Simina Tănăsescu, după scandalul provocat de Lăzăroiu: nu am reprezentat Președinția

Dora Vulcan | 18.06.2018

Consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a reacționat după scandalul provocat de judecătorul CCR Petre Lăzăroiu și spune că poziția administrației prezidențiale e fără dubiu, așa cum o arată și cumunicatul președinției: că nu a reprezentat Preşedinţia în discuţie.

Pe aceeași temă

 

 

 “Sper să nu mi-o luaţi în nume de rău, dar ce a fost declarat, s-a declarat în comunicat. Chiar nu am nimic în plus de adăugat”, a declarat Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial, citată de Mediafax. 

 

”În această discuţie (întâlnirea cu judecătorul CCR, Petre Lăzăroiu – n.r.), comunicatul Administraţiei Prezidenţiale e mai mult decât clar, în opinia mea. Ori alte speculaţii nu fac obiectul discuţiei acesteia",a mai spus Simina Tănăsescu.

 

Simina Tănăsescu a fost acuzată că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că "are o misiune ingrată", de a-i vorbi despre revocarea sa de la CCR, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Preşedinţie.

 

La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administraţia Prezidenţială a anunţat că în discuţia pe care Simina Tănăsescu a avut-o cu judecătorul CCR, nu a reprezentat Administraţia Prezidenţială.

 

"Consilierul prezidenţial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie a.c., cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti pentru a-i înmâna acestuia două cărţi de specialitate pe zona dreptului financiar. Menţionăm că în aceste zile consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă tocmai pentru că desfăşoară activităţi didactice. În acest context, a avut loc o discuţie pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just, o discuţie tehnică, între doi profesionişti de drept constituţional, care nu a implicat în niciun fel instituţia Preşedintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate şi nefondate orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu", se arata în pozitia Administraţiei Prezidenţiale.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică că Simina Tănăsescu a intervenit şi în 2015 asupra aleşilor dintr-o comisie parlamentară.

 

"Un fost coleg din PNL m-a sunat ieri şi mi-a spus. În 2015 a mai fost o discuţie în care a mai fost implicate doamna consilier cu parlamentarii din comisia pentru revizuirea Constituţiei şi li s-a transmis că preşedintele nu doreşte nicio modificare a Constituţiei. Prin urmare s-a primit ordin de boicotare şi comisia nu a mai continuat. Eu nu mai eram deja în 2015 în PNL, dar mi-a dat telefon un fost coleg în legătură cu ce s-a vehiculat şi cu această întâmplare. Ştiţi cum se spune. Nu iese fum fără foc. Dacă ceea ce s-a întâmplat ar trebui să se lămurească chestiunea aceasta. Dacă intervenţia a fost aşa cum a fost relatată initial, fie că a făcut-o din proprie iniţiativă sau nu, acest lucru e foarte grav şi sigur un astfel de consilier nu mai are ce să caute într-o astfel de funcţie", a spus, duminică, Călin Popescu Tăriceanu. 

 

 

 

Saga presiunilor de la CCR este dusă mai departe de judecătorul Petre Lăzăroiu

 

 

Petre Lăzăroiu, judecătorul CCR care l-a acuzat vineri pe președintele Iohannis că exercită presiuni asupra lui prin consilierul prezidențial Simina Tănăsescu a reluat duminică aceleași subiect, spunând că magistrații CCR doar apără constituția și nu fac jocuri politice. În plus acesta a spus că nu a votat niciodată la alegeri cu PSD, iar la prezidențiale a fost pentru Klaus Iohannis.

