Codul de procedură penală, adoptat în huiduielile Opoziției. România, raiul infractorilor

Dora Vulcan | 18.06.2018

Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară târziu, cu câteva minute înainte de ora 22.00, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, după ore întregi de dezbateri și după o dezbatere în viteză în Comisia specială condusă de Florin Iordache, care a avut loc în aceeași zi.

Pe aceeași temă

 

Ședința de plen a fost condusă de deputatul PSD Gabriel Vlase, cel care a fost propus de președintele Klaus Iohannis la șefia Serviciului de Informații Externe. El ocupă funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Tot Vlase este cel care a condus ședința de plen în decembrie anul trecut, la legile justiției.

 

Proiectul a fost adoptat cu multiple abuzuri comise de PSD. Raportul de admitere din comisie nici nu era gata și deja acesta era supus votului plenului, fără ca opoziția să aibă acces la el. Când le-a fost dat, reprezentanții opoziției nu au avut timpul fizic să parcurgă cele câteva sute de pagini. Proiectul a fost adoptat în sfidarea totală a existenței opozției căreia i-au fost respinse toate cererile.

 

Unul din amendamentele adoptate îi serveste lui Dragnea  prin posibilitatea de a contesta decizia instanței supreme în dosarul ”Referendumul”. Din această seară, România a devenit raiul infractorilor - strigă USR.

 

 

LISTA CELOR CARE AU VOTAT PENTRU UN COD DE PROCEDURĂ PENALĂ FAVORABIL INFRACTORILOR - AICI

 

 

21.57 Proiectul a fost adoptat cu 175 voturi "pentru", 78 "împotrivă" și 1 abținere.

 

Dan Barna, USR: "De astăzi pedofili, criminali, filmați cu telefonul mobil vor scăpa dacă nu vor fi alte probe! De astăzi România este un rai al infractorilor!"

 

 21.35 Începe votul final, sunt mai multe proiecte pe ordinea de zi. 

 

S-a incheiat votul pe articole. La ora 21.30 se va da votul final pe proiect. Deputații USR aplaudă ironic după fiecare vot în parte iar unii dintre ei scandează „Uraaa!”. Gabriel Vlase comentează: „Era mai bine cu fluierele alea”. Din sală se aud și fluierele: „Așa, asta era, nu le aveați la voi? Eu m-am obișnuit cu fluierele, nu pot altfel”, a replicat Vlase.

 

În fața Palatului Parlamentului se află circa 20 de protestatari.

 

 

21.38 USR și PNL încearcă să tragă de timp și cer explicarea votului pentru fiecare proiect de lege votat. Astfel, după fiecare vot dat de deputați, inclusiv pe proiectele venite de la Uniunea Europeană, câte un deputat USR și unul PNL vin, pe rând, la microfon și spun de ce au votat pentru respectivul act normativ, amintind totuși de modificările aduse Codului de procedură penală.

 

21.20 ”Domnule Pambuccian, vă anunț că m-am încadrat în mai puțin de două ore jumate”, a anunțat Gabriel Vlase, cel care conduce ședința. Urmează votul final.

 

21.10 În fața Parlamentului, aproximativ 20 de protestatari strigă împotriva modificărilor din Parlament. În difuzoare, au pus înregistrarea cu Gabriela Firea și Simona Halep.

 

20:30 Deputații votează rapid articolele din lege. Opoziția a început să huiduie, cerând ca Marian Neacșu, secretar general al PSD care nu este deputat, să iasă afară din plen.

 

20.15 Opoziția are câștig de cauză. Fiecare amendament va fi votat separat, iar asta înseamnă că ședința se prelungește câteva ore. Între timp, amendamentele propuse de PNL și USR au fost respinse. Cu alte cuvinte, episodul din iarnă, când dezbaterile pe legile justiției au durat până la miezul nopții, se repetă.

 

Toate amendamentele susținute de USR și PNL au fost respinse. S-a încheiat timpul de dezbatere a amendamentelor. Stelian Ion, despre articolul din dispozițiile tranzitorii care permite ca o hotărâre judecătorească pronunțată înainte de intrarea în vigoare a acestei legi să fie atacată după ce legea intră în vigoare: "Iată că vreți să faceți oe xcepție, să redeschideți dosare vechi, să le treceți prin operațiunea nufărul, pentru motive noi pe care le-ați introdus, iar lucrul ăsta este împotriva Constituției."

 

S-a votat un timp de o ora pentru dezbaterea amendamentelor. USR își va susține amendamentele respinse.

 

20.00 PSD vrea să adopte toate amendamentele agreate de Putere în bloc, în ciuda Opoziției. Între timp, dezbaterile și votul pe articole este supravegheat de secretarul general al PSD, Marian Neacșu. Acesta nu este parlamentar, deși ocupă un loc în sală, destinat președinților de comisii.

