Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


PSD: Suspendarea lui Iohannis doar 30 zile, cât Tăriceanu să o revoce pe șefa DNA
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-06-13
Actualitate Interna
7

Deputatul PSD, Eugen Nicolicea, a explicat miercuri ce a vrut să spună Florin Iordache, președintele comisiei parlamentare destinată modificării legilor justiției, că președintele Iohannis poate fi suspendat de Parlament dar fără a se mai organiza referendum pentru demiterea acestuia.

 

 

 

Astfel, președintele Comisiei Juridice, Eugen Nicolicea, consideră că în ipoteza, tot mai probabilă de altfel, în care președintele nu se va conforma somației CCR ca s-o revoce pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, atunci s-ar putea adopta de către Parlament o Hotărâre de începere a procedurii de demitere șefului statului.

 

În perioada cât este în vigoare această Hotărâre, la Palatul Cotroceni se va instala numărul doi în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Nicolicea arată că în termenul de 30 de zile, până la referendumul de suspendare efectiv, Parlamentul poate retrage Hotărârea de demitere, referendumul nu mai are loc, iar președintele revine în funcție.

 

”După ce se constată o încălcare gravă a Constituției, orice măsură constituțională de poate aplica. Acum, la nivel teoretic, mă întrebați cum se face o suspendare, evident că Parlamentul inițiază o demitere, toată lumea confundă demiterea cu suspendarea. În cadrul demiterii, după ce se aprobă hotărârea respectivă, președintele este suspendat, se cere avizul Curții Constituționale, care este opțional, după care se ajunge, evident la referendum, care se organizează în maxim 30 de zile de la data emiterii hotărârii (...) Atâta vreme cât există această Hotărâre a Parlamentului, care a pornit această etapă de demitere, este evident că referendumul se face în maxim 30 de zile, dar orice act poate să fie și anulat de către cel care l-a inițiat. Adică, dacă este o Hotărâre a Parlamentului prin care s-a ajuns la această procedură de demitere, această Hotărâre poate să fie anulată de către cel care a emis-o, adică nu se mai face niciun referendum”, a declarat Eugen Nicolicea.

 

În prima zi când se instalează la Cotroceni, Tăriceanu o revocă pe Kovesi si pune omul dorit de Dragnea, Oana Schmit-Hăineală. După care, Parlamentul retrage Hotărârea, Iohannis revine într-o funcție golită de conținut.

 

Trebuie precizat că, în Constituție nu este prevăzută această posibilitate, dar cum majoritatea magistraților CCR votează cu PSD, nu va fi nicio problemă.

TAGS : psd klaus iohannis suspendare demitere referendum ccr
Comentarii
?????? 2018-06-16
Inistențele lui Tăriceanu de a o înlocui în mod personal pe Kovesi opinați că ar putea avea și un substrat "naționalist fanariot", Tăriceanu manifestându-se oarecum necordial îndeobște cu români de origine din zonele Transilvaniei ?
?????? 2018-06-14
Domnul Eugen, un parlamentar cu notorietatea dumnealui, "așa ceva" ?
emil 2018-06-14
Precum hotii de buzunare din tramvaie.
?????? 2018-06-13
Deci, dacă Tăriceanu nu o place pe Codruța și Iohannis o place , zic domnii Nicolicea și Iordache, atunci, Iohannis ar trebui suspendat până când Tăriceanu pune în acea funcție pe cineva care îi este pe plac lui Tăriceanu și nu și nu îi este pe plac lui Iohannis ? Opinați că o astfel de chestiune au dorit să zică parlamentarii citați în articol ?
?????? 2018-06-13
Remarcați și că suspendarea președintelui se face motivată de anumite acțiuni bine definite în Constituție ?
?????? 2018-06-13
Deci, "orice act al unei autorități beneficiază și de prezumția de a fi contestat'', petru a-l cita , probabil, și pe domnul Eugen Nicolicea ?
?????? 2018-06-13
Contestare în instanțele judecătorești suspendă executarea unui astfel de act administrativ ?
Deci, opinați și că o astfel de decizie a parlamentarilor , ca și legile ,alte acte ale autorităților care menționează termene în care poat fi contestate , ar trebui să includă și un astfel de termen de contestare ?
Ce opinie aveți totuși despre democrația parlamentară promovată de parlamentarii lui Tăriceanu și ai lui Liviu Dragnea ?
Total 7 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
44391
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22