 

"Din toată discuţia reieşea că este o precupare. Cam aşa ceva (a simţit că i se arată cartonaşul –n.r.). Nu ştiu, dar niciodată nu a dorit Simina, nu a cerut să se întâlnească pentru vreo altă problemă. Pe mine, m-a surprins discuţia aceasta. Eu i-am spus Siminei următoare chestiune, asta apropos de declaraţia preşedintelui vis a vis de această problemă, pentru că a fost întrebat preşedintele ce va face în cazul Lăzăroiu. Preşedintele a zis că nu putem merge aşa mai departe, dar dacă e vreo problemă Curtea vrea să şi-o poată rezolva. Eu unul, chiar l-am votat pe preşedinte. Eu nu am votat niciodată PSD. Nu am nimic faţă de niciun partid, dar asta a fost opţiunea mea. Dar să spui că decizia CCR e pe mână cu ce spune alianţa de guvernare. Şi am zis, măi această chestiune nu se pune în discuţie. Noi am fost puşi acolo să apărăm Constituţia, pentru alte chestiuni. Doamna Tănăsescu nu a reacţionat. A luat act de ce am spus", a spus Petre Lăzăroiu, la Antena 3, conform Mediafax.

 

Petre Lăzăroiu, judecător CCR, cel care a acuzat presiuni din partea consilierului prezidenţial Simina Tănăsescu, a declarat că cea mai bună reacţie a preşedinteleui era aceea să anunţe că nu era nicio implicare în această situaţie.

 

"N-aş putea băga mâna în foc ce s-a vrut, dar bănuiesc că asta s-a vrut, să mi se spună că ai o problemă. Da (a simţit-o ca pe o presiune – n.r.). Vedeţi dumneavoastră, imediat a apărut comunicatul Administraţiei Prezidenţiale şi apoi al lui Cristi Danileţ care a spus, noi nu am trimis astfel de cerere la Preşedinţie. Păi atunci să se lămurească între ei. La final a fost cu cele două cărţi. Am discutat despre cărţi doar la plecare.(...) Preşedintele ar fi trebuit să spună că nu are în preocupare această problemă", a declarat Petre Lăzăroiu, judecător CCR, la Antena 3.

 

Ce spunea vineri Petre Lăzăroiu

 

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu a declarat, vineri, pentru Agerpres, că a fost chemat de unul dintre consilierii preşedintelui Klaus Iohannis, care i-ar fi comunicat că şefului statului i se cere imperios de către o asociaţie emiterea unui decret de revocare din funcţie a sa.

 

Totul a plecat de la semnalarea de zilele trecute a judecătorului Bogdan Mateescu, membru CSM, pe Facebook: ”Însă eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricărei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru că vreau să înțeleg și mărturisesc că sunt într-un mic blocaj. Am în vedere, așa cum am spus, situația d-lui judecător constituțional care stă în funcție de 10 ani, deși CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo două luni că e neconstituțional mecanismul prin care se tinde la depășirea termenului constituțional de 9 ani. Așadar dânsul este în funcție și azi. Situația juridică e neatinsă în pofida deciziei CCR general obligatorii (…) Sincer, eu chiar vreau să înțeleg, însă uneori îmi pare că nici constituționalul nu mai e ce am învățat eu prin facultate, iar Constituția nu s-a schimbat. Așadar ce e general obligatoriu, de când și pentru cine?”

 

Informația a fost furnizată în premieră de judecătorul Petre Lăzăroiu de site-ul DCNews, al lui Bogdan Chiriac, invitat permanent în studiourile Antena 3 și RTV.

 

DCNews își încheie articolul cu fraza „Ideea de bază este că se vrea neapărat să fie creată o presiune”, dar care nu se aude pe înregistrarea audio.

 

Declarația lui Petre Lăzăroiu pentru DCNews: "M-am întâlnit cu doamna Simina Tănăsescu (consilier prezidenţial - n.r.), la cererea dânsei. Am fost la Facultatea de Drept, unde avea examene. M-a rugat prietenos să vin până la dânsa că are o misiune ingrată. Mi-a spus: <<  (o cerere de la Fundaţia VeDem Just, prin care solicită preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, să pună în discuţie mandatul lui Petre Lăzăroiu - n.r). Zic: <<ştiu, e o aberaţie, circulă de vreo două săptămâni, eu nu iau în consideraţie>>. Pai da, dar zice: << . Cu ce obiect?<< Păi, decret de revocare a ta>>. Zic: <<ştii bine că nu are niciun temei, nu are nicio prerogativă>>, a relatat Lăzăroiu.

