Isărescu: Vremea dobânzilor foarte mici a trecut; începe un nou ciclu

Redactia | 14.06.2018

​Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus joi că vremea dobânzilor foarte reduse, sau negative, a trecut și se intră într-un nou ciclu. El a contestat afirmațiile despre Robor, care ar atinge noi recorduri, spunând că încă este la un nivel redus.

Pe aceeași temă

 

 

Era dobânzilor foarte mici și a lichidității foarte mari din piață a trecut, iar toate băncile centrale au început să înăsprească politicile monetare, ceea ce va crește dificultatea celor cu venituri mai mici sa poată returna creditele ipotecare.

 

Românii care au luat credite pentru a-şi cumpăra case nu au devenit prizonierii băncilor, ci ai propriilor aspiraţii, iar Banca Naţională a României (BNR) vrea să promoveze, prin Raportul asupra stabilităţii financiare, o discuţie serioasă despre creditul ipotecar, nu una de tipul ”alba-neagra”, cu lozinci care fac referire la descurajarea creditării de către banca centrală, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei pentru lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare..

 

Isărescu a spus că raportul din acest an evidenţiază şi riscul de nerambursare a creditelor, iar acest risc poate fi atenuat de găsirea unui echilibru între aspiraţii şi riscuri.

 

”Se spune că oamenii care şi-au luat case au devenit robii băncilor. Nu au devenit robii băncilor. Ei au devenit prizonierii unei aspiraţii pe care doreau să şi-o îndeplinească, de a-şi face o casă. De a-şi face o casă rapid, fără să aştepte 20-30 de ani, dotată de la început, pe care s-o plătească în 20-30 de ani”, a spus Isărescu.

 

El consider că tinerii care îşi iau un credit ipotecar trebuie să fie conştienţi de riscurile asumate.

 

”A cumpăra în tinereţe cu o casă, şi încă una mobilată, este un lucru extrem de serios. Prin acest raport, vrem să promovăm o discuţie serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul ”alba-neagra”: Banca Naţională descurajează sau omoară creditul. Păi, asta vrem să promovăm? Cu lozinci din acestea care nu spun mai nimic?”, a spus Isărescu.

 

Guvernatorul a subliniat că banca centrală vrea să găsească o formulă de echilibru între aspiraţia pozitivă de lua o casă şi riscurile asumate.

 

Isărescu a subliniat că raportul are scopul de a identifica vulnerabilităţile cheie ale sistemului financiar, care pot amplifica şocurile interne şi internaţionale, în contextul în care epoca dobânzilor scăzute s-a terminat.

 

”Ne aflăm la începutul unui nou ciclu de evoluţie financiară. S-a terminat perioada dobânzilor foarte scăzute sau negative. Aşteptăm să vedem ce va hotărî şi Banca Centrală Europeană (BCE)”, a spus Isărescu.

 

Guvernatorul consideră că dobânzile în România sunt încă scăzute, deşi au crescut în ultima perioadă, iar o îmbunătăţire a performanţei sectorului bancar ajută economia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22