Va merge Dragnea până la capăt și dacă da, unde și când se va opri?

Redactia | 13.06.2018

Dragnea s-a decis să-l suspende pe președintele Klaus Iohannis dacă acesta nu va semna decretul de revocare a șefei DNA Laura Codruța Kovesi, spun tot mai multe voci social-democrate. Întrebarea e când își alege momentul să treacă la asaltul final?

Pe aceeași temă

 

 

Perioada când se va întâmpla declanșarea procedurii de suspendare nu este foarte clară, G4Media.ro anticipând data de 21 iunie. Liviu Dragnea ar dori să aștepte până după ce află dacă va fi achitat, ca să declanșeze imediat procedurile imediat după această dată.

 

 

Sursele G4Media vorbesc de un orizont de maximum trei săptămâni, în care președintele Iohannis ar urma să fie suspendat în Parlament. Dacă acest lucru se va întâmpla, interimatul va fi asigurat de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta ar urma să o demită pe Kovesi de la DNA, Horodniceanu de la DIICOT. O altă miză este, potrivit surselor G4Media.ro, numirea unui nou șef la Serviciul de Informații Externe (SIE). Serviciul nu are director plin din septembrie 2016, după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu.

 

O altă miză majoră este promulgarea de către președintele interimar Tăriceanu a legilor Justiției, înainte de sosirea avizului preliminar al Comisiei de la Veneția. Iohannis a anunțat ieri că în curând e posibil să vină un aviz preliminar, înainte de raportul final al Comisiei de la Veneția.

 

Potrivit unor surse, numele vechiculat la șefia SIE este a lui Gabriel Vlase, vicepreședinte PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea. Vlase a fost președintele comisiei de control parlamentar al Serviciului de Informații Externe. A devenit doctor în științe militare și informații la Academia Naționala de Informații.

 

După suspendare, Tudorel Toader ar urma să declanșeze și procedura de numire a noilor procurori șefi. Deja, ministrul Justiției a pregătit miercuri dimineața terenul unei eventuale acțiuni de suspendare, afirmând că ”ceea ce face preşedintele azi este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Este cel mai periculos precedent pentru că e pentru prima dată când un demnitar pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale, aplicarea și respectarea unei decizii CCR”.

 

Unul din numele vehiculate pentru șefia DNA este cel al Oanei Schimdt Hănieală, în prezent șefa corpului de control din MJ, dar potrivit surselor G4Media.ro Hăineală nu ar fi interesată de această poziție și nici pe lista opțiunilor lui Tudorel Toader.

 

Însuși Liviu Dragnea a vorbit despre posibilitatea suspendării președintelui Iohannis, după ce până acum a ținut expres să nege că ar lua în calcul această opțiune. Nu este clar în acest moment dacă suspendarea în Parlament va fi urmată și de un referendum de demitere sau PSD și ALDE se vor mulțumi doar cu rezolvarea punctuală a problemelor de la DNA și SIE, după care îl vor lăsa pe Klaus Iohannis să revină la Cotroceni fără să mai treacă prin referendumul de demitere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22