Suspendarea lui Iohannis și votul pentru șefia SIE blocate în așeptarea sentinței lui Dragnea

Dora Vulcan | 18.06.2018

Vicepreședintele PSD Gabriel Vlase, nominalizat de președintele Iohannis la șefia SIE, și secretarul general Marian Neacșu au discutat luni cu Liviu Dragnea în biroul acestuia de la Camera Deputaților înainte de întâlnirea lui Vlase cu șeful statului.

Pe aceeași temă

 

 

 Nominalizarea făcută de Iohannis a fost șah dat șefului PSD, pe fondul intenției acestuia de a forța suspendarea președintelui exact înaintea sentinței pe care urmează să o primească în procesul angajărilor fictive.

 

Deși pesedist și vicepreședinte al partidului, Vlase nu e în cărți pentru preluarea șefiei SIE, măcar că a fost de partea lui Tudose în conflictul pe care acesta l-a avut cu Dragnea și care a și dus la înlăturarea acestuia din fruntea guvernului.

 

Dragnea îl preferă pentru conducerea Serviciului de Informații Externe mai degrabă pe yesmanul Claudiu Manda, unul din oamenii săi de paie care execută orbește ordinele venite de la tătuc, mai mult în orb, adică chiar și atunci când pare să nu le priceapă prea bine.

 

După întâlnirea pe care Dragnea a avut-o luni cu nominalizatul Vlase în biroul său de la Camera Deputaților și cu secretarul general Marian Neacșu, omul cu strigăturile în PSD și care dă pe goarnă doar ceea ce vrea Dragnea să se afle, a reieșit cel puțin că votul din parlament pentru șefia SIE se amână săptămâna aceasta, când întreaga suflare a PSD este paralizată de așteptarea sentinței în procesul lui Dragnea de la Curtea Supremă.

 

Cel puțin PSD nu va mai avea unul din motivele pentru care punea la cale suspendarea lui Iohannis și pentru care fusese deja convocată întreaga pletoră a PSD din parlament, prin SMS; pentru ziua de marți.

 

După sentința de joi se va relua dansul PSD-Iohannis pe tema deciziei CCR și a revocării șefei DNA. Până atunci, președintele a obținut o scurtă amânare. Înainte de sentința amânată și ea de mai multe ori în procesul care i-ar putea aduce lui Dragnea condamnarea la pușcărie sau o detentă extrem de puternică pentru lupta cu așa-zisul ”stat paralel”. Adică de capturare a ultimelor redute de independență de la nivelul instituțiilor statului pentru instaurarea propriei supremații. Prin pârghii și cu instrumentele democrației. Așa cum, la început, face orice viitor dictator care se respectă.

 

 

Gabriel Vlase, nominalizat de Iohannis pentru șefia SIE, a discutat cu Liviu Dragnea înainte de a merge la Palatul Cotroceni pentru a a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

 

Gabriel Vlase: ”Am vorbit și cu președintele partidului (n.red Liviu Dragnea). L-am anunțat înainte de a merge la întâlnire cu domnul Iohannis. Hârtia este la Parlament, sunt în proceduri parrlamentare. La decizia celor doi președinți ai Camerelor va intra în dezbateri.”

 

Marian Neacșu: ”După cum evoluează lucrurile este puțin probabil să avem săptămâna asta un șef la SIE. Săpătămâna viitoare ar putea fi posibil.”

 

Președintele Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Weber, a confirmat și el pentru Hotnews.ro că în acest moment nu există o decizie în partid privind audierea lui Gabriel Vlase.  

 

"Nu s-a decis nimic în ceea ce privește audierea lui Gabriel Vlase la șefia SIE. Cred că astăzi vom avea un răspuns", a declarat Weber.

 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea l-ar fi vrut pe Claudiu Manda la conducerea SIE, unul din yesmanii săi, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a dejucat planul  propunând un membru PSD, vicepreședinte al partidului dar care e printre apropiaţii lui Mihai Tudose, de partea fostului premier în conflictul nu tocmai îndepărtat pe care Tudose l-a avut cu Dragnea și soldat cu debarcarea sa de la șefia guvernului.

 

Dilema lui Dragnea: să lase şefia spionajului pe mâinile unui om de partid, dar care nu-i este loial, sau să pornească un război total cu şeful statului? Răspunsul, după sentinţa de joi, scrie Adevărul. 

 

Până atunci, orice decizie la nivelul partidului este blocată iar Iohannis a reușit, cu nominalizarea sa, să suspende propria-i suspendare pusă la care de PSD pentru săptămâna aceasta, printre reproșurile aduse de PSD șefului statului fiind și faptul că nu a făcut nicio nominalizare pentru conducerea Serviciului de Informații Externe. 

