili, pieritori și suferim de toate suferințele. Pentru că nimeni nu poate urî vulnerabilitatea (numai forța merită urâtă), este o aberație să urăști omul care știi că va muri”, spunea Horia Roman Patapievici, intelectual lovit de valul de ura, intr-un interviu pentru Newsweek.

 

 

 

Emblematic pentru discursul urii promovat de liderul PSD este termenul ”sobolani” . Practic, toti  oponentii sai sunt niste ”sobolani”. 

 

 

Sobolaniada

 

Primii care au fost etichetati drept ”sobolani” sunt fostii premieri Victor Ponta si Mihai Tudose. In pofida criticilor  din spatiul public si a rectiilor celor doi, Dragnea a insistat in a-l numi ”sobolan” pe Ponta.

 

"E vorba de o atitudine de sobolan a doi fosti premieri ai partidului. Dar, ca orice sobolan, rod putin, pana la urma nu se darama casa de la un sobolan sau doi sobolani."( Dragnea, 24 mai)

 

"Nu vreau sa comentez ce spun sobolanii. Daca ne luăm după ce spune un şobolan că spun alţii, ar insemna sa inchidem tara. Nu poti conduce tara dupa minciunile unor mincinosi patologici" ( despre Ponta, 6 iunie).

 

La mitingul PSD din 9 iunie, Liviu Dragnea a trecut de la particular la general.

 

"Noi asta facem: curatam tara de mizeria imprastiata de acesti sobolani”. (discurs miting)

 

"Ăştia s-au organizat în felul ăsta, puși de cine îi finanțează. Până la urmă va ieși adevărul la iveală, cine îi plătește, de ce îi plătește. Am stat de vorbă cu presa, și erau patru șobolani care puneau tot felul de întrebări.”( Dragnea despre protestarii#rezist la Antena 3. Printre sobolanii care i-au pus intrebari se afla si un pensionar)

 

Amenintarea si intimidarea

 

Discursul urii se traduce si in amenintarile lui Liviu Dragnea la adresa oponentilor sai din politica si  societatea  civila.

Astfel, ONG-urile sunt luate permanent in colimator si amenintate cu o lege dupa modelul Orban din Ungaria. Asta desi, Comisia de la Venetia s-a exprimat foarte clar in ce priveste legea  initiata de Liviu Plesoianu si Serban Nicolae.

 

”Sunt absolut convins că în foarte scurt timp vor ieşi foarte multe informaţii la iveală, pentru că n-au cum… până la urmă, adevărul iese la iveală. Cine îi plăteşte, cum îi plăteşte, pe unde îi plăteşte, prin ce îi plăteşte, de ce îi plăteşte…”

 

”Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe trebuie să facă măcar o dată analiza, că fiind de utilitate publică şi primind bani publici la un moment dat ar trebui să se uite şi guvernul cum îi cheltuie”.( Dragnea la Antena 3)

 

Dragnea a  acuzat din nou ONG-urile si protestatarii ca sunt platiti de miliardarul George Soros.

 

"Să îi văd dacă mai spun acum că nu sunt plătiţi de Soros. Se dau în vileag. Unul când îl plăteşti, cântă, că de aia cântă că îl plăteşti. Dacă îşi face rata de profit, s-ar putea să le taie din finanţare. Adică nu mai ies decât 2.000?" ( Dragnea la Antena 3)

 

Ziaristii care nu fac parte din presa arondata PSD si lui Dragnea personal, care au atitudini critice sunt etichetati sistematic ca fiind ”sub  acoperire” si amenintati cu Fiscul.

 

”Jurnaliștii sub acoperire au rămas. Îi vedeți, îi citiți și-i auziți în fiecare zi, mințind în ziarele și televiziunile lor, care nu pot dovedi în fața niciunui inspector fiscal din ce bani trăiesc”. (Dragnea la mitingul PSD)

 

 

Adeversarii politici, in frunte liderul PNL Ludovic Orban, sunt  amenintati  permanent ca ” nu vor scapa”.

 

”Să nu-l invidiem nici pe Ludovic Orban. Să nu-i invidiem pe mulți ca ei, care cred că vor scăpa dacă stau mereu în gură cu cuvîntul corupție. Nu vor scăpa. Sunt niște unelte jalnice ale acestor securiști”. ( Dragnea in discursul de la mitingul PSD)

 

Dar cele mai vehemente atacuri si amenintari sunt  proferate la  adresa magistratilor, procurori si judecatori.

 

”Procurorii corupți au rămas. I-ați văzut la televizor fabricând dosare. I-ați auzit falsificând declarații, i-ați ascultat amenințând martori”.

 

”Magistrații sub acoperire au rămas. Pe ei nu-i vedeți, dar vă doresc din toată inima să nu ajungeți să-i cunoașteți. Știu bine că au mâinile murdare! Iar mai mult decât orice, ei știu bine că ziua judecății lor este aproape și fac tot ce le stă în putință pentru a împiedica acel moment! (Dragnea la  miting)

 

 

”Sper să nu fie niciun procuror să riște așa mult să dea drumul la o așa demență (plângerea penală facuta de Ludovic Orban  împotriva Vioricăi Dăncilă – n. red.). Foarte mulți procurori riscă să plătească greu”. ( Dragnea la Antena 3)

 

”Toți plătim din propriul buzunar amenzile CEDO pentru abuzurile procurorilor staliniști. E mult prea mult! Cei care au făcut abuzuri trebuie să plătească” ( Dragnea la miting).

 

 

 

Presedintele Klaus Iohannis, devenit inamicul numarul 1, este presat si amenintat cu suspendarea daca  nu semneaza decretul de revocare  a sefei DNA.

 

”Noi suntem hotărâţi să mergem până la capăt (…) Eu nu sunt prezicător şi nu ştiu ce va face preşedintele Iohannis, dar dacă va face greşeala fatală să nu pună în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale vom utiliza tot ceea ce avem la dispoziţie, din punct de vedere civic, din punct de vedere constituţional, din punct de vedere parlamentar”. Întrebat dacă se poate ajunge la suspendarea preşedintelui, liderul PSD a spus: “Se poate ajunge la orice”.

 

Partenerii occidentali  ai Romaniei, Comisia Europeana  si  NATO, sunt acuzati  ca  au sustinut ”statul paralel”.

 

”Eu zic ar trebui să își asume toți partenerii străini această responsabilitate: că au încurajat, ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel și acest sistem odios. Chiar l-au susținut public, în mai multe rânduri și ar trebui să-și asume asta, pentru că nu asta e democrația la ei acasă”. ( Dragnea la Antena 3)

 

foto Hepta.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22