 

Știrea a fost preluată rapid și ampliicată de către reprezentanții PSD:

 

Deputatul PSD Liviu  Pleșoianu a spus la Antena 3 că este o presiune inacceptabilă și motiv de suspendare a președintelui Iohannis pentru presiuni asupra magistraților Curții. La fel și Florin Iordache a declarat pentru același post TV al familiei Voiculescu că asupra lui Petre Lăzăroiu se efectuează presiuni: ”Aceste presiuni trebuie să înceteze pentru că judecătorii trebuie să judece potrivit probatoriilor, nu în urma presiunilor făcute asupra loc”, a declarat Iordache.

 

Ceața e și mai densă, deoarece Judecătorul Cristi Dănileț, președintele asociației Ve Dem Just, a declarat pentru G4Media.ro că asociația nu a trimis la Cotroceni niciun fel de adresă și nici n-a cerut președintelui să emită decretul de revocare al judecătorului Petre Lăzăroiu. Dănileț mai spune că asociația s-a adresat doar președintelui CCR, Valer Dorneanu să ia măsuri. ”Noi nu vedem soluția prin decret de revocare. Așteptăm răspunsul de la CCR!, a explicat judecătorul Cristi Dănileț.

 

Deja nu se mai potrivește nimic, mai ales că judecătorul Petre Lăzăroiu (fost Ceaușescu) a declarat inițial că Tănăsescu, consilier prezidențial i-ar fi solicitat imperios întâlnirea, ca după aceea să nege această afirmație și să spună că a fost vorba de o întâlnire la Facultatea de Drept pentru a-i fi înmânate niște cărți de specialitate, fără presiuni.

 

”Doamna Tănăsescu mi-a spus că are o sarcină foarte ingrată. Mi-a spus despre o solicitare adresată președintelui de a mă revoca de la Curtea Constituțională. I-am spus că președintele nu are temei legal pentru așa ceva, nu are prerogativă și că, dacă mă va revoca, o să contest acest lucru în instanță. Doamna Tănăsescu nu mi-a cerut să-mi dau demisia. Nu m-am simțit presat din partea ei”, a declarat Petre Lăzăroiu pentru G4Media.ro.

 

Administrația Prezidențială spune că consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a avut o discuţie tehnică, fără implicarea Instituţiei preşedintelui României, cu judecătorul Petre Lăzăroiu despre solicitarea asociaţiei civice VeDem Just, precizează vineri Administraţia Prezidenţială, subliniind că orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra magistratului sunt complet neadevărate şi nefondate, transmite Agerpres.

 

"Consilierul prezidenţial doamna Simina Tănăsescu s-a întâlnit joi, 14 iunie, cu judecătorul Petre Lăzăroiu la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti pentru a-i înmâna acestuia două cărţi de specialitate pe zona dreptului financiar.  A avut loc o discuţie pur teoretică pe marginea solicitării asociaţiei civice VeDem Just, o discuţie tehnică, între doi profesionişti de drept constituţional, care nu a implicat în niciun fel Instituţia preşedintelui României. Drept urmare, sunt complet neadevărate şi nefondate orice fel de speculaţii sau insinuări cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Petre Lăzăroiu", arată Administraţia Prezidenţială.

 

Potrivit sursei citate, în aceste zile, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu se află în concediu de odihnă pentru că desfăşoară activităţi didactice.

 

Judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, cel care a acuzat presiuni de la Cotroceni prin consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, lansează un scenariu care poate da peste cap scena politică. Acesta afirmă că, dacă mandatul său de judecător este neconstituţional, ceea ce ar face ilegală decizia cu privire la revocarea şefei DNA, înseamnă că şi validarea mandatului de preşedinte al lui Klaus Iohannis a fost ilegală.

 

Într-o intervenţie la Antena 3, Petre Lăzăroiu a amintit că validarea mandatului de preşedinte a lui Klaus Iohannis s-a făcut în decembrie 2014 cu participarea a doi judecători aflaţi în aceeaşi situaţie, ceea ce ar presupune, mutatis mutandis, că şi mandatul lui Iohannis este ilegal.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22