 

19.55  Vlase a anunțat că sunt 327 de voturi de dat - pentru articole. Varujan Pambuccian: "Gândiți-vă că depășim ora 24, ceea ce ar presupune un nou Birou permanent. Doar vă semnalăm situația." 

 

Vlase supune la vot ca toate amendamentele să fie votate în bloc - 182 voturi "pentru", 29 "împotrivă". 

Cătălin Drulă (USR): "Ceea ce ați votat este neregulamentar. Să îl rugați pe dl Marian Neacșu să părăsească zona invitaților."

Claudiu Năsui (USR): "Ați aplaudat dispariția încă unei fărâme de democrație"

 

18.45 Florin Iordache: ”Prin această lege, vrem să punem capăt abuzurilor din justiție. Este o lege care aduce normalul. Îi îndemn pe colegii mei să nu voteze așa cum dictează partidul și să adopte legea”

 

Varujan Vosganian (ALDE): "Nu ne putem salva pe rând, trebuie să ne salvăm toți odată!"

 

Stelian Ion, USR: "Programul de guvernare al PSD: "Paradis penal". O persoană s-a cocoțat în fruntea partidului și dă ordine ca Ceaușescu. Dvs gândiți limitat, să scap eu acuma, dar ce veți face dacă veti fi victime? Cine vă va apăra familiile? Este o lege care ne va crea o nesiguranță de a merge pe stradă ziua în amiaza mare." 

 

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: "Ați introdus o serie de amendamnte la propriile articole. Ce ne propuneți, pentru că puteți?" Vorbește despre prevederea care permite revizuirea. "O fi dl Dragnea în această situație?"  PNL va contesta la Curtea Constituțională "această greseală pe care o faceți pentru România". 

 

18.35 Potrivit modifiăcărilor făcute, urmărirea penală va putea dura maximum un an, după care dosarul se clasează, dacă nu este trimis în judecată. Martorii vor putea să refuze audierea, fără să aibă un motiv anume.  Dacă prima instanță dă o achitare, atunci procurorii nu mai pot face recurs.

 

18.25  Până când să înceapă dezbaterile pe Codul de procedură penală, Florin Iordache a discutat cu Gabriel Vlase, cel care conduce ședința Camerei Deputaților. În sala de plen a venit și secretarul general PSD, Marian Neacșu, care nu este deputat. Și el a discutat cu Gabriel Vlase, acesta din urmă gesticulând nervos.

 

18.20 După două ore de dezbateri pe alte proiecte de lege, raportul pe Codul de procedură penală a fost redactat și trimis deputaților. USR și PNL au reclamat faptul că documentul are 311 pagini și nu au timp să citească toate amendamentele și să voteze în cunoștință de cauză. Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a enumerat amendamentele controversate: ”Legea este pentru Dragnea și acoliții săi”. Deputatul USR Stelian Ion spune că amendamentele sunt ”odioase”. ”Este inimaginabil așa ceva, dă peste cap tot procesul penal”

 

17:55 Amendamentul adoptat: ”Termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.” – Asta înseamnă că Liviu Dragnea va putea contesta verdictul din dosarul Referendumul, chiar dacă termenele inițiale pentru acest lucru expiraseră. Amintim că Liviu Dragnea a contestat sentința, explicând că motivarea nu a fost semnată și de Livia Stanciu, fostă șefă a Înaltei Curți de Casație și Justiției, care a făcut parte din completul de judecată. Acest amendament adoptat trebuie corelat cu altă modificare care prevede că o sentință poate fi revizuită și pentru ”neredactarea şi/sau nesemnarea hotărârii de condamnare de judecătorul care aparticipat la soluţionarea cauzei”.

 

Deputații USR protestează împotriva demersurilor PSD de a grăbi adoptarea legilor justiției. Stelian Ion, USR: ”S-au adus amendamente controversate. Este un abuz”  Membrii comisiei speciale conduse de Florin Iordache au adoptat raportul pe codul de procedură penală. A fost adoptat un amendament controversat care i-ar permite președintelui PSD, Liviu, Dragnea, să-și conteste sentința din dosarul ”Referendumul”. 

 

Raportul este gata și a fost publicat pe site-ul Camerei Deputaților - AICI

 

17.40 Se dezbat alte legi de pe ordinea de zi. În mod uzual, în ziua de luni nu se organizează vot final, ci doar miercuri. Cei de la PNL ceruseră retrimiterea la comisie a legii privind Cpp, însă solicitarea a picat la vot. 

 

Totodată, cei de la opoziție - USR și PNL  - au acuzat încălcări de regulament, având în vedere că raportul nu a fost distribuit dinainte deputaților.

 

(cronologie Libertatea și Hotnews.ro)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22