Războiul pentru preluarea Arenelor BNR de Guvern ar putea avea o miză imobiliară?

Redactia | 12.06.2018

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu susține că dreptul de proprietate al BNR asupra Parcului cu platani (Arenele BNR) nu poate fi contestat și că nu există o bază legală pentru ca să fie preluate de Guvern, iar punerea în valoare a acestora trebuie făcută în condițiile legii.

Pe aceeași temă

 

 

 

În discursul ținut marți la Craiova, Mugur Isărescu a vorbit de situația juridică a Arenelor BNR care ar trebui cedate Guvernului. Subiectul a fost adus recent în discuție de Ion Țiriac și Ilie Năstase care au acuzat BNR că a lăsat în paragină baza sportivă și au intentat un proces de contestare a legalității tranzacției din 1946 prin care BNR a dobândit terenul și a sumelor pe care pretinde că ar fi fost investite pentru actuala bază. "BNR a spus că că au investit nu știu câți bani în Arenele Progresul în februarie 1990. Nu-i adevărat! Eu din banii mei am investit acolo!", a spus Ion Țiriac, la o întâlnire în cadrul Comisiei de Buget a Senatului. Țiriac a mărturisit că a acționat BNR în instanță, avându-l alături și pe Ilie Năstase.

 

Cei doi fosti tenismeni au avut deocamdată castigat de cauză în Senat care a votat proiectul de lege prin care arenele sportive deținute de Banca Națională a României în Parcul Cotroceni din Capitală vor fi transferate Guvernului, urmând ca acesta să decidă prin ce instituție le va administra ulterior. Disputa cu privire la Arenele BNR durează de câteva luni, Banca Centrală susținând că deține dreptul de proprietate al Arenelor (vezi aici detalii), în vreme ce senatorul Daniel Zamfir spune că Protocolul în baza căruia BNR a primit acel complex este nul de drept. Reprezentanții Băncii Centrale au exprimat într-un punct de vedere de 21 de pagini transmis de la cabinetul primului viceguvernator, Florin Georgescu, că proiectul de lege nu are susținerea BNR, din motive ce țin de încălcarea legislației naționale și a celei europene.

 

Situația juridică a Arenelor BNR este una complicată, dar dacă ambele părți ar da dovadă de voință fermă, problema s-ar putea detensiona, scrie HotNews.ro. Țiriac ar dori (potrivit propriilor afirmații) să readucă acolo profitabilul turneu Romanian Open tenis, acuzând BNR că nu îl lasă. La rândul lui, BNR spune că legile europene nu îi mai permit finanțarea altor activități decât cele legate de politică monetară. Există voci în piață care spun că toată afacerea ar avea un iz de business imobiliar, dată fiind valoarea terenurilor puse în discuție. Dar nimeni nu îndrăznește să-și asume declarații oficiale pe această temă.

 

Declarațiile Guvernatorului BNR de la Craiova:

 

„Întregul imobil a ajuns în proprietatea BNR ca urmare a unei legi. Prin legea 336/1946, Societatea de Dare la Semn era autorizată să schimbe terenul care fusese donat de Stat în timpul lui Alexandru Ioan Cuza cu Banca Națională a României. Astfel, Societatea de Dare la Semn a primit de la BNR 345 milioane lei, precum și 65 de ha din pădurea Tunari, cumpărate în același an de banca centrală la prețul de 780 milioane lei. Ulterior, în 1948, BNR a mai achiziţionat un teren mult mai redus ca suprafață, de doar 280 metri pătrați, situat în str. Dr. Lister nr. 37, pentru care a achitat suma de 500 000 lei. Menționez că în actul de vânzare – cumpărare întocmit cu Societatea de Dare la Semn, se atestă că pe actualul amplasament al arenelor au fost amenajate tribune și terenuri de tenis încă din perioada interbelică, Societatea „Tennis Club Român” având calitatea de chiriaș în perioada 1934-1949.”

 

„Se împlinesc 4 ani de când BNR a inițiat o corespondență cu reprezentanții statului pentru a prelua, printre altele, proprietatea asupra arenelor de tenis, și nu pentru că acestea s-ar fi aflat într-o stare avansată de degradare, ci tocmai pentru că ar aduce un plus de valoare sportului românesc. Ulterior preluării cu plată, în urmă cu 27 de ani, de la Ministerul Tineretului și Sportului, Arenele BNR nu s-au aflat vreodată în stare de degradare și nu se află nici în prezent într-o asemenea situație, dovadă fiind desfășurarea chiar luna viitoare a turneului feminin WTA, în colaborare cu Federația Română de Tenis.”

 

„Dreptul de proprietate al BNR nu a fost pus niciodată la îndoială. Cu titlu de exemplu, revin la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2003, pe care am menționat-o și mai devreme, prin care 20 imobile ale BNR au trecut în proprietatea statului și 5 imobile au trecut de la stat în proprietatea BNR.BNR, prin reamenajarea parcului şi dezvoltarea clădirilor, nu a făcut altceva decât să adauge valoare unei zone de patrimoniu a Bucureştilor, cu platani protejaţi de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Punerea în valoare a arenelor de sport aflate în cadrul acestui parc trebuie să se facă în condiţiile legii pentru ca întregul ansamblu să îşi pastreze şi valoarea de patrimoniu şi cea utilitar-sportivă”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22