 

 

 

Dragnea nu-l vrea pe Vlase la șefia SIE și amână votul de investitură

 

Liviu Dragnea blochează învestirea lui Gabriel Vlase în funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), deși nu are în acest moment un alt nume cu care să meargă în fața președintelui Iohannis.  Dragnea îl asimilează pe Vlase cu statul paralel iar acesta pune la cale debarcarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. 

 

Unul dintre motivele refuzului este că Liviu Dragnea, luat prin surprindere de nominalizarea făcută joi de Klaus Iohannis, ar fi pus în postura de executant al deciziilor luate la Cotroceni, imagine de care liderul PSD se ferește, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro. Dragnea nu are în acest moment o alternativă la Gabriel Vlase, un alt nume pentru șefia SIE pe care să-l propună președintelui Iohannis, au adăugat sursele amintite.

 

Informațiile despre blocarea învestirii noului șef SIE vin la o zi după ce secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a anunțat public că Vlase va fi votat marți de Parlament și că PSD îl consideră pe drept o persoană foarte potrivită pentru a conduce serviciul de spionaj, adăugând că varianta numirii sale a fost discutată în partid înainte ca președintele Klaus Iohannis să facă nominalizarea.

 

Deși vreme de două zile de la nominalizarea făcută de președintele Iohannis, Liviu Dragnea nu a avut nicio reacție, el a ieșit public vineri seară cu o ironie la adresa șefului statului și la propunerea pe care a făcut-o pentru șefia SIE:

 

"Într-adevăr, am primit o adresă de la preşedinte, eu şi Călin Tăriceanu, o propunere pentru SIE. Şi acum, ca să citez un clasic în viaţă: această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări. O să o citesc până o să înţeleg, poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă şi o să vă comunic. Ăsta e răspunsul la întrebarea încă nerostită în legătură cu nominalizarea la SIE", a spus Dragnea la Şcoala politică de vară a Tineretului Social Democrat, citat de Agerpres. 

 

Potrivit surselor G4Media.ro, Dragnea a aflat abia miercuri despre intențiile președintelui, chiar din gura lui Vlase, care primise la rândul lui propunerea. Asta în condițiile în care liderul PSD se pregătea să adauge pe lista capetelor de acuzare pentru suspendarea lui Klaus Iohannis refuzul acestuia de a-și exercita atribuțiile prezidențiale lăsând un serviciu secret fără conducere de aproape doi ani.

 

Joi, la câteva ore de la anunțul public făcut de Palatul Cotroceni în legătură cu nominalizarea directorului SIE, Antena 3 și Bogdan Chireac, actori mediatici apropiați de agenda lui Liviu Dragnea, au început să acrediteze ideea că Gabriel Vlase, ar avea legături cu ”statul paralel”. Primul a fost Bogdan Chireac, proprietarul site-ului DCNews.ro, care a spus că dacă liderii majorității nu sunt de acord cu dl Vlase la SIE rezultă că dl Vlase era parte a statului subteran”.

 

 Un grup de deputați PSD fideli lui Gabriel Vlase ia în calcul să ceară un vot pentru schimbarea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților dacă cel nominalizat de președintele Iohannis pentru SIE nu va primi votul de învestitură în Parlament, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Ar fi vorba de circa 30 de deputați PSD dispuși să sprijine la vot schimbarea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților.

 

În acest moment, Liviu Dragnea caută soluții pentru a-l împiedica pe Vlase să devină directorul SIE. Liderul PSD nu a fost consultat de președintele Iohannis înainte ca acesta să facă nominalizarea pentru șefia SIE, iar Dragnea nu îl vrea pe Vlase pentru a nu permite crearea unui pol de putere în interiorul partidului.

 

Cu toate astea, lui Liviu Dragnea îi este dificil în acest moment să explice liderilor partidului de ce Vlase ar trebui picat la votul din Parlament. Vlase, vicepreședinte PSD și al Camerei Deputaților, a fost lăsat chiar de Dragnea să conducă nenumărate ședinte ale deputaților, l-a însoțit pe șeful PSD în ultima vizită externă din Elveția și a respectat întotdeauna ordinele de partid. Mai mult, Vlase are o relație personală bună cu mulți dintre deputații și liderii PSD.

 

 

**

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare preşedinţilor Parlamentului în care propune numirea lui Gabriel Vlase în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

 

Gabriel Vlase este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.

 

În septembrie 2016, Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcţia de director al SIE.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22